frankrijk.nl

Oesters in 20 handige weetjes

Mmm, oesters en champagne voor Oud&Nieuw, net als de Fransen! Hoe kies je de lekkerste? Wat zegt de vorm van een oester over haar smaak? En eh.. leven ze nou echt nog in je mond?

1. Attentie, superfood! Oesters zijn heel gezond en goed voor de lijn. Ze bevatten bijna geen vet, weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen.

2. Vanwege hun hoge gehalte aan zink zouden oesters ook zorgen voor een verhoogde weerstand tegen verkoudheid.

3. Lustopwekkend? Dat is nooit wetenschappelijk bewezen maar volgens overlevering at Casanova wel oesters 50 per dag.

4. Het formaat van Franse oesters wordt uitgedrukt in de cijfers 0 tot 5, waarbij 5 het kleinste en 0 het grootste kaliber is.

Franse oesters 20 handige en leuke weetjes

5. Formaat 000 is een oester van 150 gram, afmeting van een gemiddelde biefstuk!

6. Het meest verkochte oesterformaat is ‘numéro 3’, wat voor de meeste mensen de prettigste afmeting: genoeg te proeven maar ook weer niet een hele mond vol.

7. Hoe groter en dikker een oester hoe minder zout hij is.

8. De grootste oester ter wereld – 38 cm lang, ruim 2 kilo zwaar en 25 jaar oud – werd in 2015 gevonden bij Zwin in België.

9. Verse oesters kun je tot max. 10 dagen na de verpakkingsdatum eten. Check altijd de datum op het oesterkistje (of vraag ernaar op de markt) en bewaar de oesters in de koelkast.

Oesters van Tarbouriech

Lees ook: Slapen bij Tabouriech, oesterkweker uit de Languedoc

10. Een verse oester ziet er nog een beetje vochtig uit en voelt zwaar aan. Als hij al geopend is kun je bovendien testen of de oester nog een beetje wijkt (letterlijk beweegt) als je met je nagel of een mespunt tegen de rand duwt.

11. In Frankrijk zijn er 2 hoofdsoorten oesters: les plates (platte) en les creuses (holle). Tot die eerste groep behoort bijv. de bekende bélon uit Bretagne. De grote meerderheid van de oesters die je in restaurants en op de markt tegenkomt zijn holle oesters ofwel creuses.

12. De 3 bekendste holle Franse oestersoorten zijn:
gewone creuses (‘pleine mer’, uit oesterbanken in zee, of uit een binnenzee zoals het Bassin d’Arcachon)
fines de claires (oesters die nog een tijdje in brak water zijn ‘opgevoed’, in een zogeheten claire, een oude zoutpan)
spéciales de claires (die nog langer in de claire blijven en extra voedsel krijgen).

13. De globale smaakverschillen? Creuses de pleine mer zijn het zoutst, fines de claires zijn milder van smaak en wat vleziger qua bite, de spéciales nog vleziger en het volst van smaak.

14. Puristen eten oesters puur-natuur, zonder iets erop, zo uit de schelp want anders wordt de smaak bedekt. Maar bekende toevoegingen zijn een scheutje rode azijn met stukjes sjalot, een draai zwarte peper of vers citroensap.

15. Een oesterkweker werkt 3 tot 4 jaar aan elke oester die jij in een paar seconden doorslikt.

Lees ook: Fruits de mer van A tot Z, alles over schelp- en schaaldieren

Franse oesters 20 handige en leuke weetjes

16. Als je in Frankrijk op de markt een dozijn oesters koopt, krijg je bijna altijd treize à la douzaine (dertien in een dozijn), ofwel één oester cadeau. Vind je oesters openen lastig? Veel oesterverkopers zijn bereid ze voor een kleine meerprijs te openen. En zie hier een filmpje met uitleg hoe je oesters zelf kunt openmaken.

17. Oesters open je maximaal een uur van te voren. Belangrijk: daarbij giet je de eerste laag water meteen uit de schelpen. Het nieuw laagje vocht dat daarna uit de oesters omhoog komt kun je opslurpen samen met de losgesneden oester.

18. Van nature zijn oesters in de zomer laiteuse (melkachtig) en wat te vettig van smaak, omdat dat de voortplantingsperiode is. Het lekkerst zijn oesters daarom van september tot mei. Maar tegenwoordig zijn veel oesters zo gekweekt dat ze het hele jaar rond te krijgen zijn, zonder die smaakverandering, zelfs in de zomer.

19. En ja, het is waar. Rauwe oesters ‘leven’ nog als je ze opeet. Dat kun je ook zien, zoals eerder genoemd: als je met een mesje tegen hun rand duwt hoort een echt verse oester ietsje te wijken.

20. Door dat idee geen fan van rauwe oesters? Giet wat citroensap, een flinter boter, wat peterselie en peper in geopende oesters en zet ze 3-5 minuten onder een hete grill. Zalig!

LEES OOK:
Oester uit de muur halen op Ile de Ré
De perfecte Franse kaasplank
10 manieren om brood te bestellen in Frankrijk
Fruits de mer van A tot Z

Tekst: Nicky Bouwmeester (copyright frankrijk.nl)  Beeld: schaal opening Domaine de Tabouriech CC/Os-Putos (2x, douzaien en markt), CC/PhOtOnQuAnTiQue, CC/Drew Leavy (schaal), Lesley, Jeremy Keith

3 reacties op “Oesters in 20 handige weetjes”

  1. Sjoerd de Jong schreef:

    Ik vind oesters heerlijk. Probleem is dat iedere keer dat ik ze eet er doodziek van wordt.
    Dus ben ik er maar mee gestopt. Wat is dat toch? Aan de oesters lag het niet. Die waren vers.

  2. Johan kole schreef:

    2 opmerkingen: de meest gewaardeerde oester is de platte zeeuwsche, maar ook duur, wordt gemeten in nullen, hoe meer nullen hoe groter. Dus precies andersom dan de franse ik heb het liefst 0000. 2de opmerking: herman steekst open op de franse manier. De ” zeeusche” manier is in het slot, pas geleerd yerseke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *