frankrijk.nl

Bubbelhuizen van de Côte d’Azur

Vlak bij Cannes staat het prachtige bubbelpaleis van Pierre Cardin, gemaakt door architect Antti Lovag. In de jaren ’70 zijn er langs de Côte d’Azur diverse huizen in deze stijl gebouwd. Bij Port la Galère is er zelfs een heel vakantiedorp met ronde vormen.

Vanaf de jaren ‘60 experimenteerden verschillende Europese architecten met bubbels en rondingen in hun ontwerpen. Ze lieten zich inspireren door vrouwelijke vormen en door de natuurlijke habitat van onze voorouders, holbewoners in grotten. Architectonische wonderen komen het best tot hun recht in de mooiste natuur. Bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk.

Palais Bulles in Théoule-sur-Mer

Het bekendste ontwerp in bolvormige stijl is het Palais Bulles, een villa van 1.200 m2 aan op elkaar gestapelde bubbels, met meerdere zwembaden en 10 suites. Het bubbelpaleis staat in alle lijstjes van meest vreemdsoortige huizen ter wereld. Je ziet het aan je linkerhand (en even later aan je rechterhand) als je via de kust van Cannes richting Fréjus rijdt.

Palais Bulles Feesten Cote d'AzurPalais Bulles (archives Pierre Cardin

Het Palais Bulles is ontworpen door architect Antti Lovag in opdracht van een rijke industrieel uit Lyon, Pierre Bernard. De bouw heeft meer dan 10 jaar geduurd, van 1975 tot 1989. Na de dood van de opdrachtgever kocht modeontwerper Pierre Cardin de villa in 1991 op een veiling.

Palais BullesInterieur Palais Bulles (Gil Zetbase-WC)

Extravagante feesten

Cardin is de uitvinder van de bubbeljurk in 1954, dus het bubbelpaleis paste perfect bij zijn imago. Hij breidde de villa verder uit met een amfitheater, zodat hij er modeshows kon geven en artiesten kon uitnodigen om op te treden. In het bubbelpaleis hebben al vele extravagante feesten plaatsgevonden. Het kan nog steeds, want de villa is sinds een paar jaar te boeken als evenementenlocatie. Elk jaar tijdens het filmfestival van Cannes is het een plek waar je wilt zien en gezien worden.

Maison Bernard Y GellieMaison Bernard (Yves Gellie)

Architect Antti Lovag: ster van de Maisons bulles

Voor wie meer wil weten over de bubbelarchitectuur van Antti Lovag is een bezoek aan Maison Bernard (1971) in Théoule-sur-Mer zeer de moeite waard. Gidsen geven in dit huis rondleidingen aan kleine groepjes van maximaal 8 personen. Bezoeken kan op dinsdag, uitsluitend op afspraak.

Maison Bernard Y GellieMaison Bernard (Y.Gellie)

Port la Galère, vakantiepark in sculptuurdorp

Pierre Cardin was ook betrokken bij een ander bijzonder architectonisch project. Tussen 1969 en 1981 is in Port la Galère een mini-dorp gebouwd, met vakantieappartementen verspreid over 23 hectare aan de voet van het Esterel-gebergte. Port la Galère is een van de vier havens die Théoule-sur-Mer rijk is.

Port la Galère Côte d'Azur vakantiepark ProvencePort la Galère (C. vd Linden)

Op het park in Port la Galère woont de Nederlandse Astrid Najar. Zij runt samen met haar Franse man het Agence la Galère, dat de verkoop en zomerverhuur regelt van enkele van de appartementen van het park. Het park telt meerdere zwembaden, waaronder een zeewaterbad en een kinderbad, drie privé-stranden, twee tennisbanen en een jachthaven.

Port la Galère Côte d'Azur vakantiepark Provence

Jacques Couëlle, architect van de miljardairs

De autodidactische Franse architect Jacques Couëlle, een leraar van Antti Lovag, tekende het vakantiepark dat volledig in harmonie met de natuur is. Zijn stijl wordt ook wel sculptuurarchitectuur genoemd. Deze kenmerkt zich door ronde vormen, bogen, nissen, gekrulde schoorstenen, atypische terrassen, balustrades met knopen, knobbels of andere vormen erin. Pierre Cardin was betrokken bij de realisatie van het vakantiepark en had er ook eigen winkels. Zijn invloed is in de omtrek zichtbaar. Vanaf Port la Galère kijk je rechts op het Palais Bulles en links op het huidige onderkomen van Cardin.

Port la Galère Côte d'Azur vakantiepark Provence

Jacques Couëlle, ook wel ‘de architect van de miljardairs’ genoemd omdat hij diverse luxe villa’s ontwierp, is duidelijk geïnspireerd door de architectuur van Gaudi. Hij werkte veel met sculpturale vormen in spuitbeton en gebeeldhouwd beton. Op een kwartiertje rijden van Cannes, ligt een van de 5 landschapshuizen van zijn hand: Les Troglodytes in Castellaras. De villa ligt op een privé-domein met vrij uitzicht over de baai van Napoule en het massief van Esterel.

Op vakantie in Théoule-sur-Mer? Tips voor de omgeving!

– Wandelen, fietsen, klimmen in het Esterel-gebergte
Diepzeeduiken of snorkelen
– Met de boot naar de Îles de Lérins
– Culinair genieten bij Chez Philippe, Le Repère of Le Coup de Fourchette

Port la Galère Côte d'Azur vakantiepark Provence

Palais Bulles Zuid Cote d'Azur

Christine van der Linden Gastblogger
Tekst: Christine van der Linden Beeld: Port la Galère (Christine van der Linden) avondbeeld Palais Bulles CC-Archives Pierre Cardin, interieur Palais Bulles, Gil Zetbase-WC, beelden Maison Bernard: Yves Gellie pour le Fonds de Dotation Maison Bernard.

LEES OOK:
De onbekende eilanden van de Côte d’Azur
Dagtocht van Cannes naar Île Sainte-Marguerite
15 B&B’s in de buurt van Nice

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.