frankrijk.nl

De Vercors: leuke ontdekking voor de winter

Wil je deze winter back-to-basic of op avontuur dan is de Vercors misschien een goed idee. Dit regionale natuurpark is een ongerept paradijsje waar je perfect kunt sneeuwschoenwandelen, toerskiën of sledehondentochten maken.

Het Regionaal Natuurpark van de Vercors ligt tussen de Drôme en de Isère, ten zuidoosten van Grenoble. Het wordt ook wel de Franse Voor-Alpen genoemd en het moet het niet hebben van geweldige alpine skimogelijkheden. Maar de Hauts Plateaux du Vercors is wél een fantastisch speelterrein voor tal van andere bijzondere winteractiviteiten.

Tourskiing-Vercors-Inspiration

Een witte droom voor toerskiërs

De alpineskiër zal niet direct warmlopen voor dit gebied, maar voor toerskiërs is het een eldorado. Dit afgesloten middelgebergte leent zich namelijk heel goed voor deze intensieve skisport van klimmen op ski’s met behulp van stijgvellen en afdalen over ongerepte hellingen. Kilometers aan trektochten zijn hier te maken over hooggelegen bergplateaus en door besneeuwde bossen en valleien. Vooral in de Hauts Plateaux du Vercors bevind je je midden in de wilde natuur. Wie van de bewegwijzerde wegen wil afwijken, kan niet zonder kaart en kompas. Maar je kunt ook een berggids boeken die het gebied als zijn broekzak kent.

Tourski-Vercors-Inspiration

Op sneeuwschoenen door het landschap 

Zijn die smalle, lange latten nooit jouw grootste vrienden geworden maar hou je wel enorm van het ongerepte, adembenemende winterse landschap, dan is dit gebied je op je lijf geschreven.  Een van de populairste wintersporten hier is namelijk sneeuwschoenwandelen. Net als een echte ‘pelsjager’ stap je op je ronde onderleggers door de poedersneeuw zonder daarin weg te zinken. Er zijn tal van wandeltochten mogelijk. Op de wandelwegen van de Grande Traversée du Vercors geniet je van droomuitzichten op de bergtoppen van de regio, tot de Mont Blanc aan toe. Je moet wel kunnen kaartlezen, want de wegen zijn in de winter niet gemarkeerd. Maar de toeristenbureaus en berggidsen bieden ook wandeltochten aan met professionele begeleiding.

sledehondetochten-Vercors

Van snuffeltoers tot echte sledehondentochten

Met meer dan 50 kilometer piste is de Vercors het grootste gebied voor sledehondentochten van Europa. De musher en zijn onvermoeibare honden kunnen hier volop hun gemeenschappelijke sport beoefenen. Bij snuffeltoers met sledehonden voel je je na een tijdje alsof je in het hoge noorden bent beland. Bij verschillende cracks kun je terecht voor een ‘doop’, waarbij je alleen op de slee hoeft te zitten en te genieten. Er zijn ook introductietochten waarbij je zelf de teugels in handen mag nemen. En wil je de sportieve lat niet zo hoog leggen, bedenk dan dat je hier ook een romantische paardensleetocht door de besneeuwde omgeving van de bergdorpen kunt maken.

Vercors-sledehondentochten

Slapen in je zelfgebouwde iglo 

Het moge duidelijk zijn: de Vercors is echt een gebied voor liefhebbers van puur-natuur, volop avontuur en unieke belevingen. Ja, je kunt zelfs met familie of vrienden een dag compleet afgezonderd van de moderne wereld leven. De organisatie Sylvacima biedt een dag vol winterse belevenissen aan, met daarbij inbegrepen een tocht op een hondenslee, een iglo bouwen, vuur maken in de sneeuw en een kampvuurmaaltijd maken. Ook erg leuk voor de kinderen! Tuurlijk top je dit af door ook een nacht in een iglo door te brengen. Reken maar dat je terugkomt met genoeg sterke verhalen voor thuis!

Vercors-landschap
Beeld: Vercors Inspiration- CC/Jerome Narcy  (verse sneeuw), Sandrine & Matt Booth (zonsondergang, sledehonden, bivak, Chaumailloux, hoogvlakte)  ItineraMagica1W6A3097 (kind bij hond) 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *