frankrijk.nl

De beste Franse restaurants ter wereld: La Liste 2020

La Liste 2020, met de 1000 beste restaurants ter wereld, is bekend. Voor deze lijst worden de beoordelingen van meer dan 620 culinaire gidsen en websites bij elkaar ‘opgeteld’. Deze 7 Franse restaurants horen bij de absolute wereldtop!

Guy Savoy (Parijs)99.8 punten (gedeelde 1e plaats)

Al voor de vierde keer een (gedeelde) eerste plaats voor het restaurant van Guy Savoy, de gelauwerde Franse chef-kok die al vanaf zijn 17e in het vak zit. Het beroemde restaurant waar filmsterren en politici komen bevindt zich in de Monnaie de Paris, een monument aan de rand van de Seine. Bekendste gerechten van de chef zijn onder meer artisjokkensoep met truffel en huîtres en nage glacée (oesters in een koude bouillon).

5 beste Franse restaurants ter wereld

L’Arpège (Parijs) – 99 punten (gedeelde 2e plaats)

Een Franse chef die bewijst dat vlees zijn hegemonie verliest in de Franse gastronomie is Alain Passard. In zijn restaurant L’Arpège (3 Michelinsterren) in Parijs kun je al sinds eind jaren ‘80 menu’s eten met enkel groente en fruit. Passard heeft dan ook zijn eigen moestuinen niet ver van Parijs.

Arpege sterrenrestaurant Parijs

Le Louis XV (Monaco) – 99 punten (gedeelde 2e plaats)

Dit was het eerste restaurant waarvoor Alain Ducasse in 1990 drie Michelinsterren binnenhaalde. Het zit in het prestigieuze Hôtel de Paris in Monte-Carlo en is een favoriet adres van de koninklijke familie van Monaco. Een van de signature dishes is hier te zien op de foto: garnaaltjes in visgelei met kaviaar.

L’Ambroisie (Parijs) – 99 punten (gedeelde 2e plaats)

Bij dit luxe restaurant aan het Place des Vosges in de Marais gingen president Hollande en president Obama lunchen, tijdens COP21. De keuken van Mathieu en Bernard Pacaud (vader en zoon) is heel modern en sober, werkelijk prachtig om te zien.

drie sterren Michelin restaurant Ambroisie Place des Vosges

Alain Ducasse Plaza Athenée (Parijs) – 98,5 punten (gedeelde 3e plaats)

Alain Ducasse scoort elk jaar ook hoog op deze lijst met zijn restaurant in het grand-hotel Plaza Athenée, vlak bij de Champs-Elysées. De chef haalde daar al jaren geleden bijna al het rode vlees van de kaart. Update 2021. Hotel Plaza Athenée heeft na meer dan 20 jaar afscheid genomen van Ducasse en de jonge chef, Jean Imbert, runt het gastronomische restaurant van het hotel vanaf nu.

drie sterren Michelin restaurant Plaza Athenee Ducasse

La Vague d’Or (Saint-Tropez) – 98,5 punten (gedeelde 3e plaats)

La Vague d’Or is sinds 2013 in handen van de jongste Franse chef-kok met 3 Michelin-sterren: Arnaud Donckele (1977). Dit grote kooktalent is een ware kunstenaar als het gaat om creëren van nieuwe smaken met producten uit de Provence. Zijn restaurant in luxehotel La Résidence de la Pinède in Saint-Tropez, is een romantische plek met uitzicht op zee.

Saint-Tropez La Vague d'Or toprestaurant

Auberge du Vieux Puits (Aude) – 98 punten (gedeelde 4e plaats)

Geweldig: boven in deze wereldwijde top 1000 staat een hotel-restaurant dat verdwaald ligt op het platteland van de Languedoc-Roussillon. Ook de naam (‘Herberg van de oude put’) klinkt misleidend eenvoudig, want wat driesterrenchef Gilles Goujon op tafel tovert is ronduit fascinerend. Met menu’s vanaf €110 is dit bovendien een van de goedkoopste driesterrenrestaurants van Frankrijk.

5 beste Franse restaurants ter wereld

Andere Franse restaurants in de top 20: Mirazur in Menton, Pavillon Ledoyen van Yannick Alleno, Les Prés d’Eugenie van Michel Guérard en L’Assiette Champenoise.

Zie hier de volledige top 1000 volgens La Liste 2020

Meer over La Liste

La Liste is een initiatief van de Franse diplomaat Philippe Faure, tevens president van Atout France, de door de Franse overheid gefinancierde organisatie voor toerisme. Sinds 2015 vergelijkt La Liste meer dan 600 internationale gastronomische gidsen en recensie-websites als Tripadvisor. Er staan dit jaar 16.000 restaurants uit 180 landen op de lijst, waaronder 21 Nederlandse restaurants. De hoogste plek is voor restaurant Ciel Bleu in Amsterdam, van chefs Onno Kokmeijer et Arjan Speelman, met 92,5 punten. Andere namen: De Bokkendoorns,De Kromme Watergang, Beluga, Fred en De Lindehof.

LEES OOK:
Lunchen bij L’Arpège van Alain Passard
De allerduurste hotelkamers van Parijs
Jonge chef-kok kookt op topniveau in Franse Alpen

Tekst: Nicky Bouwmeester en Josee Schouten Openingsbeeld: Guy Savoy – Beeld copyright: Guy Savoy, Plaza Athenée, l’Arpège, Auberge du Vieux Puits, L’Ambroisie, Beel Louis XIV CC Ducasse & Pierre Monetta.

Reacties zijn gesloten.