frankrijk.nl

Secrets d’Histoire, de Franse successerie

Ken je het favoriete geschiedenisprogramma van de Fransen? TV5MONDE zendt in december Secrets d’Histoire uit, een succesvolle documentaireserie over mythische personen en de mooiste kastelen van Frankrijk.

Al eens gehoord van Stéphane Bern? Dat is een Franse radio- en tv-presentator met een aanstekelijke passie voor geschiedenis. Een groot royaltyliefhebber, die alles weet over de Europese koningshuizen – inclusief de Oranjes! In Frankrijk is Bern beroemd door alles wat hij doet voor het Franse erfgoed. Zo bedacht de presentator een nationale krasloterij om geld in te zamelen voor noodlijdende monumenten.

Stephane Bern Secrets d'Histoire

Geschiedenis als kijkcijferkanon

Maar het bekendst is Bern door zijn succesvolle Franse documentaireserie Secrets d’Histoire. Al sinds 2007 vertelt Bern daarin met veel sjeu over bekende historische figuren. Het programma is zo geliefd, dat het in Frankrijk op primetime wordt uitgezonden en gemiddeld 2 miljoen kijkers per aflevering trekt. Twée miljoen! Indrukwekkend voor historische documentaires…

Intriges en geheimen

Secrets d’histoire is dan ook verre van saai. Het programma legt nadruk op intrige en sappige anekdotes uit de levens van de besproken figuren. Acteurs beelden scènes na en het programma toont prachtige opnames van kastelen en andere monumenten. Vaak gaat het om het Franse verleden (Marie-Antoinette, Blanche de Castille, Frans I) maar ook historische personages uit andere landen kwamen aan bod (Lutetia de Borgia, Catherina de Grote).

December 2019: nieuwe afleveringen rond de kerst

Zin om eens te kijken? In Nederland kun je het programma zien bij TV5MONDE. Deze fijne Franstalige tv-zender (wij zijn al jaren fan!) zendt rond de feestdagen de nieuwste afleveringen uit van Secrets d’Histoire

>>Dinsdag 17 december om 18.40 uur (NL ondertiteld)
Bloody Mary op de troon van Engeland (NL ondertiteld)

Maria I regeerde over Engeland en Ierland van 1553 tot 1558. Ze kreeg haar bijnaam Bloody Mary omdat ze bijna 300 protestanten levend liet verbranden vanwege hun geloof. Marie ging gebukt onder de tirannie van haar vader, Henry VIII, die wel 6 vrouwen trouwde, en er 2 liet onthoofden. Henry wilde absoluut een zoon en verstootte zijn oudste dochter Marie. Alleen door haar vasthoudendheid slaagt Marie Tudor er toch in de troon van Engeland te veroveren.

>>Maandag 23 december, 21.00 uur (NL ondertiteld)
Leonardo da Vinci, een grenzeloos genie 

Virtuoos kunstschilder en vooruitziend ingenieur, maar ook architect, botanist, anatomist, wiskundige… Door de vele afbeeldingen van een oude wetenschapper met een baard zouden we bijna vergeten dat Leonardo Da Vinci eerder een levendige en vurige jongeman was met veel charme.

TV5-Secrets-d-histoire-da-vinci

Vooral deze aflevering over Da Vinci verbrak onlangs weer records in Frankrijk, dus mocht je een rustige 24ste in de planning hebben… Aanrader! (en anders: opnemen!)

>>Maandag 30 december om 21.00 uur (NL ondertiteld)
Ramses II en Toetanchamon: het Egypte van de farao’s

Deze aflevering reist naar het hart van het oude Egypte en toont het leven van twee beroemdste farao’s: Ramses II en Toetanchamon. Toetanchamon werd enkele decennia vóór Ramses II geboren. Zijn regeerperiode was slechts kort, maar door de spectaculaire ontdekking van zijn graf door Howard Carter in 1922 maakte hem de bekendste farao van de geschiedenis.

Meer informatie over de programma’s van TV5MONDE

TV5MONDE is te vinden op kanaal: Ziggo 71 • Caiway 41 • Delta 500 • T-Mobile 421

Beeld: TV5MONDE (Société Européenne de Production/Stéphane Bern/Sècrets d’Histoire)

LEES OOK:
7 weetjes over Jean-Paul Belmondo
Jean Rochefort, dandy van de Franse cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *