frankrijk.nl

Nieuwe Franse kookboeken

Het najaar is traditioneel het kookboekenseizoen dus er liggen weer een hoop mooie titels in de winkel. Gastblogger Ronald de Nijs selecteerde 6 kookboeken waarin de Franse keuken een hoofdrol speelt.

Kleine hartige taartjes

Woon je in Amsterdam, dan ken je vast Petit Gâteau. De kleine Franse taartjes van Meike Schaling zijn daar een miniverwennerij en een lust voor het oog. En dan te bedenken dat Meike ooit een vertaalbureau in Parijs had. En uiteindelijk de overstap maakte naar het vak van patissier. Enige jaren later opende ze een winkel in de Haarlemmerstraat, en daarna nog twee zaken in Amsterdam.

Al haar kennis verwerkte Meike in Kleine taartjes, een boek met één basisrecept voor het deeg en 60 verschillende zoete vullingen. Maar iets hartigs is op zijn tijd ook lekker. En dus presenteert ze nu het boek Kleine hartige taartjes. Dit bakboek bevat 6 basisrecepten – van quiche en madeleine tot soes – elk met verschillende vullingen en toppings. Voor zowel gevorderde als beginnende hartige bakkers.

Meike Schaling, Kleine hartige taartjes, Kosmos Uitgevers, €18,50

Recepten van Alain Passard

De Franse driesterrenkok Alain Passard kookte ooit met veel vlees en vis, maar gooide het roer om. Nu geeft hij in zijn driesterrenrestaurant L’Arpège in Parijs groente de hoofdrol (lees hier over een bezoek van gaastblogger Jaap!). En daarmee heeft hij een pioniersfunctie vervuld. In Nederland kunnen we nu ook kennismaken met zijn gedachtegoed in het kookboek Recepten van Alain Passard. Die recepten variëren van kardinaalrode ui met slahart en ansjovis tot meiraap met citroen en zwarte peper. Passard geeft een toelichting op elk recept en doet zelfs aan dranksuggesties. Bijzonder: de groentekoning maakte zelf de illustraties in het boek. Lees ook: Recept voor bietjes in zoutkorst à la Passard

Alain Passard, Recepten van Alain Passard, Terra, €24,99

Maison Mari

Van Passard’s boek is een bruggetje naar Mari Maris makkelijk gemaakt. Deze Nederlandse kookboekenschrijfster en groenteboer, woonachtig in Noord-Frankrijk, droeg in 2013 namelijk haar Groentebijbel op aan… Alain Passard. Nu is er van haar hand Maison Mari, een kookboek met menu’s voor ieder weekend van het jaar. Aangevuld met wijntips én handige mise-en-place lijstjes. Tussen de recepten door vertelt Mari over haar eigen Franse restaurant aan huis: Le Jardin des Etoiles. Je eet er uit Mari’s eigen groentetuin. Wie haar gerechten maakt, eet dus ook een beetje bij de auteur thuis.

Mari Maris, Maison Mari, Carrera, €39,99

De makkelijke Franse keuken

Karin, bekend van Koken met Karin, is een groot liefhebber van de Franse keuken. In haar kookboeken komt geregeld een Franse klassieker voorbij. Maar nu heeft ze al haar favoriete recepten uit Frankrijk bij elkaar gezet. Voor de thuiskok is het succes verzekerd, want de recepten kloppen altijd en ook voor minder ervaren thuiskoks zijn ze makkelijk te volgen. In dit nieuwe kookboek deelt Karin ook wijntips en persoonlijke verhalen over haar favoriete vakantieland. En zelfs een playlist met Franse muziek ontbreekt niet! Zie hier een recept uit dit boek

Karin Luiten, De makkelijke Franse keuken, Nieuw Amsterdam, €27,99

Provence

In 2016 opende chef-kok Alex Jackson het restaurant ‘Sardine’ in Londen. Het kookboek Provence weerspiegelt de keuken van dit restaurant. In zijn kookboek vind je Franse klassiekers als pissaladière, bouillabaise, aligot en clafoutis, maar ook gerechten met invloeden uit Italië en Noord-Afrika. Al deze recepten heeft Alex Jackson geordend naar seizoen en erg leuk: elk seizoen sluit hij af met ‘La Grande Bouffe’, een groots meergangenmenu. Nog een pluspunt: Jackson schreef geen ingewikkeld chefskookboek. Zoals recensent Jennifer McLagan van de New York Journal of Books schreef: Jackson likes simple, honest food that relies on good ingredients, not fancy equipment and tortured presentation.’ Kijk, daar houden we van!

Lees ook ons eerdere artikel over dit kookboek met een recept

Alex Jackson, Provence, Good Cook, €25,95

Het allermakkelijkste Kerstkookboek

Eerder schreven we al over Simplissime van de Fransman Jean-François Mallet. Want we zijn fan. Mallet was ooit chef-kok, maar tegenwoordig fotografeert hij en schrijft kookboeken. Zijn alsmaar uitdijende reeks ‘Allermakkelijkste kookboeken’ is opgebouwd volgens een eenvoudig concept. Op de linkerpagina staan steeds foto’s van de ingrediënten (maximaal 6) plus het recept. Rechts een paginagrote foto van het eindresultaat. De recepten zijn supersimpel en door iedereen te maken. In Nederlandse vertaling verschenen al verschillende titels uit deze serie. En nu is daar ook Het allermakkelijkste Kerstkookboek. Dat belooft een stressvrije kerst te worden!

Jean-François Mallet, Het allermakkelijkste Kerstkookboek, Kosmos Uitgevers, €17,50

https://www.monsieurplusfours.nlLEES OOK:
21 Franse adressen in Amsterdam
Lunchen bij Alain Passard in Parijs

Tekst: Ronald de Nijs, hoofdredacteur Monsieurplusfours.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.