frankrijk.nl

Mythische begraafplaatsen in Parijs

Vanwege Allerzielen staan de begraafplaatsen van Parijs vandaag en morgen vol met chrysanten. Maar ook op andere dagen zijn dit interessante plekken om te bezoeken. Met hun beroemde doden, opvallende architectuur en typisch Franse grafkunst.

1. Cimetière du Père-Lachaise

Bijna 70.000 graven zijn er op Père-Lachaise, de bekendste en veruit de grootste begraafplaats van Parijs. Dit veelbezochte kerkhof beslaat een terrein van 44 hectare dat is aangelegd als een park met lange groene lanen. Fascinerende plek om rond te lopen tussen grafmonumenten die variëren van eenvoudige met mos begroeide stenen tot uitbundige graftempels.

begraafplaatsen Parijs

Bij de ingang van Père-Lachaise kun je een kaart kopen met de locaties van de graven van de honderden beroemdheden op deze begraafplaats, zoals Edith Piaf en Jim Morrisson. Ook zijn op internet diverse rondleidingen te vinden, waarbij je vaak sappige details te horen krijgt. Over overspelige baronessen, de tombe van een afstammeling van graaf ‘Dracula’ en vreemde rituelen die op sommige graven plaatsvinden…

begraafplaatsen Parijs Pere Lachaise Jim Morrison

Beroemdheden die op Père Lachaise begraven liggen: Jim Morrison, Edith Piaf, Molière, Chopin, Oscar Wilde, Marcel Proust, Yves Montand en Simone Signoret.

16, rue du Repos, 20e arron. Metro: Philippe Auguste (dichtste bij ingang) of Père Lachaise.


2. Cimetière de Montmartre

De begraafplaats van Montmartre ontstond tijdens de Franse Revolutie, toen een verlaten krijtgroeve werd ingericht als massagraf. Onder meer voor de gesneuvelde soldaten die het paleis van de Tuilierieën probeerden te verdedigen tegen de woedende massa.

begraafplaats Montmartre in Parijs

Vanaf de Belle Epoque werd dit kerkhof ook de laatste rustplaats van veel kunstenaars die in die tijd in Montmartre woonden. Een 19e-eeuwse brug loopt gek genoeg dwars over de begraafplaats, die hierdoor in twee delen gesneden wordt. Ook bijzonder: je ziet hier veel katten tussen en op de graven – een onbekend kattenvrouwtje geeft hen al jaren te eten.

Beroemdheden die op Montmartre begraven liggen: zangeres Dalida, schrijvers Emile Zola en Alexandre Dumas, balletdanser Vaslav Nijinski, schilder Edgar Degas, filmregisseur François Truffaut.

20, avenue Rachel, 18e arron. Metro: Place de Clichy


3. Cimetière du Montparnasse

begraafplaatsen Parijs Montparnasse

Deze grote begraafplaats op de rive gauche is begin 19e eeuw aangelegd op de plek waar drie boerderijen lagen; een deel van een oude molen is nog te zien. Na WOI verkozen kunstenaars en schrijvers de wijk Montparnasse boven Montmartre vandaar dat ook op deze begraafplaats veel artistieke en literaire helden liggen. Zoals het filosofenpaar Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, voor wie bewonderaars nog altijd bloemen neerleggen. Terwijl het graf van Serge Gainsbourg, ook op dit cimetière, altijd bestrooid is met metrokaartjes, sigaretten en liefdesbriefjes.

begraafplaatsen Parijs Montparnasse Gainsbour

Beroemdheden die op Montparnasse begraven liggen: oud-president Jacques Chirac, autofabrikant André Citroën, zanger Serge Gainsbourg, Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, actrice Jean Seberg en acteur Philippe Noiret.

3, boulevard Edgar Quinet, 14e arron. Metro: Edgar Quinet of Raspail


4. Cimetière de Passy

In het chique 16e arrondissement, vlak bij Trocadéro, bevindt zich deze kleine elegante begraafplaats waar sinds 1802 veel rijke families begraven zijn. Onder hen niet alleen Fransen maar ook internationale jetset-families die Parijs als thuisbasis kozen. Vandaar dat de grafstenen soms lezen als roddelbladen van vroeger. Je vindt hier veel rijk gedecoreerde grafhuizen – vaak zo groot als kleine kerkjes! – en tussen de graven en de kastanjebomen is de top van de Eiffeltoren te zien.

begraafplaatsen Parijs Passy

Beroemdheden die begraven liggen in Passy: schilders Edouard Manet en Berthe Morisot, componisten Claude Debussy en Gabriel Faure, en de dochter van de laatste sjah van Perzië.

2, rue du Commandant-Schlœsing, 16e arron. Metro: Trocadéro

LEES OOK:
De catacomben van Parijs
Grappige designhotel vlak bij de Eiffeltoren
Familiehotel in de wijk Montparnasse
5 superhotels op de Rive Gauche in Parijs

Beeld: Père Lachaise: CC/Mckrista1976, /Pexels, Pixabay, CC/Ho Visto Nina Volare, Montmartre: CC-BY/Olivier Bruchez, Montparnasse: CC-BY/Sarah Stierch, CC-BY/Andrea Achaffer, CC-BY/Tommie Hansen Passy: CC-BY-NC C. Moncelli, CC-BY/Kimble Young, Morgane/Pixabay Tekst: Nicky Bouwmeester

Eén reactie op “Mythische begraafplaatsen in Parijs”

  1. Marie schreef:

    Buitenlandse begraafplaatsen zien er vaak indrukwekkend uit. Ik ben zelf ook eens in Parijs geweest en heb daar toen de begraafplaats van Montmartre bezocht. Grafstenen en graftombes vind je er in alle soorten en maten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *