frankrijk.nl

5 fijne boeken voor het najaar

Het is echt herfst! Wij zeggen: kachel en kaarsen aan, met een goed boek op de bank en bordje niet-storen aan de deur. Deze selectie neemt je mee naar Parijs, de Lorraine en Zuid-Frankrijk.

Al eerder schreven wij over het leuke initiatief van frankrijkboeken.nl, waarop romans, reisgidsen en thrillers die zich in Frankrijk afspelen gerubriceerd per vakantiestreek op een kaart zijn terug te vinden. Wij vroegen oprichter Erik van der Wal naar de 5 leukste, spannendste of meest indrukwekkende Frankrijkboeken die hij dit jaar heeft gelezen. Et voilà, zie hier zijn favolijstje! Drie romans en twee thrillers van zowel Franse als Nederlandse schrijvers.

Rivieren keren nooit terug, Joke Hermsen

Over liefde, verlies en de kracht van de herinnering

Ella woont al jaren in Parijs en besluit om zich na de dood van haar vader niet op haar familie in Nederland te richten maar juist af te zakken naar het zuiden. Naar het land van haar jeugd waar ze als puber de eerste ervaringen opdeed met de liefde. Einddoel: de rivier waar zij haar jeugdvakanties doorgebracht. Door na te denken over haar kindertijd, haar eerste liefdes en andere gebeurtenissen die bepalend waren voor haar verdere leven wil ze er de dood van haar vader verwerken.

Joke J. Hermsen Rivieren Keren Nooit Terug fijne boeken voor de herfst

Dryocopus, Owen Donkers

Duistere vertelling in de Lorraine

Een jonge Nederlandse schrijver en zijn vrouw gaan wonen in Metz, in Noord-Frankrijk. Zijn baan in Nederland heeft hij opgezegd, voortaan kan hij zich volledig aan de literatuur wijden. Maar bij gebrek aan inspiratie besteedt hij zijn tijd voornamelijk aan een andere, nieuwe liefde: vogels. Dagenlang struint hij in verrukking door bos en veld. Daarnaast volgt hij Franse les bij een veredeld huiswerkinstituut, waar hij tot zijn eigen verwarring onder de indruk raakt van de lerares. Zijn vrouw werkt hard en is steeds minder thuis. Wanneer zijn schrijfimpasse ineens doorbroken lijkt, brengen zowel de vogels als zijn lerares hem in een lastig, beslissend parket.

Owen Donkers Dryocopus fijne boeken voor de herfst

Het dubbele geheim van de familie Lessage, Sandrine Destombes

Thriller met onthutsende ontknoping

Inspecteur Julien Fabregas wordt geconfronteerd met een oude onopgeloste zaak. Een zaak die niet alleen zijn carrière maar ook zijn leven is gaan bepalen. In een klein dorp in de Vaucluse verdwijnen opnieuw kinderen na de moord op een tweeling 30 jaar geleden. De nieuwe verdwijning zet de kleine gemeenschap op scherp, Fabregas graaft in het verleden en bijna elke inwoner lijkt zijn onschuld te verliezen. De schrijver vertelt het verhaal goed gedosseerd en bouwt de spanning langzaam op met steeds een nieuwe climax waardoor je blijft doorlezen.

Het dubbele geheim van de familie Lessage, Sandrine Destombes fijne boeken voor de herfst

Archipel van de hond, Philippe Claudel

Scherpe analyse van de Franse samenleving

Philippe Claudel is een van Frankrijks meest geliefde hedendaagse schrijvers. In zijn romans komt het thema angst voor het vreemde regelmatig terug. In Archipel van de hond houdt hij de lezer op ongenadige wijze een spiegel voor. Het gaat over een kleine vissersgemeenschap op een eilandengroep in de Middellandse Zee. Als in een klucht voert hij geen echte mensen op in het verhaal maar eerder archetypen, zoals ‘de dokter’, ‘de pastoor’ en ‘de schoolmeester’. Dat je je steeds weer met een andere persoonlijkheid identificeert, maakt dat deze roman onder je huid kruipt. Net als Philippe Claudels romans Grijze zielen en Het verslag van Brodeck is ook deze vertelling een tijdloze reflectie op de menselijke natuur en de keuzes die we maken.

Archipel van de hond, Philippe Claudel fijne boeken voor de herfst

Ik zie je, Michael Berg

Spannend moordverhaal bij de Mont-Ventoux

Michael Berg heeft 9 boeken op zijn naam staan die zich bijna allemaal afspelen in Frankrijk. Hij ontving diverse nominaties en prijzen, waaronder De Gouden Strop 2013 voor Nacht in Parijs. In zijn boeken figureren vaak sterke vrouwen. Zo ook in Ik zie je, waarin een Engelse thrillerschrijfster naar Zuid-Frankrijk vertrekt om haar writer’s block te overwinnen. Maar in het vakantiehuis wordt ze pas echt geconfronteerd met haar angsten en vastgelopen bestaan. Wanhopig probeert ze een plot voor een nieuw boek te verzinnen. Vanuit het huis bespiedt ze met een sterrenkijker de overbuurvrouw en wordt ooggetuige van een moord. Is dit het verhaal waardoor ze opnieuw tot schrijven komt?

Lees ook het interview met Michael Berg door Erik van der Wal

Ik zie je, Michael Berg fijne boeken voor de herfst

LEES OOK:
10 vakantieboeken die in Frankrijk spelen
Modern Frans in nieuw taalboek

Eén reactie op “5 fijne boeken voor het najaar”

  1. Martijn schreef:

    Mooi lijstje! Die van Claudel is inderdaad een aanrader.

    Dat boek van Michael Berg lijkt wel behoorlijk op het plot van de film Swimming Pool van François Ozon. (Britse schrijfster, Zuid-Frankrijk, writers-block, zwembad…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *