frankrijk.nl

8 hippe wijnbars in Parijs

Tijdens een weekendje in Parijs wegzakken achter een goed glas wijn in een sfeervolle wijnbar: puur geluk! De Franse hoofdstad telt een hoop leuke ‘bars à vin’ en zijn er steeds meer moderne adressen waar ook een wat jonger publiek zich helemaal thuisvoelt.

Frenchie Bar à Vins (Sentier)

In Frenchie, de gastronomische bistro van chef Gregory Marchand, is geen plek meer te krijgen sinds het genoemd is als een van de beste en creatiefste restaurants van Parijs. Maar in de wijnbar van Frenchie, er direct tegenover, is veel toegankelijker. Sfeervol balkenplafond, relaxte sfeer, supervriendelijke bediening, uitstekende wijnen (§-€13/glas) en verfijnde tapas (€7-€27).

Wijnbar Frenchie
6 rue du Nil, 2e arron, metro Sentier, frenchie-bav.com

L’Ebeniste du Vin (Batignolles)

Vlak bij het witte kerkje van de wijk Batignolles zit deze jonge, gespecialiseerde wijnbar met wel 800 verschillende soorten wijn. Een deel daarvan staat in kasten uitgestald, dus je kunt fijn etiketten bestuderen. Hebben jullie je fles wijn niet leeggedronken? Dan kun je die meenemen naar de vis- en oesterbar van dezelfde eigenaren, L’Ecailler de l’Ebeniste, een paar deuren verder.

l'Ebeniste du vin Batignolles

 76 rue Boursault, 17e arron., metro Rome, www.lebenisteduvin.fr

Le Garde-Robe (Les Halles/Louvre)

Dit bruine wijncafé vlak bij het Louvre heft een studentikoze en knusse ambiance. Het lijkt een kaarsverlichte wijnwinkel en dat is ook zo: je kunt de flessen mee naar huis nemen of aan tafel opdrinken (met een toeslag van €6, de in Frankrijk fameuze ‘droit de bouchon’).

Le Garde-Robe wijnbar in Parijs

41 rue de l’Arbre Sec, metro Louvre-Rivoli, 1e arron. Facebook-pagina Le Garde-Robe

La Buvette (South-Pigalle)

Deze hippe wijnbar met Amerikaanse eigenaren is sinds de opening een jaar of 6 geleden een begrip in de wijk South-Pigalle. De wijnen zijn van wisselend niveau (van niet heel bijzonder tot prima!), maar de kaas-, vleesplankjes en kleine gerechten zijn in elk geval uitstekend. En locatie, locatie, locatie…  dit is een gezellig adres in een mooie en centrale wijk in het 9e arrondissement!

Wijnbar in Parijs: la Buvette

28 rue Henry Monnier, 9e arron, metro Pigalle, buvette.com

Les Épiciers (Etienne Marcel/Haut-Marais)

Dit zijn de koningen van de kaasplank! En ook de charcuterie is geweldig bij Les Épiciers, een sympathieke wijnbar aan de rand van de Marais. Met een grote selectie wijnen en ook kruidenierswaren uit Zuid-Frankrijk, waar eigenaren Pierre, Selim en Paul vandaan komen. Aardige jongens: de service is hier perfect!

Les epiciers wijnbar Parijs Marais

33 rue de Montmorency, 3e arron., metro Etienne-Marcel, les-epiciers.com

L’Avant-Comptoir du Marché (Saint-Germain-des-Prés)

Een hele ervaring, deze moderne en joviale wijnbar van de Baskische chef Yves Camdeborde. Je kunt er alleen staan aan de bar of aan hoge tafels. De vlotte (Engelssprekende) barjongens en -meisjes vragen je alleen wat voor soort wijn je wilt drinken. “Wit, rood, droog, karaktervol of juist licht?” Vervolgens kiezen ze voor je uit een van de honderden flessen op en boven de bar. Ook zijn er veel warme en koude hapjes waarvan de foto’s aan het plafond hangen. Erg lekker! Net als het verse brood en de rauwmelkse boter die je erbij krijgt. De meeste wijnen kosten €4-€6 per glas, maar er zijn uiteraard ook duurdere. De barmannen zeggen het er in principe bij als dat laatste het geval is. Wil je zeker zijn, vraag het vooraf.

avant-comptoir Camdeborde

14 rue Lobineau, 6e arron., metro Mabillon, L’Avant Comptoir du Marché

O’Château (Les Halles)

Bekende wijnbar in het centrum van Parijs, in de buurt tussen Les Halles en het Palais Royal. Je kunt hier diverse wijnproef-arrangementen bestellen bij het perfect-Engels sprekende personeel. En de gimmick van deze Amerikaans uitziende bar zijn de zeer exclusieve grand crus die hier per (mini)glas verkocht worden. Zoals een Petrus of een Mouton-Rothschild. Ook de hapjes zijn erg goed (uitstekende charcuterie en kaas) maar deze wijnbar is wel vrij prijzig.

wijnbar O Chateau Parijs

68 rue Jean Jacques Rousseau, 1e arron., metro Louvre, o-chateau.com

Le Barav (République/Marais)

Aan de noordkant van de Marais zit deze uitstekend wijnwinkel en wijnbar ineen. Vriendelijke uitleg, prima (biologische) wijnen en schappelijk prijzen. Voor de wijnen per glas (€4-€7) kun je steeds uit 6 Franse wijnstreken kiezen: Loire, Bourgogne, Rhône, Languedoc, Bordeaux of het Zuidwesten. De flessen mag je zelf uitzoeken in de kast (reken ook hier +€6 droit de bouchon). Plat du jour vanaf €11.

Le Barav wijnbar République

6 rue Charles François Dupuis,3e arron. Metro République, lebarav.fr

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: copyright bij de wijnbars (foto linksboven: Frenchie bar à vins)

LEES OOK:
De 10 leukste wijken van Parijs
Lunchadressen rond het Louvre
15 authentieke bistro’s in Parijs

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *