frankrijk.nl

5 mooie vuurtorens in Bretagne

Fotografen Gabi en Gunter zijn gek op Bretagne. De mooie wilde kust, de frisse lucht, het eten, de mensen… maar vooral ook vanwege de fotogenieke vuurtorens. Deze 5 fotograferen ze het liefste!

Bretagne, het door de wind geteisterde granieten westpunt van Frankrijk, is een van de wildste kustgebieden ter wereld. Ten zuiden van Het Kanaal stort de Atlantische Oceaan zich met volle kracht op het Europese continent. De zee rond Bretagne heeft sterke stromingen en gevaarlijke rotsen en kliffen. Duizenden schepen zijn hier al ten onder gegaan. Geen wonder dus dat dit ruige gebied de hoogste vuurtorendichtheid ter wereld heeft! Prachtige bouwwerken om te fotograferen! Dit zijn onze 5 favorieten in willekeurige volgorde!

1. Vuurtoren van Saint-Mathieu 

Bretagne vuurtorens Saint-Mathieu

Phare Saint-Mathieu staat op het gelijknamige landtong in het westelijke puntje van het departement Finistère. Deze vuurtoren gidst het scheepsverkeer al sinds 1835 naar de haven van Brest. De herkenbare toren met een rode top staat vlak naast de ruïnes van een oude abdij. Een semafoor, een kleine kapel en een tweede kleine vuurtoren houden de Phare Saint-Mathieu gezelschap langs een gevarieerde rotskust (mooie plek om te wandelen!).

2. Vuurtoren van Pontusval

Bretagne vuurtorens Brignoga

Ons lievelingsstrand in Bretagne is het Plage du Phare in Brignogan-Plages, in het noordwesten van Finistère. Dit kilometerslange zandstrand is omringd door grote granieten rotsen, die door de zee in bijzondere vormen zijn geslepen. Het getijdenverschil is hier enorm, waardoor de kust er voortdurend anders uit ziet. Phare de Pontusval, de kleine vuurtoren op dit strand beschut door rotsen, past perfect in de omgeving.

3. Vuurtoren van Creac’h 

Bretagne vuurtorens

De 55 meter hoge Phare de Creac’h torent boven de stormachtige kliffen van Ile d’Ouessant uit. Dankzij de dubbele lenzen en lampen over 2 verdiepingen, is dit een van de helderste vuurtorens ter wereld. De vuurtoren zelf kun je niet bezoeken, maar in de gebouwen ernaast zit het grootste vuurtorenmuseum van Frankrijk (erg de moeite waard!). Je zou eigenlijk zelfs een nachtje moeten blijven slapen op Ouessant. ’s Nachts glijden de 8 lichtstralen van de vuurtoren namelijk als gigantische vingers over het eiland en ver over de zee, prachtig gezicht!

4. Vuurtoren van Petit Minou

Bretagne vuurtorens Petit Minou

Niet ver van de Phare Saint-Mathieu (zie nr. 1) staat Phare du Petit Minou (letterlijk: ‘vuurtoren van het kleine katje’) op een klein rotseilandje. Een stenen brug leidt naar de vuurtoren. Krachtige golven rollen op dit punt de baai van Brest binnen, wat het naburige strand tot een geliefde plek maakt voor surfers uit de hele wereld.

5. Vuurtoren van Men Ruz (Ploumanac’h)

Men Ruz, Ploumanac'h, Bretagne

Officieel heet hij de Phare de Ploumanac’h, maar vaker nog wordt dit de vuurtoren van Men Ruz genoemd, wat rode steen betekent in het Bretons. De vuurtoren is een bekend herkenningspunt van de Roze Granietkust. Daar bj Ploumanac’h en Tregastel liggen de spectaculairste delen van de GR34, het bekende douanierspad dat langs de hele kust van Bretagne loopt. De elementen hebben op die plek voor fantastische vormen in het roze graniet gezorgd. Loodzware stenen balanceren op elkaar of liggen opgestapeld alsof het een kasteel is. Na elke bocht in het kustpad zijn er rare wezens en gezichten te ontdekken in de rotsen!

KAART vuurtorens in Bretagne
klik hier om deze kaart te openen

Tekst & beeld: Gabi & Gunter Reichert – www.5reicherts.com

LEES OOK:
Leuke slaapadressen in Bretagne en Normandië
De 10 mooiste landschappen van Bretagne
Uitwaaien in Bretagne: vakantiehuizen langs de kust

2 reacties op “5 mooie vuurtorens in Bretagne”

  1. Pierre Bruyninckx schreef:

    Er zijn er nog veel meer mooie vuurtorens in Bretagne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *