frankrijk.nl

Desert des Agriates, de woestijn van Corsica

Corsica staat bekend om een grote diversiteit aan landschappen, maar wist je dat het zelfs een groene woestijn heeft? Le Désert des Agriates is een spectaculair natuurgebied aan de noordkust van het eiland. Als je dit onherbergzame gebied doorsteekt – te voet of met een jeep – kom je uit bij paradijselijke strandjes.

Ongerept gebied bij Saint-Florent

Tussen het bergdorpje Saint-Florent en de monding van de rivier de Ostriconi, in het noorden van Corsica, ligt een vrijwel onbewoond gebied van 160 km2. In deze grote groene woestenij zijn de enige bewoners een paar herders en de 60 inwoners van het gehucht Casta. Tot halverwege de 19e eeuw was dit de voorraadschuur van Bastia en Cap Corse, want in het gebied werd tarwe, olijven, wijn en fruit geproduceerd.

Panoramische D81 tussen Ajaccio en Bastia

De boeren kwamen per boot vanuit de plaatsen Nonza, Canari en Saint-Florent om het land te bewerken. Tegenwoordig herinneren alleen de stenen schuren nog aan het verleden van dit gebied. De velden zijn verlaten en overwoekerd. De panoramische hoofdweg D81, van Ajaccio naar Bastia, loopt door deze zoetgeurende woestenij die vooral in het voorjaar uniek is.

Afgelegen stranden

Er zijn ook 2 paden door de Désert, maar die zijn alleen geschikt voor terreinwagens. Ze voeren naar de stranden van Saleccia en Ghignu. Het is de moeite waard een paar dagen door te brengen op het 35 km lange kustpad en te overnachten in verbouwde schuren (met stromend water en gemeenschappelijk sanitair, maar slaapzakken en matrasjes moet je zelf meenemen) en er is ook een camping. Liever over het water arriveren? Er gaan boten vanuit de haven van Saint-Florent naar het strand van Loto, 30 minuten lopen van Saleccia. Het mooie witte zandstrand van Ostriconi is beter toegankelijk.

Meer informatie over de Désert des Agriates op Tripadvisor. En in dit Franse artikel vind je de namen van de fermes, réfuges en de camping (helemaal onderaan)


plage Ghignu

plage de Saleccia

Dit is een bijdrage van gastblogger Marvin de Reuver, Corsica-specialist en hoofdredacteur van Corsica Vakantie Info

LEES OOK:
Droomhotels op Corsica
7 insidertips voor Noord-Corsica
Rondreizen op Corsica
Eilandhoppen: Corsica & Sardinië

Tekst: Marvin de Reuver Beeld: CC-BY Daniel Cremona (huisje & openingsbeeld), CC-BY pepasaera (paadje en strand ver), CC-BY Paul Arps (uitzicht), CC-BY Paolo Bertinetto (vlinder), CC-BY Alex Milian (hagedis), CC-BY James Manners, CC-BY DV PIcs (koeien),

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *