frankrijk.nl

15 dingen die je moet weten voor je een B&B begint

Deze zomer ook op zwoele avonden er ook van gedroomd om je eigen chambres d’hôtes te beginnen in Frankrijk? Prachtig leven! Maar voor je serieuzere plannen gaat maken, hier een paar voors en tegens.

1. Weet waaraan je begint, een B&B houden is veel meer werk dan de meeste mensen denken. Veelgemaakte denkfout: ‘die gasten doe ik er wel even bij en intussen woon ik toch heerlijk op een vakantielocatie?’. Maar het zwembad wordt echt vaker gebruikt door de gasten dan door jou. Dat is iets om vooraf te accepteren.

2. Realiseer je dat je in het hoogseizoen bijna 6 maanden lang non-stop moet werken. Daar staat een ‘weekend’ van 6 maanden tegenover, want in het naseizoen kun je meestal weer bijkomen. Maar het betekent ook dat het een groot deel van het jaar moeilijk is om sociale contacten te onderhouden met Fransen en andere Nederlanders in de streek.

3. Wees dus bereid om concessies te doen in je privé-leven. Integreren duurt om bovengenoemde reden soms langer dan je zou willen. En je kunt ook niet meer voor elk familiefeest terug naar Nederland. Sowieso is contact onderhouden met familie en vrienden best lastig. Als je in de winter eindelijk weer eens 3 weken in Nederland bent, dan heb je een bomvolle agenda en lukt het zelden om iedereen weer te zien. Dat kan frustrerend zijn.

4. Gasten vergeten vaak dat jij niet op vakantie bent. Flesje wijn op tafel: ‘Ah, kom er even bijzitten?’ Maar hoe gezellig dat ook is, jij kunt niet elke avond doorzakken en dat vraagt om veel zelfbeheersing. Maar het is tegelijkertijd een groot pluspunt van B&B-eigenaar zijn. Je bent dagelijks omringd  door mensen die vakantie hebben en dus op hun best zijn. Vrolijk, uitgerust, ontspannen. Dat zorgt voor een positieve sfeer rond je huis die absoluut aanstekelijk werkt.

5. Bedenk goed wat je wel en niet wilt bieden. Ontbijtjes en tables d’hôtes kosten veel tijd. Hoe vaak wil je dat doen? Een goed plan heeft grote invloed op hoe je het avontuur zelf gaat beleven én met hoeveel energie je het volhoudt. En dat laatste is iets wat voor ook voor de gasten van belang is.

6. Geef je helemaal aan je gasten, maar trek in gedachten ook je grenzen. Een bekende valkuil voor B&B-eigenaren is je verantwoordelijk voelen voor werkelijk alles. Het is bijvoorbeeld heel rot als gasten slecht weer hebben, maar daar kun jij niets aan doen. In het begin is het moeilijk daar afstand van te nemen.

7. Kies als het lukt voor een eerste jaar als beheerder van een bestaande chambres d’hôtes. Heel handig zo’n ‘instap-B&B’ voor het proefdraaien en zo kun je meteen testen of je het echt wel leuk vindt.

Vakantiehuis Mas d'Oléandre, geen kinderen; stilte rond het zwembad

8. Denk goed na over de locatie. In sommige streken is onroerend goed heel goedkoop, maar daar kun je vaak ook minder hoge kamerprijzen vragen. Ook duurt het seizoen in het ene gebied korter dan in het andere. En welke type publiek trekt een streek? Past dat bij jou?

9. Voor je eigen energie en privacy is het ook belangrijk dat de structuur van je B&B een paar plekjes biedt waar je echt uit zicht bent van de gasten. Je eigen terras achter het huis bijvoorbeeld. Ook in het hoogseizoen moet je af en toe eventjes op adem kunnen komen.

10. Bedenk: eeuwenoude Franse huizen zijn prachtig, maar ze vragen vaak om veel onderhoud. Dat kost geld en energie. Hetzelfde geldt voor een grote tuin in een warm klimaat: er is altijd wat te doen…

11. Zorg voor een ijzersterk financieel plan. Je moet reserves hebben voor tegenvallende seizoenen of andere onverwachte zaken, want die zijn er altijd. Een goede buffer is cruciaal als je een B&B begint.

12. Pas op voor vrienden en kennissen die denken dat je een gratis vakantie-adres bent. Het is belangrijk dat je daar duidelijk over bent: iedereen is welkom, maar in het seizoen moeten ze gewoon betalen. Anders red je het niet.

13. Leer zo snel mogelijk goed Frans! Een topprioriteit. Alleen dan kun je goed overleggen met leveranciers, je boekhouder, de nutsbedrijven… Ga dus consequent met een notitieboekje naast de aannemer zitten, neem ter plekke een cursus en houd altijd een woordenboek bij de hand voor de Franse televisie.

14. Bedenk dat je je als B&B-eigenaar voortdurend zult moeten vernieuwen. De laatste vakantietrends volgen, weten hoe je goed gevonden wordt op internet, op welke sites je moet staan… Je hebt een onderneming en daar komt veel meer bij kijken dan alleen gasten verwennen en lekker koken.

15. Dit alles gezegd hebbende, als je bereid bent hard te werken en oprecht een mensen-mens bent dan is het houden van een B&B een prachtig beroep. Met als extra voordeel dat je op een plek woont die zo mooi is dat andere mensen er zelfs op vakantie komen. En ja, daar word je heel gelukkig van…!

Voor dit artikel vroegen we advies aan Leonard en Esther van Mas d’Oléandre bij Uzès. Zij verhuisden in 1998 naar de Gard. Ze gingen daar eerst als ‘beheerdersechtpaar’ van de B&B van iemand anders aan de slag en dat bleek een slimme keuze. Door die ervaring voorkwamen ze veel beginnersfouten toen ze na enkele jaren hun eigen maison d’hôtes kochten. Nu, 20 jaar later, ontvangt het stel nog altijd met veel enthousiasme gasten in hun Provençaalse boerderij.

Tekst: Nicky Bouwmeester – update 2019. 1e publicatie sept. 2018/copyright frankrijk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.