frankrijk.nl

6 geweldige Franse exposities: nu in Nederland!

Voor francofiele cultuurliefhebbers is er komende maanden een hoop moois te zien in Nederlandse musea. Van mode tot spotprent, van schilderkunst tot fotografie. Een selectie van gastblogger Ronald Nijs.

1. De YSL-jurken van Deneuve

Catherine Deneuve was 22 jaar oud toen zij Yves Saint Laurent voor het eerst ontmoette in 1965. Hij ontwierp de jurk die de Franse actrice zou dragen tijdens een bezoek aan de koningin van Engeland. Het was het begin van een levenslange vriendschap. Op de expositie Yves & Catherine. Une histoire d’amour toont het Museum No Hero in Twente de 20 ensembles die het begin 2019 aangekocht op een veiling van de privé-garderobe van Deneuve in Parijs. Ook zijn er een aantal geleende jurken uit andere musea.

Catherine Deneuve jurken

Yves & Catherine. Une histoire d’amour, t/m 5 januari 2020 in Museum No Hero 

2. Franse spotprenten in het Kröller-Müller

Honoré Daumier was een van de belangrijkste Franse karikaturisten van de 19e eeuw. Vanaf 1832 verschijnen zijn satirische en anti-monarchistische prenten bijna dagelijks in bekende kranten.Maar door de toenemende censuur moet Daumier op zoek naar andere onderwerpen. Voortaan richt hij zijn pijlen op beslommeringen van de gegoede burgerij. Zo drijft hij in Les trains de plaisir de spot met het opkomende toerisme. En in het bijzonder met de Parijzenaren die voor het eerst ‘massaal’ met de trein afreizen naar de Normandische kust.

prenten in Kroller-Moller

Les Parisiens. Karikaturen van Honoré Daumier, t/m 12 januari 2020 in het Kröller-Müller Museum  

3. Migranten in Parijs: Chagall, Picasso, Mondriaan 

Begin vorige eeuw trokken bekende en onbekende kunstenaars naar hét toenmalige kunstcentrum van de wereld: Parijs. Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan en vele anderen moesten hun weg vinden in een samenleving die bol stond van het nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. Migranten in Parijs toont kunstenaars die tussen 1900 en1950 in een vreemd land tot uitzonderlijk vernieuwend werk komen. Ook belicht de tentoonstelling onbekendere verhalen die met migratie en kunst te maken hebben. Zo komt ook de toenmalige zwarte gemeenschap in Parijs in beeld, waarvan Josephine Baker een flamboyant boegbeeld was.

Immigranten in Parijs Van Dongen Kees van Dongen, ‘Anna de Noailles’, 1931

Migranten in Parijs: Chagall, Picasso, Mondriaan en anderen, t/m 2 februari 2020 in het Stedelijk Museum Amsterdam 

4. Topstukken van Monet in Den Haag

In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’, die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Kunstmuseum Den Haag. Maar liefst 40 internationale topstukken zijn bijeengebracht.

tentoonstelling Monet in Den Haag Claude Monet (1840-1926), Waterlelies, 1916-1919, Musée Marmottan

Monet. Tuinen van verbeelding, van 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 in Kunstmuseum Den Haag

5. Nachtelijk Parijs door de lens van Brassaï

In Fotomuseum Foam is het eerste Nederlandse retrospectief van Brassaï te zien. Brassaï (1899-1984) heette eigenlijk Gyula Halasz, maar gaf zichzelf een nieuwe naam. Het is een verbastering van Brașov, de Hongaarse stad waar hij in 1899 ter wereld kwam. In 1924 trok hij naar Parijs, waar hij beroemd zou worden met zijn iconische beelden van het Parijse nachtleven. Lees ook ons eerdere artikel over deze expositie

Brassaï, tot 4 december 2019 in Fotomuseum Foam

6. Thierry Mugler: Couturissime!

Liefhebbers van de Franse couturier Thierry Mugler komen aan hun trekken bij ‘Couturissime’ in Rotterdam. Van Mugler, behalve couturier ook fotograaf en parfumeur, komen meer dan 150 outfits op de expositie samen. De meeste ontwerpen uit de periode 1977-2014 worden nu voor het eerst tentoongesteld. Verder zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires, toneelkostuums, video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien. Deze reizende tentoonstelling is gemaakt door het Montreal Museum of Fine Arts. Dit museum brengt samen met uitgeverij Phaidon ook de eerste rijk geïllustreerde monografie over Mugler uit. En dat is een welkome aanvulling op het spaarzame aantal boeken over deze couturier, die in de jaren ’80 op het hoogtepunt van zijn roem was.

tentoonstelling tHierry Mugler Rotterdam

Thierry Mugler: Couturissime, van 13 oktober 2019 t/m 8 maart 2020 in de Kunsthal Rotterdam

Tekst: Ronald de Nijs, hoofdredacteur van Monsieurplusfours.nl

https://www.monsieurplusfours.nl

LEES OOK:
Pageturner over Parijs in de jaren ’30: de nieuw van Lemaitre
Bouillon Pigalle in Parijs: Belle Epoque-bistro nieuwe stijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *