frankrijk.nl

Nachtelijk Parijs: Brassaï in FOAM

Fotoliefhebber én gek op Parijs? In Amsterdam opent dit weekend een tentoonstelling van fotograaf Brassaï, tijdgenoot van Henri Cartier-Bresson. Als geen ander legde Brassaï het nachtleven van vooroorlogs Parijs vast.

Licht en donker

Picasso, Henry Miller en andere kunstenaars die Parijs tijdens de jaren ‘30 onveilig maakten, kenden hem goed. Fotograaf Brassaï, een immigrant uit Hongarije, had talent. Als jonge tijdschriftfotograaf vereeuwigde hij dansclubs, prostituees, gangsters en clochards. Met een al snel herkenbare eigen stijl, dankzij zijn manier van belichten. Picasso noemde hem zelfs de ‘terrorist’, omdat Brassaï zijn (luid knallende) flitspoederpistool zo vaak gebruikte.

fotoexposotie Brassai Foam nachtleven Parijs

Frans leren met Proust

Brassaï, die zichzelf Frans leerde spreken door alle boeken van Marcel Proust te lezen, maakte in zijn leven bijna 35.000 foto’s. Die worden grotendeels bewaard in Centre Pompidou in Parijs, maar Foam haalt dit najaar 170 originele afdrukken van de fotograaf naar Nederland. Prachtige, sfeervolle platen, waarin je onder meer ontdekt in welke bloedlinke wijken in Parijs je tijdens de Années folles maar beter niet kon komen…!

Brassaï, 13 september t/m 4 december in Foam, €15,50, meer info: foam.nl

fotoexposotie Brassai Foam nachtleven Parijs Passage de Clichy, 1930-1933

fotoexposotie Brassai Foam nachtleven Parijs

Couple d’amoureux dans un petit café, quartier Italie, 1932

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *