frankrijk.nl

Top 10 Franse films om gezien te hebben

Mooie, grappige of ontroerende Franse films om steeds opnieuw te zien? Dit zijn 10 favoriete Franse films en documentaires onder francofielen. Staat jouw lievelingsfilm ertussen?

10. Être et avoir (2002)

De ontroerende en bij vlagen grappige documentaire over een piepkleine Franse dorpsschool in n de Auvergne. De film volgt een heel schooljaar van een klasje van 13 kinderen (met leerlingen van 4 tot 12 jaar) en hun meester Georges Lopez. Deze meester is geboren om les te geven. Hij verheft nooit zijn warme, rustige stem. Hij heeft engelengeduld. Laat de kinderen pannenkoeken bakken in zijn gezellige klas en troost net zo makkelijk een huilende peuter als een verdrietige twaalfjarige met een ernstig zieke vader. Een leraar die je elk kind gunt en hij is ook nog de lijm tussen de kinderen en hun ouders. DVD bestellen

être et avoir favoriete franse films

9. La Grande Vadrouille (1966)

Deze komische oorlogsfilm was tot Titanic (1997) de best bezochte film in Frankrijk: maar liefst 17 miljoen Fransen gingen ervoor naar de bioscoop. We volgen de bemanningsleden van een neergeschoten Engelse bommenwerper boven Parijs, tijdens WOII. Eén Engelse vlieger komt in de dierentuin terecht. De tweede bij een driftige dirigent, gespeeld door Louis de Funès. De derde bij een sullige en naïeve huisschilder, een rol van Bourvil. De Funès en Bourvil besluiten om de Engelsen naar de Bourgogne, het onbezette gedeelte van Frankrijk, te brengen en dat levert onderweg het ene na het andere kolderieke avontuur op. Klassiek is de scène waarin de Funès per ongeluk in hetzelfde hotelbed belandt als de heel hard snurkende Duitse officier die naar hem op zoek is. De chemie tussen de Funès en Bourvil spat na 53 jaar (!) nog steeds van het scherm! Trailer. DVD bestellen

La Grande Vadrouille movie french

8. Amour (2012)

Amour is geen doorsnee liefdesverhaal. Dit is het levensechte en confronterende verhaal van het echtpaar Anne en George, allebei in de tachtig. De hele film vindt plaats in het luxe Parijse appartement waar deze twee gepensioneerde muziekdocenten wonen. Als Anne een beroerte krijgt, verandert het kabbelende, routineuze leven van dit echtpaar drastisch. Zij laat haar man beloven haar nooit naar een verpleeghuis te sturen. George probeert haar te verzorgen, maar Anne takelt lichamelijk en mentaal snel af. Uiteindelijk neemt een uitgeputte George, met alle liefde die hij voor zijn vrouw voelt, de moeilijkste beslissing van zijn leven. TrailerDVD bestellen

amour movie franse film

7. Les femmes du 6e étage (2010)

Parijs, begin jaren ‘60. Beurshandelaar Jean-Louis Joubert leidt een comfortabel maar voorspelbaar leven, samen met zijn mondaine vrouw in het chique 16de arrondissement. Maar de komst van het knappe Spaanse dienstmeisje María doorbreekt deze sleur. María betrekt een piepklein zolderkamertje waar nog meer Spaanse dienstmeiden wonen, die ook allemaal in dienst zijn bij rijke families. Deze vrouwen laten Jean-Louis een andere kant van het leven zien en zorgen ervoor dat hij niet alleen een minder saaie man wordt, maar ook een minder voorspelbaar leven gaat leiden. Een lichtvoetige komedie over de vooroordelen over rijk en arm. Trailer. DVD bestellen

Les femmes du 6eme etage franse film

6. Jean de Florette & Manon des Sources (1986)

De belangrijkste reden waarom dit tweeluik op de zesde plaats staat, is het adembenemend mooie, ruwe en gortdroge landschap van de Provence. ‘Het echte Frankrijk van vroeger’, volgens veel deelnemers aan onze filmpoll (zie onder). Stadsmens Jean de Florette (Gérard Depardieu) erft een landgoed en gaat daar met zijn vrouw en dochter aan de slag als boer. Buurman (Yves Montand – zelf opgegroeid in de Provence) en zijn neef zitten Florette op achterbakse wijze dwars. Tien jaar later zien we in het vervolg Manon des Sources, dat de dochter van Florette inmiddels een prachtige jonge vrouw is geworden. Zij wreekt zich voor het onrecht dat haar vader is aangedaan. Hoewel de film wat gedateerd aandoet, is het verhaal over goed en kwaad, hebzucht, liefde en wraak, nog steeds van alledag. DVD bestellen

Manon des sources franse film

5. Les Uns et les Autres (1981)

De opnames voor Les uns et les autres namen 5 jaar in beslag. Er deden 120 acteurs en 200 dansers aan mee en er werd in 4 verschillende landen gefilmd. De film heeft weinig dialoog, maar er is veel ruimte voor zang, muziek en ballet. We volgen van 1936 tot 1980 de levens van vier muzikale families uit Frankrijk, Amerika, Duitsland en Rusland die allemaal zijn beïnvloed door WOII. Het verhaal begint in 1936 in Rusland met de casting van prima-ballerina’s en de film eindigt met een grootse, opzwepende opvoering van Ravels Boléro. Alle overlevenden van de vier families zijn hier aanwezig: als zanger, balletdanser, dirigent of als toeschouwer. De personages in de film zijn losjes geïnspireerd op o.a. Edith Piaf, Roedolf Noerejev en Glenn Miller. Te huur via Pathé Thuis  DVD bestellen

Les Uns et les autres Franse Film

4. La famille Bélier (2014)

De familie Bélier lijkt op het eerste gezicht een gewoon gezin met twee kinderen. De gezinsleden runnen een boerderij in Normandië en verkopen hun kaas op de plaatselijke markt. Wat de Béliers anders maakt is dat drie leden in het gezin doof zijn. Alleen de oudste dochter Paula (16) kan horen en praten. En dat niet alleen: ze blijkt over een fantastische zangstem te beschikken. Haar muziekleraar spoort haar aan om deel te nemen aan een nationale zangwedstrijd, die haar een studiebeurs in Parijs kan opleveren. Paula staat nu voor een groot dilemma. Ze wil haar ouders, voor wie ze de oren en de mond is, niet in de steek laten. Maar een eigen leven in Parijs trekt haar ook. Ontroerende feelgoodfilm met een prachtige debuutrol van Louane Emera als Paula. Trailer. Te huur via Pathé Thuis

la Famille Bélier franse film

3. Amélie, le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)

De film Amélie valt in de categorie romantische komedie maar is zo veel meer dan dat. Het is een modern, kleurrijk (vooral rood en groen) sprookje met een suikerzoet laagje. Serveerster Amélie ontdekt achter de plint van haar Parijse appartement een oud blikje, gevuld met persoonlijke spulletjes wat lang geleden van een vorige bewoner moet zijn geweest. Ze spoort de inmiddels volwassen man op en zorgt ervoor dat hij het blikje weer in zijn bezit krijgt. Als Amélie ziet hoe gelukkig hij daarvan wordt, besluit ze haar leven te wijden aan het helpen van anderen. Zo wordt ze koppelaarster, beschermengel en wonderdoener. Omdat Amélie vooral bezig is met het geluk van anderen, vergeet ze zichzelf een beetje. Totdat ze Nino tegenkomt, die weggegooide en doorgeknipte pasfoto’s spaart… The huur via Pathé Thuis DVD bestellen

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain franse film

2. Bienvenue chez les Ch’tis (2008)

Philippe, een postkantoorchef uit de Povence, wil dolgraag overgeplaatst worden naar de mooie Côte d’Azur. Maar door zijn eigen stomme schuld wordt hij verbannen naar departement 59: Le Nord. Alle clichés die Fransen hebben over de noorderlingen komen aan bod: ze zuipen te veel, ze stinken naar kaas en ze zijn nors. Ook is het is er koud en het regent constant. En inderdaad: Philippe passeert het bord van Nord-Pas-de-Calais en het begint direct te stortregenen. De misverstanden met zijn nieuwe collega’s zijn door het onverstaanbare Ch’ti-accent ook niet van de lucht. Regisseur en acteur Dany Boon groeide zelf op in het noorden. Hij maakte met liefde deze vriendelijke volkskomedie die voor een massale toeristenstroom naar het plaatsje Bergues zorgde. Frankrijk omarmde de film: 1 op de 3 Fransen ging ervoor naar de bioscoop en dat maakt Bienvenue chez le Ch’tis nog steeds de best bekeken bioscoopfilm van Frankrijk. DVD bestellen

bienvenue chez les Ch'tis Movie

1. Intouchables (2011)

Je bent een tot aan de nek toe verlamde miljonair en op zoek naar een persoonlijk verzorger. Waarom zou je dan een uitkeringstrekker uit de Parijse banlieue aannemen die liever niet werkt, laat staan ooit een rolstoel heeft geduwd? Het antwoord is simpel: omdat hij geen medelijden heeft. En zo krijgt de jonge, brutale, Senegalees Driss de baan en moeten twee volslagen tegenpolen het maar met elkaar doen. Rijk versus arm, wit versus zwart, hoge cultuur versus lage cultuur. Tegenstellingen die voer zouden kunnen zijn voor een doldwaze komedie of een zwaar drama, maar dat is Intouchables niet. Dat heeft te maken met het aanstekelijke spel van de twee hoofdrolspelers (François Cluzet en Omar Sy) en met het feit dat het verhaal wel klinkt als een sprookje, maar dat het gebaseerd is op de werkelijkheid. En telkens als Driss (Sy) lacht… dan begint de zon vanzelf te schijnen! Trailer. The huur via Pathé Thuis, DVD bestellen

Intouchables movie still

Over deze Top 10

Deze lijst is gebaseerd op een filmpoll uitgevoerd op 4 grote Facebookgroepen voor francofielen: ‘Frankrijkgangers’, (circa 6.000 leden), ‘Nederlanders en Frankrijk’ (circa 4.800 leden), ‘Ik ben vertrokken naar Frankrijk’ (circa 3.300 leden) en ‘Ik hou van Frankrijk’ (circa 750 leden).

Tekst: Asjha van den Akker 

ASJHA VAN DEN AKKER

LEES OOK:
7 Franse films waardoor je meteen je koffers wilt pakken
10 Franse films die zijn uitgekomen in 2019

4 reacties op “Top 10 Franse films om gezien te hebben”

 1. sabine van daele schreef:

  ben ook fan van franse films, was onlangs mr batignole en op het eind van de film zegt men en morgen op F3 sac de billes geen 3 sterren maar 5 sterren krijgt die van mij, intouchables heb ik zelfs gekocht voor 3 vriendinnen, les femmes du 6e etage heb ik ook et bienvenue chez les ch’tis ook met line renaud in de rol als moeder van

 2. Hans Beukers schreef:

  Ik ben op zoek naar de titel van een film, die ik ooit eens heb gezien in de bioscoop. Het verhaal gaat over een traditioneel gebouwde dame, die als postbode een hele streek bij elkaar houdt. Zij brengt de post rond in een Renault 4. Als zij in een veel modernere auto haar werk moet gaat het mis. Het autootje zakt door zijn assen, zij belandt op kantoor en de hele streek verkommert. Wie kan mij helpen aan de titel van deze film?

 3. Bart schreef:

  Top 10 beste Franse films, wat dachten jullie van films met Catharine Deneuve of Simone Signoret ( la vie Deventer soi, le chat), Jeanne Moureaux ( a demain en lift naar schavot), staphanie Audran le boucher, gerard Depardieux le dernier metro met Deneuve,njean ?Gabin.ik zie ze niet in dit lijstje?

  • Josee schreef:

   Beste Bart, zoals je onderaan in het artikel kunt lezen is deze top 10 het resultaat van een poll onder lezers van diverse Frankrijk Facebook-groepen. Dus ik raad je van harte aan om een volgende keer mee te doen opdat je je stem kunt laten gelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *