frankrijk.nl

ROXANE: komedie over Bretonse kippenboer

Vanaf 3 oktober draait de Franse film Roxane in de bioscoop. Deze nieuwe komedie gaat over een bevlogen boer en zijn favoriete hen, die samen een ode brengen aan de Franse toneelgeschiedenis en het boerenleven. Win 2 filmkaartjes!

Kip ik heb je (nog)!

Raymond is helemaal gelukkig op zijn biologische kippenboerderij in Bretagne. Hij beschouwt de kippen als zijn kinderen en doet nét dat beetje extra voor ze. Zo leest hij elke ochtend de kippen voor uit zijn favoriete toneelstuk Cyrano, bijgestaan doorzijn lievelingskip, Roxane.

Rocane speelfilm kippenboer

Als de coöperatie besluit alleen nog maar zaken te doen met grote producenten in plaats van met kleine boeren, moet Raymond in actie komen om zijn bedrijf te behouden. In plaats van protesteren met zijn collega’s, gooit hij het over een andere boeg. Hij besluit om met geestige YouTube-video’s van zijn kippen de aandacht van het grote publiek te trekken.

Roxane

Viral gaan, hoe doe je dat?

Raymond ontdekt echter al snel dat video’s maken één ding is, maar dat viral gaan heel wat meer voeten in de aarde heeft. Na zijn eerste knullige poging – echt als een kip zonder kop – wordt hij bespot door het hele dorp. Ook zijn familie krijgt het schaamrood op de kaken. Hij vraagt hulp aan zijn Engelse buurvrouw Wendy, een gepensioneerde literatuurdocente.

Roxane

Zonder medeweten van zijn vrouw gaan ze samen aan de slag. Geïnspireerd door teksten van klassieke theaterstukken stuurt Raymond zijn verhaal de wereld in met behulp van een serie ludieke filmpjes. Daarin is Raymond steevast de verteller en kip Roxane de toehoorster. Gaat het hem lukken om hiermee zijn boerderij te redden?

Roxane film

Franglais maar dan anders

Acteur Guillaume de Tonquédec (Le Prénom, Barbecue) speelt op ingetogen, amusante wijze de hoofdrol en het samenspel met Wendy (de Engelse actrice Kate Duchène) is briljant. Let op haar accent: nu eens geen Française die Engels praat maar een Engelse die Frans praat. Parrrrrrfée (aka parfait :-). Ook een goede bijrol voor Lea Drucker als de echtgenote van Raymond.

Briljant staaltje omdenken

Roxane is een hartverwarmende film en de fraaie beelden nemen je als vanzelf mee naar het Bretonse platteland. Het verhaal stipt ook een sociaal-politiek probleem aan: de druk op kleine boeren die (mede) wordt veroorzaakt door machtige inkoopcentrales. Tegen dit eigentijdse probleem zet boer Raymond moderne wapens (social media) in: briljant staaltje van omdenken!

WINACTIE!

Wees er als de kippen bij en maak kans op een van de 3 sets van 2 filmkaartjes voor Roxane! Stuur vóór 30 september een mailtje naar [email protected] o.v.v. ‘Roxane’, met je adres en antwoord op deze vraag: wat is de volledige naam van het favoriete toneelstuk van de kippen? We maken de prijswinnaars bekend op 1 oktober 2019.

Noot redactie 1 oktober: gefeliciteerd A. Pardieck, C. Huijbregts en A. Athmer. Jullie zijn de winnaars van onze filmactie. We wensen jullie veel kijkplezier!

Roxane

Tekst: Josee Schouten Beeld: ©Triplepentertainment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *