frankrijk.nl

8 goede Franse restaurants in Haarlem

Genieten van de Franse keuken, daarvoor hoef je niet per se naar Frankrijk! In Nederland zijn genoeg fijne restaurants te vinden die de Franse manier van cuisiner helemaal begrepen hebben. Gastblogger Irene vertelt over haar favoriete Franse restaurants in Haarlem. 

Vorige zomer verruilde ik met mijn gezin Amsterdam voor Haarlem en ik ben nog altijd blij met die stap. We wonen nu dichtbij het strand, de duinen en Haarlem heeft superveel leuke winkels en restaurants.  Natuurlijk heb ik in dit jaar een tour gemaakt langs de restaurants met een Franse keuken. Hoogste tijd om de balans op te maken. Bij deze Franse restaurants in Haarlem heb je een heerlijke avond. 

Brick

Restaurant Brick in Haarlem

Dé ontdekking in Haarlem is voor mij Brick. Wat een toptent! Je eet hier vrijwel net zo goed als in een sterrenrestaurant en dat voor een veel vriendelijkere prijs en een ongedwongen sfeer. Een gouden combinatie als je het mij vraagt. Hier heb ik twee keer gegeten: een keer à la carte en een keer het verrassingsmenu. Allebei heerlijk, maar doe het laatste. Je krijgt mooi opgemaakte gerechtjes en verrassende wijnen. De bediening is attent en weet wat ze serveert.  

Breestraat 24-26, restaurantbrick.nl 

Café Colette

Café Colette in Haarlem

In het afgelopen jaar heb ik hier het vaakst gegeten. Een oud-collega zei over Colette: ‘het is een altijd-goed-restaurant’. Dat is ook mijn ervaring. Bij Colette is altijd reuring, een echt Frans brasseriegevoel. Dat komt door de inrichting en de levendige bar waar je een aperitief drinkt of aan eet. De bediening is vriendelijk, de prijs-kwaliteit is goed, de wijnen top en je eet echt lekker. Begin met een paar oesters en een grand plateau met rilettes, charcuterie, paté om te delen. Neem een Colette Classic (denk: confit de canard, hamburger brioche) en sluit af – als dat nog lukt – met een kaasplateau of crème brûlée. Dan heb je een topavond! 

Oude Groenmarkt 22, cafecolette.nl 

Toujours Urban Frenchy Bistro

Toujours Haarlem

Een paar deuren verder bij Colette zit brasserie Toujours. Een mooie, grote zaak. Ik at er heerlijk onder de warmtelamp op het terras. Mijn menu die avond: Franse oesters en een zeefruitrisotto met een halve kreeftenstaart (€24,50). Mijn tafelpartner koos de bavette. We deelden een stuk limoentaart toe (groot stuk, dus delen kan makkelijk). Toujours is een ‘makkelijk’ adres: je eet er goed voor een prima prijs. Echt een plus: de bediening is heel vriendelijk en attent.  

Oude Groenmarkt 10-12, restauranttoujours.nl 

Frenchie

Frenchie Haarlem

Dit restaurant heeft niets met  Frenchie in Parijs te maken. De hond van de eigenaar heet zo en de chef deed zijn kookervaring op in Frankrijk. Frenchie heeft ‘service continue: het restaurant is open vanaf 9 uur voor oeuf à la coque of French toast. Ik at er ’s middags crumble met groene appel en witte chocola bij de thee. Vrienden die er ’s avonds dineerden, waren ook enthousiast. Verrassende kaart (de basis is Frans met Aziatische invloeden).  Frenchie heeft huisgemaakte amuses en de bediening is vriendelijk en flexibel (eigenlijk zat er geen slagroom bij de crumble maar die werd ter plekke geklopt). Het monumentale pand is mooi verbouwd: fijne sfeer dankzij meer licht, aardetinten en veel groen.  

Gedempte Oude Gracht 46,  frenchie.nl 

ML

Restaurant ML in Haarlem

Heb je iets te vieren? Reserveer dan een keer bij restaurant ML (één Michelinster). Wij werden zo nieuwsgierig naar de à la carte-gerechten dat we eens niet voor het verrassingsmenu kozen. Als ik ‘langoustine – witlof – appel – buikspek’ en ‘eendenlever – biet – aceto – brioche’ zie, weet ik het wel. De eendenlever vond ik ook het allerlekkerste gerecht van de avond. En die begint al goed met een bordje verfijnde amuses. Alle gangen zijn kunstwerkjes (dat chocoladedessert!), zoals je mag verwachten in een sterrenrestaurant. Ik vind het belangrijk dat er geen fluistersfeer heerst in zo’n dure zaak. Bij ML hoef je je gelukkig niet in te houden. De inrichting is er strak, maar zeker niet stijf. Eet je liever iets goedkoper: bistro ML in hetzelfde pand is een aangename plek voor een goede tournedos of vegetarische risotto. Tip: voor €125 blijf je een nachtje slapen.  

Klokhuisplein 9, mlinhaarlem.nl 

Ratatouille Food & Wine

Ratatouille Haarlem

In het pakhuis aan het Spaarne waar vroeger de Michelinbanden werden verkocht, zit sterrenrestaurant Ratatouille. Heb ik veel goede verhalen over gehoord; hij staat nog op mijn wensenlijstje. Het chefs experience-menu wil ik zeker proeven (want van tonijn/terrine foie, kreeft/Iberico wang, aardbei/Kalamata loopt het water je toch in de mond?). A la carte vind je Franse klassiekers als steak tartare en Anjou duif.  

Spaarne 96,  ratatouillefoodandwine.nl 

Le Mortier

Le Mortier Haarlem

Eten bij restaurant Le Mortier is een feest. Bij binnenkomst oogt het wat strak, maar je hebt hier een uitstekende avond. Het menu bestaat heel klassiek uit vlees, vis of een vegetarisch gerecht, en chef Philippe zet je dan ware smaaksensaties voor, net als perfecte wijn-spijscombinaties. Kan ook niet anders, want wijnen zijn een belangrijk onderdeel van de zaak: de wijnen die je proeft, bestel je daarna in de webshop.  

Nassaulaan 1,  lemortier.nl 

La Foule

La Foule

Even geen zin om zelf te koken? Schuif eens aan bij de table d’hôte van La Foule (woe t/m zo) . Voor €10 krijg je een lekkere Franse maaltijd van de avond. Daarnaast eet je bij La Foule ook à la carte een bouillabaisse, vis van de dag of een onvervalste côte de boeuf met frietjes. Alles huisgemaakt uiteraard! Sympathiek en huiselijk zaakje met een fijne Franse sfeer.  

De Haasstraat 14,  lafoule.nl 

Tekst: Irene van de Waal Beeld: Irene van de Waal, Carole Goelitz, Josée Schouten, La Foule

Irene-De-Waal-NL LEES OOK: 
8 Franse eetadressen in Maastricht 
20 leuke Franse adresjes in Amsterdam 
9 Franse adressen in Den Haag 

Algemeen 728x90

Eén reactie op “8 goede Franse restaurants in Haarlem”

  1. Maarten schreef:

    Dat wordt dit coronajaar een alternatief voor ons jaarlijkse lange weekend Parijs begin december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *