frankrijk.nl

10 dingen om te doen in Parijs deze herfst

Sommige steden zijn éxtra verleidelijk in het najaar en Parijs is er daar een van. Nieuwe exposities, evenementen en de leukste herfstactiviteiten in de Franse hoofdstad.

1. Geroosterde kastanjes eten in de parken

Jardin du Luxembourg, de Tuilerieën, Jardin du Palais-Royal! De parken van Parijs zijn op hun allermooist in het gouden herfstlicht, met bloemperken vol asters en dahlia’s. Lekker rondslenteren met een zakje vers geroosterde kastanjes, die je dit seizoen bij de ingang van alle parken tegenkomt.

herfst Parijs parken

2. Topexpositie meepakken: Toulouse-Lautrec of Edgar Degas

Er zijn weer diverse spraakmakende tentoonstellingen in Parijs dit najaar. Zoals Toulouse-Lautrec in het Grand Palais (9 oktober t/m 27 januari 2020), waarin je ontdekt hoe modern de 19e-eeuwse schilder en affichekunstenaar was. In Musée d’Orsay verzamelt de expositie Degas à l’Opera (t/m 19 januari 2020) de vele studies die Edgar Degas maakte van de balletdanseressen van de Opera in Parijs.

herfstexposities Parijs

3. Rondslenteren op de Puces van Saint-Ouen

Het najaar is een fijn moment voor een bezoek aan de grote antiek, design- en vlooienmarkt van Parijs, die deels binnen deels buiten is. Ook zijn er veel leuke restaurantjes in en om de Puces de Saint-Ouen. Zoals Ma Cocotte (chique/van Starck) en Chez Louisette (oer-nostalgisch met accordeonmuziek). Of moderner: Markotte (gezond & bio) en het MOB Hotel (groot terras op de binnenplaats van een bijzonder hotel).

4. Romantisch doorzakken in een jazzclub

Tijdens Jazz sur Seine (11-26 oktober 2019) vinden 180 concerten plaats in 25 verschillende jazzclubs. Waaronder bekende oudjes als Le Duc des Lombards en Le Baiser Salé en ook nieuwere places-to-be zoals Le New Morning. Ook grappig om te doen: een avond naar het toeristische maar nogal altijd zeer sfeervolle Caveau de la Huchette. Deze mini-jazzkelder in het Quartier Latin was een inspiratiebron voor de film La La Land.

jazz Parijs

5. Genieten van Montmartre

Altijd een heerlijke wijk, maar in de herfst kleuren de vele met wingerd overgroeide huizen in Montmartre prachtig roodbruin. Probeer het drukke Place du Tertre te vermijden, maar dwaal door de lager gelegen straatjes en ga even kijken bij de wijngaard (9-13 oktober 2019 is ook het Wijnoogstfeest van Montmartre!). En aanrader: beklim de koepel van de Sacré-Coeur voor een superuitzicht over Parijs (ga bij de toeristendrommen voor de kerk naar links en volg de bordjes naar ‘Dôme’ du Sacré-Coeur).

Montmartre in de herfst

6. Een herfstig goûter proeven

Altijd fijn om je bij de patisseriewinkels van Parijs te buigen over mooie taarten. In het najaar zie je weer de Mont-Blanc verschijnen., een bekend taartje met room, merengue en zoete kastanjepurée. En de hit van het moment in Parijs: de lekkere en fotogenieke kaneelbroodjes van de Circus Bakery in het Quartier Latin.

7. In een schilderij klimmen bij L’Atelier des Lumières

L’Atelier des Lumières is een geweldig nieuw ‘museum’ in Parijs. Je loopt hier letterlijk door kunstwerken heen die in grote zalen metershoog en in 360 graden geprojecteerd worden. Overweldigende ervaring! Tot begin volgend jaar is er expositie over het werk van Van GoghDe sterrennacht zoals je ‘m echt niet eerder zag…!

8. Bijzonder skatebaan zien in Le Bon Marché

Met kinderen tijdens de herfstvakantie naar Parijs? Neem ze mee naar het chique warenhuis Le Bon Marché in de wijk Saint-Germain-des-Prés. De kleintjes kijken zeker hun ogen uit op de gigantische speelgoedafdeling. En tieners worden vast blij van de reuze-skatebaan, die nu tijdelijk midden in het warenhuis staat, als onderdeel van een expositie over straatcultuur in Los Angeles. LA Rive Gauche let op, t/m 21 oktober 2019!

9. Aan de oesters bij een brasserie of hippe bistro

De R zit weer in de maand en dat betekent: lekker oesters eten! Dat kan bij een van de vele klassieke brasserieën in Parijs maar ook bij jongeren adressen, zoals Mary Celeste in de Marais, waar ze er cocktails bij serveren.

oesters in Parijs

10. Verlichte dieren bewonderen in Jardin des Plantes

Voor de tweede keer zijn in Jardin des Plantes reusachtige dierenlampionnen te zien. Geheel volgens de thematiek van dit leuke park gaat het om bedreigde diersoorten, dit jaar uit de oceaan. 18 november-19 januari 2020.

Jardin des Plantes
Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de periphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage! 

LEES OOK:
Lunchadressen rond het Louvre
25 tips met kinderen naar Parijs
Dit zijn leuke famieliehotels in Parijs!
Praktische tips voor de Eiffeltoren
Beeld: CC/Daxis (park),  CC/Kat (jazz),,  CC/Luc Slosse (oesters), CC/Amelia Pergl (Puces), SIebe Warmoeskerken (bakkerij, Montmartre) Sweet Ice Cream Photography/UNPL (oesters), CC/Lutetia, .CC/L’Atelier des Lumieres – Culturespaces / E. Spiller., skatebaan CC/Le Bon Marché/Scot Oster (kunsetnaar), Jardin des Plantes/ MNHN, CC-matheus-frade-UNPL (caveau). Openinsgbeeld: Siebe Warmoeskerken-UNPL.

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!

Parijs in de Herfst

Algemeen 728x90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *