frankrijk.nl

8 dingen om te doen in Parijs deze winter

Een gigantische ijsbaan, geweldige exposities, warme dakterrassen en andere nieuwtjes: de Lichtstad fonkelt en bruist in de wintermaanden!

1. Kerstetalages en feestverlichting bekijken

Winkelen in Parijs is extra feestelijk in deze tijd van het jaar, als alle winkelstraten mooie kerstverlichting hebben. Vooral de kerstetalages van de grote warenhuizen (BHV/Marais, Le Bon Marché, Galeries Lafayette, Printemps) zijn bijzonder, met bewegende poppen en andere verrassingen. Vergeet ook niet bij de patisseriewinkels te kijken naar de creatieve bûches de Noël (kerststammetjes) die in december in de vitrines liggen!

2. Schaatsen in het Grand Palais

Schaatsen onder het monumentale glazen dak van het Grand Palais, deze winter kan het weer! Het ‘Grand Palais des Glaces‘ is geen flauw klein schaatsbaantje, non non, dit is een van de grootste overdekte schaatsbanen ter wereld met bijna 3.000 m2 ijs. ’s Avonds gaan de lichten aan en draaien er DJ’s, zodat de ijsbaan verandert in een grote ijsdisco.

3. De kerstmarkten van Parijs bezoeken

Op diverse plekken in Parijs staan vanaf half november kleine kerstmarkten, onder meer in het park van de Tuilerieën en rond de kerk van Saint-Germain-des-Près. Zelfs de kerstmarkt in het kleine park naast de Notre-Dame gaat gewoon door dit jaar en de façade van de kathedraal is sinds kort ook weer verlicht. De kleine Elzasser kerstmarkt voor het Gare de l’Est is ook leuk: je vindt er de bekende kerstkoekjes (bredele) en zoute krakelingen (bretzel) uit de Elzas.  Zie hier de data van de kerstmarkten in Parijs

4. Topexposities voor kunst- en modeliefhebbers

Deze winter weet je bijna niet waar je moet beginnen in Parijs, zoveel goede tentoonstellingen! Dé expositie van het moment is die over Leonardo Da Vinci in het Louvre (t/m 24 februari 2020) Het is de eerste overzichtstentoonstelling van de schilderijen en kunsttekeningen van het genie. De zaal van de Mona Lisa kreeg voor deze gelegenheid zelfs een speciale make-over. Andere grote meesters die aandacht krijgen deze winter zijn Toulouse-Lautrec in het Grand-Palais (t/m 27 januari 2020) en impressionist Edgar Dégas in het Musée d’Orsay (t/m 19 januari 2020). Voor modeliefhebbers is er een geweldige expositie in het Musée des Arts Décoratifs (naast het Louvre), over 300 jaar schoenenmode (t/m 23 februari). Je kunt hier zelfs de muiltjes van Marie-Antoinette zien!

Kijk hier voor speciale LOUVRE skip-the-line-tickets voor de kerstvakantie! Kaartjes voor de Da Vinci-expositie kun je hier reserveren: tijdig doen!

5. Franse chocolademelk drinken

In Parijs kun je in veel cafés chocolat chaud à l’ancienne drinken. Die ‘ouderwetse’ chocolademelk gemaakt met gesmolten pure chocolade is extra dik en smaakvol. De chocolademelk van theesalon Angélina is beroemd maar de wachtrijen op Rue de Rivoli zijn soms wel erg lang dus hier een paar goede alternatieven!

6. De 19e-eeuwse winkelpassages bezoeken

Beschut tegen weer en wind is het in de winter fijn winkelen in de nostalgische passages uit de 19e eeuw. Onze favorieten: Passage de Panoramas (nostalgische sfeer en prachtige restaurants), Passage Jouffroy (mooie winkels, waaronder een prachtige speelggoedwinkel) en de elegante Galerie Vivienne (mooie winkels, leuke bistro en een wijnbar bij de ingang). Ook de galerijen rond het Palais-Royal zijn prachtig om in rond te slenteren!

7. Grote lampionnen in de Jardin des Plantes

Jardin des Plantes, aan de rand van het Quartier Latin, is een van de mooiste en oudste parken van Parijs. Deze winter is er voor het tweede jaar een lichtfestival: l’Océan en voie d’Illmuniation. In een deel van het park staan metershoge lampionnen in de vorm van vissen en zeedieren. Prachtig! Elke dag van 18.00 tot 21.30 uur (sluiting 23.00 uur). Entree €12-€15.

Jardin des Plantes

8. Winterse dakterrassen

Boven op warenhuis Galeries Lafayette kun je een glas champagne drinken op een bijzonder dakterras: de Ice Cube Bar. Je zit er onder een verwarmde ‘glazen iglo’ met uitzicht op de Eiffeltoren en ernaast komt deze winter zelfs een kleine schaatsbaan. Op warenhuis Le BHV/Marais heeft het dakterras Le Perchoir Marais de komende maanden een Scandinavisch winterkleedje. En op de rooftop van het Terrass Hotel in Montmartre is deze winter een raclette- & skibar, waarbij je in in een gondellift kunt zitten terwijl je aan je vin chaud nipt!

Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de periphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage! 

LEES OOK:
15 authentieke bistro’s in Parijs
Wat doen de Fransen met kerst?
8 hippe wijnbars in Parijs
Met kinderen naar het Louvre: 10 handige tips

Foto: Ice Cube Bar CC/galeries Lafayette, kerstvitrine CC/NickyB, CC/Alice bij Charlotte d’Isle (chocolademelk), straatje CC/Nicola Renac, Soldes CC/Office du Toursime Paris Amélie Dupont, Notre Dame CC/Twgia 269-Femen, MNHN/Jardin des Plantes (foto dieren/lampionnen), CC-Grand Palais des Glaces (CC-Didier Lefevre)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.