frankrijk.nl

Lyon en het Fête des Lumières

Van 5 tot 8 december viert Lyon elk jaar het Fête des Lumières, een uniek evenement met artistieke lichtprojecties in de hele binnenstad. Elk jaar wordt het feest nog groter! Carole geeft tips voor wie het eens wil meemaken.

Update 11/2020 Het Fête des Lumières is in 2020 geannuleerd vanwege de coronapandemie.

Het begon op 8 december 1852 als een spontane religieuze geste, toen de inwoners van Lyon tijdens een Maria-processie massaal kaarsen voor de ramen zetten. Maar tegenwoordig trekt het Fête des Lumières miljoenen bezoekers en behoort het tot de grootste artistieke festivals van Frankrijk. Vier avonden lang verandert Lyon in één groot lichtspektakel met bewegende projecties op alle bekende monumenten van Lyon. Zoals de kathedraal van Saint-Jean in Vieux-Lyon, de fontein van Place des Terreaux, of het Romeinse amfitheater op de heuvel van Fourvière. En ook de gevels van de huizen langs de oevers van de Saône en de Rhône zijn verlicht.

Handige tips voor het Lichtfestival van Lyon

Tip 1 Boek je hotel ruim van tevoren! Dit evenement trekt elk jaar meer dan 2 miljoen bezoekers, dus de meeste hotels zitten snel vol. Ik verbleef in Hôtel Bayard aan het bekende Place Bellecour. Mijn kamer (€99) aan de achterkant van het hotel was perfect. Het hotel oogt in eerste instantie misschien wat apart (atypische entree, niet zo spannend interieur), maar het is schoon, comfortabel en het personeel is uiterst vriendelijk en behulpzaam. Goede prijs-kwaliteitverhouding voor het centrum van Lyon. Je kunt lopend naar alle lichtshows en zit dicht bij het openbaar vervoer.

Hotel Bayard Bellecour in Lyon

Tip 2 Reserveer ook tijdig je tafel in een restaurant, zeker als je in een typisch Lyonnaise bouchon wilt eten. Probeer vroeg of iets kleins te eten, zodat je zoveel mogelijk tijd hebt om alle projecties te zien, die van 19.00 uur tot middernacht plaatsvinden.

Tip 3 Ga het liefst op donderdag- en/of zondagavond (net als de locals, want de meeste Lyonnais slaan de drukke zaterdag ook over). Op die dagen is het minder druk en sta je minder lang in de rij. Begin zo vroeg mogelijk op de avond op de populairste plekken. Neem een plattegrond mee of download de Fête des Lumières-app.

Tip 4 Doe goede schoenen en warme kleding aan. Als het regent is het makkelijker om een regenpak of poncho aan te doen dan een paraplu mee te nemen; die zit soms in de weg. Om op te warmen kun je op iedere hoek van de straat vin chaud (glühwein), crêpes en warme kastanjes krijgen. Neem ook een powerbank mee voor je telefoon, want je batterij is snel leeg in de kou en door de vele foto’s die je wilt maken.

Tip 5 De metro zit snel vol tijdens het Fête des Lumières, dus ga als het even kan lopend van de ene lichtshow naar de andere. Als je een Vélo’V stadsfiets wilt pakken, let dan op: de parkeerplekken in de binnenstad zijn tijdens het evenement afgesloten. Je moet de fietsen dus buiten het centrum stallen.

Het lichtfestival vindt alleen ‘s avonds plaats, dus overdag heb je alle tijd om andere dingen te doen. Wat ideetjes?

Lees ook: Wat kun je overdag doen in Lyon?

Fêtes des Lumières: 5 december t/m 8 december 2020. Meer informatie: www.fetesdeslumieres.lyon.fr

Enthousiast? In bovenstaand filmpje zie je een impressie van de editie van 2018, waar Carole bij was!

Lyon winter CC DavidNotre-Dame de Fourvière boven Vieux-Lyon (CC/David)

Fête des Lumières 2017 LyonGare Saint-Paul (Vieux-Lyon), FIshka Design/Artcom Diffusion/SNCF, Keolis, ‘Odysseus’, 2017

fete-des-lumieres-lyon-2018

Fête des Lumières Lyon 2018Anooki-poppetje, een van de blikvangers van het festival in 2018

Fête des Lumières 2017 Lyon

fete-des-lumieres-lyon-2018

Beeld linksboven: Place Bellecour / I Love Lyon / installatie van Jacques Rival (editie 2007), CC-BY/Jerôme Hildalgo (kaarsjes)

LEES OOK:
6 leuke wijken in Lyon
10 dingen die je vooral moet doen in Lyon
De gezelligste Franse steden in de winter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *