frankrijk.nl

8 Franse handgebaren en wat ze betekenen

Niet alleen Italianen zijn goed met hun handen, ook een Fransman kan veel zeggen zonder woorden. Kende je deze Franse handgebaren al?

1. Die heeft een borrel te veel op…

Een dichte vuist heen en weer draaien op het puntje van je neus, daarmee geeft een Fransman aan dat iemand  te veel gedronken heeft. Il/elle est saoul(e) (hij/zij heeft te veel gezopen)!

Franse gebaren dronken

2. ‘Ééntje, graag!’

In Frankrijk kan een opgestoken duim – net als bij ons – betekenen dat je iets goed vindt of het ermee eens bent. Maar Fransen geven op deze manier ook het cijfer 1 aan. “Hoeveel biertjes wilt u hebben?”, vraagt de barman.  Een Fransman steekt dan niet zijn wijsvinger op, maar hij gebruikt zijn duim. “Une, s’il vous plaît!”

Franse handgebaren

3. ‘Allez, on se casse…’ (kom op, we gaan) 

Beide handen plat gestrekt houden en de onderste hand tegen de bovenste slaan. Dat gebaar maakt een Fransman als hij iemand wil laten weten dat het (hoog) tijd is om ergens te vertrekken.

Franse handgebaren

4. ‘Mon oeil!’

Je ziet het De Funès gewoon doen… Het hoofd iets naar voren kantelen, de wenkbrauwen ophalen en de huid onder één oog  langzaam naar beneden trekken. Deze oerFranse geste verbeeldt de uitspraak “Mon oeil!” Ofwel: ik heb je door, ik geloof je niet, je kunt mij nog meer vertellen… De Engelsen hebben het in dezelfde context over een heel ander lichaamsdeel: “My foot!”

Franse handgebaren

5. Niet perfect, maar ‘Zéro!’

Opgelet, in veel culturen betekent een rondje gemaakt van de wijsvinger op de duim ‘prima’, ‘ok’ of ‘picobello’. Maar in het Frans kan het ook het tegenovergestelde betekenen. Namelijk ‘zéro’ ofwel nul.

Iemand vraagt: “Was het leuk?” Maar die verveelde tiener maakt dit gebaar. Hmm nee, het was dus hélemaal niks….

Franse handgebaren

6. Ça t’est passé sous le nez! 

“Haha, dat ben jij mooi misgelopen!” Als een Fransman iemand wil pesten met een verloren weddenschap of een andere misser, dan maakt hij deze beweging. Een uitgestrekte wijsvinger die hij in een strakke streep onder zijn neus voorbijtrekt. Uiteraard voorzien van een pesterige of provocerende blik.

Franse handgebaren

7. Hier gebeurt wat! 

‘Ah, die twee zijn een setje! Die twee vinden elkaar leuk!’ Twee wijsvingers die elkaar lijken te zoenen. Eventueel voorzien van kusgeluidjes.

Franse handgebaren

8. ‘Tu n’auras rien du tout!’

Een oudje deze! Een Fransman duwt zijn duim hard en snel vanachter zijn voortanden naar voren. Dat is het antwoord aan iemand die iets van hem hebben: “Je krijgt noppes van me, helemaal niks.”

LEES OOK:
15 hilarische Franse uitdrukkingen
17x grappige Franse kindertaal
13 Franse vooroordelen over Nederlanders
Glaasje te veel op? Zo zeg je dat in het Frans

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!