frankrijk.nl

Op de koffie in het Élysée: de Franse monumentendagen

Komend weekend zijn tijdens de Journées du Patrimoine zeker 17.000 monumentale gebouwen in Frankrijk geopend voor publiek. In Parijs kun je onder andere het Élysée bezoeken.

Binnenkijken in het Élysée

Het wordt spannend in Parijs komend weekend. Het zijn de Journées Européennes du Patrimoine, maar de gele hesjes demonstreren ook weer… De politie wilde de monumentendagen dus liever afgelasten. Maar president Macron hield voet bij stuk: het Paleis van het Élysée is ook dit jaar gewoon geopend voor het publiek. Het presidentiële paleis is in Parijs namelijk dé grote attractie van de Franse monumentendagen met 20.000 bezoekers in één weekend. Vorig jaar was de wachttijd zelfs bijna 8 uur lang.

paleis van het Elysee

De koffiemok van Macron

Bij de rondleiding in het Elysée zien bezoekers de tuin, de ontvangstzalen, de keukens en het bureau van de president. Dit jaar ontdekken ze ook producten uit de Boutique de l‘Élysée, de webwinkel van het Elysée die nu één jaar bestaat. De opbrengst daarvan wordt onder andere gebruikt om het monumentale paleis te onderhouden. Aanvankelijk werd er in de Franse pers lacherig gedaan over de aangeboden souvenirs in ludieke chauvinistische stijl.

boetiek Elysee

Zoals koffiemokken met het hoofd van de president erop. Sleutelhangers en strandstoelen in de driekleur. Of T-shirts met teksten als Première Dame en Équipe de France. De winkel van het Elysée blijkt echter een groot succes: afgelopen jaar brachten deze producten bijna 1 miljoen euro op.

bureau president Elysee

Andere speciale bezoeken in Parijs

Tijdens de monumentendagen is in Parijs ook het Hôtel de Matignon (de werkplek van de Franse minister-president) geopend. Net als het gebouw van de Assemblée nationale, het Franse parlement. De Franse spoorwegen geven dit jaar rondleidingen in een WOII-bunker onder het treinstation Gare de L’Est. En gemeentevervoerbedrijf RATP biedt ritjes in oude metrowagons, rondleidingen in spookstations en fotosessies in autobussen uit de jaren ’30. Je kunt binnenkijken in de coulissen van beroemde theaters, zoals Théâtre Chatelet of de Comédie-Française. Bezoekers mogen rondsnuffelen in de nationale bibliotheek van Richelieu. Of het glazen dak van het Grand Palais van dichtbij bestuderen… Kortom, extra veel moois te zien in Parijs dit weekend!

Journées Européennes du Patrimoine, 21 en 22 september 2019, in heel Frankrijk. Meer informatie:  journeesdupatrimoine.culture.gouv.fr  

Op deze website vind je ook overzichten van de geopende monumenten per Franse regio, die je kunt downloaden in pdf-formaat. Hier bijv. voor de Provence, Occitanië, Bourgogne en Hauts-de-France

LEES OOK:
Krasloten moeten het Franse erfgoed gaan redden
Franse monumenten waar je kunt overnachten
Dit zijn alle 44 Unesco-sites in Frankrijk!

Beeld: CC-BY Patrick Janicek (bureau), CC-BY Julien Chatelain (tuin Élysée), RATP (autobus), souvenirs Boutique de l’Élysée)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *