frankrijk.nl

Franse route in Amsterdam

Dat de Franse cultuur al eeuwenlang van grote invloed is op onze hoofdstad wordt je goed duidelijk tijdens de wandeling ‘J’aimsterdam’. Josée liep de route in gezelschap van 2 gidsen: de bedenker ervan en zijn speciale App!

We hebben afgesproken bij het Amsterdam Museum in de Kalverstraat, tevens startpunt van de wandeling J’aimsterdam, die mij langs locaties gaat brengen waar een Franse link mee is. Ben benieuwd! Louis Zwaan, grafisch ontwerper en bedenker van de wandeling loopt met me mee. Zijn enorme kennis van de hoofdstedelijke Franse historiefeiten en weetjes zit verstopt in de smartphone die ik in mijn hand heb. Hij noemt het een uit de hand gelopen hobby, die hij dankzij deze App nu kan delen met het publiek.

Josee en Louis Zwaan doen Frans Amsterdam

Digitale gids door Amsterdam

En het publiek, dat ben ik vandaag. Tijd om me over te geven aan mijn digitale gids. Op mijn scherm zie ik op een plattegrond de route en alle ‘Franse’ locaties en de plek waar ik ben. Tijdens het lopen krijg ik richtinginstructies en een signaal als ik bij een locatie ben en de informatie daarover.

J'aimsterdam-wandeling.jpg

Zo leer ik dat hoog op de gevel van Oudezijds Voorburgwal 122 het woord ‘Parijs’ prijkt. Het verwijst naar de allereerste eigenaar van het pand, Piet Parijs, een rijke koopman uit de 17e eeuw wiens achternaam waarschijnlijk refereert aan zijn connecties met de Franse hoofdstad. De volgende eigenaar, meneer Mamouchet (= ’mijn snoet’ in het Frans) besloot ook zíjn eigen signatuur op de façade te plaatsen. Hij deed dat met zijn familiewapen bestaande uit – hoe toepasselijk – 3 grote snoeten. Check de neuzen!

Piet Parijs wandeling Frans Amsterdam

Een koord voor dronkenlappen

Ietsje verderop lees ik over de invloed van Napoleon op de Amsterdamse grachten. Want aan hem dankt Mokum het 1e plan voor de de aanleg van een waterleidingsysteem. Hij vond de stank van de grachten – één groot riool – namelijk niet te harden. Om over de ellende van ziektes maar niet te spreken. De App maakt vervolgens een bruggetje naar de veiligheidskoorden die Napoleon langs de grachten liet spannen om het grote aantal drenkelingen te verminderen. Tegenwoordig is er soms een laag hekje, maar toch overlijden er elk jaar nog zo’n 6 personen door een val in de gracht. Meestal mannen, die met een slok op gaan plassen in de gracht. Door het plassen daalt de bloedsuikerspiegel waardoor ze, mede door de alcohol, duizelig worden en voorover plonzen in het water…

Pand-Vrankrijk-Oudezijds-Amsterdam

Van de Dam naar Quartier Latin

Zo lopen we al met al zo’n kleine 2 uur door het centrum van Amsterdam van de Dam naar de Munt, door de Vijzelstraat en over de Herengracht. Langs o.a. de Franse boekhandel Le Temps Retrouvé, de statige grachtenpanden in Louis XIV-, XV- of XVI-stijl, een petieterig maar knus Frans restaurantje Quartier Latin, de Franse stijltuin van museum Willet-Holthuysen. De vertellingen blijven verrassen en zijn absoluut kidsproof. We zappen met het grootste gemak van de 17e naar de 21e eeuw. Soms wordt een verhaal ondersteund met filmpjes of extra foto’s, bijvoorbeeld van het interieur van een besproken pand.

Victor en Rolf

Franse adresjes in de hoofdstad

De route eindigt bij het Waterlooplein. Al scrollend zie ik nog veel meer adressentips, die niet op de route en soms wat verder uit het centrum liggen. Een extraatje, vertelt Louis mij. Vooral typisch Franse eet- en winkeladresjes. Zoals een echte Parijse brasserie, een bakker uit de Vendée met heerlijk knapperige baguettes, een winkeltje met Parijse sieraden en meer. Een Franse slager, een pâtisserie hmmm…yes! Idee voor een Franse Fietsroute door Amsterdam?

Conclusie:
Als voormalig inwoonster van Amsterdam was de hele route bekend gebied voor mij. Maar hoe leuk om er nu met hele andere ogen doorheen te lopen. Soort van herontdek je plekje! Of, om bij het thema te blijven: een déjà vu autrement! Leuke schoolvakantietip!

PLUS+
– Vlot geschreven en lekker te lezen historische feitjes en leuke anekdotes.
– De App volgt jou, dus als je verkeerd loopt krijg je een melding.
– De navigatie functioneert offline. Handig!
– Leuk voor volwassenen maar ook leuk voor kinderen vanaf een jaar of 8!

MIN-
– (Alleen) bij de start van de wandeling liep de navigatie even niet synchroon met de route. Let op de straataanduidingen in de App.
–  Vermijd toeristenpiekuur of drukke dagdelen want anders hoor je de geluidssignalen van de App niet (of neem ‘oortjes’ mee).
– De App is alleen verkrijgbaar in de Nederlandse taal – jammer want ook superleuk voor Fransen die Amsterdam bezoeken!

Verkrijgbaarheid

De App J’aimsterdam is geschikt voor iPhone en smartphones met Android-systemen en GPS.  Je kunt de App downloaden via www.fransamsterdam.nl. Of je zoekt in de App Store op RoutAbel (tot voor kort AbelLife). Als je die hebt gedownload kun je daarbinnen J’aimsterdam vinden en aanschaffen. Dat werkt met credits voor losse routes of voor een maand- of jaarabonnement. Voor J’aimsterdam gebruik je 5 credits (€ 1,09).

WINACTIE; 5x GRATIS DOWNLOAD
In samenwerking met Frans Amsterdam geven we 5 gratis downloads weg. Stuur ons het antwoord op de vraag:
Bij welk museum in Amsterdam is een mooie Franse stijltuin te bewonderen.
Antwoord vóór 15 januari 2020 naar [email protected] Op 16 januari maken we de winnaars bekend.

Noot van de redactie: gefeliciteerd Barbara L, Carla V, Petra H, Dayenne D en Carla B. Veel wandelplezier met de app.

Frans-Amsterdam-stadswandeling-app

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten en Louis Zwaan

6 reacties op “Franse route in Amsterdam”

 1. Josee schreef:

  De prijswinnaars zijn bekend: gefeliciteerd Tonneke en Janita (via Facebook), Dominique, Valerie en Annick. De code wordt jullie toegestuurd!

 2. Annick Leeuwenberg schreef:

  Graag wil ik mijn collega’s meenemen die net als ik half frans, half nederlands zijn zodat we onze nieuwe franse collega kunnen rondleiden door Amsterdam :D.

 3. Valérie schreef:

  Bonjour!
  Wat een leuk en verfrissend idee, zo’n app! Ik zou deze route graag in de herfstvakantie lopen, zodat ik daarna mijn leerlingen hierover kan vertellen. Ik ben namelijk docente Frans!

 4. Ik zou deze wandeling graag willen maken met onze Franse vrienden uit de Bourgogne. Ze hebben veel belangstelling voor geschiedenis en ze vinden Amsterdam leuker dan Parijs. En natuurlijk gaan we dan na afloop van de wandeling uitgebreid genieten van een apéro! Groet, Antoinette

 5. Marjolein Vincent schreef:

  Dit lijkt me heel leuk om te doen met mijn Franse echtgenoot; hij zal Amsterdam nóg leuker gaan vinden na deze tour!

 6. Dominique Bartolini schreef:

  Beste Josee en Louis,

  Graag wil ik deze wandeling met mijn kleindochter.
  Ik ben zelf Française en mijn kleindochter heeft een spreekbeurt over Frankrijk na de herfstvakantie. Ik denk dat deze wandeling haar een levendere beeld zal geven van de belangrijke invloed van de Franse cultuur op Nederland en op Amsterdam in het bijzonder.
  Hopelijk wandelen wij samen door Amsterdam met deze handige App.
  Merci bien!
  Dominique Bartolini

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *