frankrijk.nl

10 fijne herfstproducten op de Franse markt

De Fransen zijn goed in koken met de jaargetijden. Logisch wel, want op die rijkgevulde markten in Frankrijk krijg je vanzelf inspiratie. Deze seizoensproducten zijn de komende weken in overvloed te vinden!

1. Vijgen uit de Provence

Les figues! Tijdens de zomervakantie kon je de geurende bladeren van de vijgenboom al ruiken en nu zijn daar de vruchten. Lekker rauw in yoghurt of een fruitsalade. Of gemarineerd met port serveren met blauwaderkaas als dessert (goddelijk!). De bekendste Franse vijgen komen uit de Provence, uit de omgeving van het plaatsje Solliès, bij Hyères.

vijgen seizoensproducten herfst Franse markt

2. Chasselas de Moissac en muskaatdruiven

Ze zien er een beetje zielig uit, met hun kleine bruine vlekjes. Maar schijn bedriegt: de Chasselas de Moissac is een beroemde tafeldruif uit de Tarn-et-Garonne! Met een heerlijk zoete, zelfs honingachtige smaak. Ook in het seizoen: rode muskaatdruiven met een vleugje nootmuskaat in hun kruidige vruchtvlees.

chasselas-druiven seizoensproducten herfst Franse markt

3. Paddenstoelen: cèpes en girolles

Tijdens de herfst kun je in Frankrijk niet om de girolles (cantharellen) heen. In bistro’s krijg je die vaak als een poêlée: simpelweg opgebakken met peterselie, knoflook en wat room. Met stokbrood erbij. Zeldzamer en duurder zijn cèpes (eekhoorntjesbrood) en bolets (boleten). Verwarrend genoeg is de verzamelnaam van paddenstoelen in het Frans ‘champignons’, terwijl wij Nederlanders daarmee alleen die witte champignon de Paris bedoelen. Lees ook: Pasta met paddenstoelen en truffel

catharellen seizoensproducten herfst Franse markt
4. Sint-jakobsschelpen & fruits de mer

Het seizoen van de coquilles Saint-Jacques wordt op 1 oktober weer geopend. De periode waarin Bretonse en Normandische vissers deze schelpen mogen vissen is streng vastgelegd (van oktober of november t/m mei), vandaar de ruzie met Britse vissers, vorig jaar voor de kust van Bretagne. Maar straks liggen ze dus weer volop op de Franse markt. Vaak nog in hun schelp: een goede garantie van versheid. Oesters kun je tegenwoordig het hele jaar rond eten, maar toch blijft de ‘R’ in de maand het oude strartsein van het seizoen. Lees ook: Fruits de mer van A tot Z

coquilles seizoensproducten herfst Franse markt

5. Pompoen en pastinaak

Grote glanzende potirons (pompoen), kleine ronde potimarrons (kastanjepompoen) of butternut: allemaal even lekker in de soep (lang leve de staafmixer!). In Frankrijk is ook onze vergeten groente pastinaak (panais) nog rijkelijk te krijgen. Ook al zo’n heerlijke groente voor in de vélouté (romige soep). Lees ook: Recept voor pompoensoep met kastanjes

pompoenen herfst Franse markt

6. AOC walnoten uit Grenoble

Frankrijk is het grootste producent van noix (walnoten) in Europa. Die komen vooral uit de omgeving van Grenoble (AOC), de Dordogne en de rest van het Zuidwesten. In september en oktober zie je ook vers geoogste hazelnoten op de Franse markt: nog met hun groene blad eromheen.

walnoten seizoensproducten herfst Franse markt

7. Mirabellen: pruimen uit de Lorraine

De oogsttijd van mirabelles duurt maar 6 weken en begint in augustus, maar toch kun je deze kleine gele pruimen tot half oktober nog volop vinden op de markt in Frankrijk. Een typische Franse vrucht, want 70% van de wereldwijde mirabellenoogst komt uit de Lorraine. Net als met andere soorten pruimen (zoals groene reine-claudes) kun je ook met mirabellen heerlijke en oersimpele pruimentaarten maken.

mirabellen seizoensproducten herfst Franse markt

8. Kastanjes uit de Ardèche en Limousin

Zelf kastanjes poffen! Op de barbecue, in de oven of in een pan met boter. Ook in Frankrijk zijn ze niet zo goedkoop, zelfs buiten Parijs kosten marrons vaak nog €5 tot €6 per kilo. Opvallend, want ooit was dit voer voor armen. De beste prijzen vind je natuurlijk in de echte ‘kastanjegebieden’, zoals de Limousin, Ardèche en Jura.

gepofde kastanjes

9. Poire-Williams

Sommige Fransen zien de Poire Williams het liefste in de eau-de-vie verdwijnen, maar ook uit het vuistje is deze peer erg lekker. Of in het beroemde nagerecht poire Belle Hélène: peren in siroop overgoten met pure-chocoladesaus. In oktober komt er ook een andere geliefde handpeer bij: het eeuwenoude perenras Comice.

Poire Wiliams peren op de Franse markt

10. Echte herfstkazen: saint-nectaire, roquefort en vacherin

Veel kazen met een gewassen korst zijn in het najaar op hun pittigst. Zo is de Saint-Nectaire, die mooie koekaas uit de Auvergne, nu op de top van z’n smaak! Ook is dit een goed moment om roquefort te eten: die wordt gemaakt in de lente en is na 4 maanden rijp. En terug van weggeweest: de vacherin de Mont d’Or, uit de Jura. Deze zachte kaas in dennenschors is alleen te koop van half september tot half mei. Doen: Mont d’Or opwarmen in de oven voor een originele en niet te versmaden kaasfondue voor 2 personen. Mmmm, c’est bon, c’est de saison!

Franse kazen markt

LEES OOK:
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
De leukste markten van Zuidwest-Frankrijk
Pompoensoep met kastanjes: makkelijk recept!
Hartige taart met pompoen en blauwe kaas

Beeld: CC/Nicky B. (vijgen, mirabellen, peren, hazelnoten, saint-jacques, paddestoelen), Carole GOelitz (walnoten), CC-Chasselas, CC/Savagecat (kazen), CC/KleineKiwi (pompoenen), Flora Westbrook-Pexels (kastanje), CC-Kleine Kiwi (pompoen). Georgina de Lotz/UNPL (vijgen op FB).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!