frankrijk.nl

Wijn kopen in de Bourgogne: handige tips!

Rijd bij de terugreis naar Nederland niet op hoge snelheid LANGS de Bourgogne, maar maak een stop om wat wijn in te slaan! Ook in deze beroemde wijnstreek zijn goedkopere wijnen te vinden, vooral bij de coöperaties. Monica, die al jaren in de Bourgogne woont en wijnkenner is, geeft handige tips.

Wie over Parijs of Luxemburg rijdt, komt via de Route du Soleil langs de beroemdste wijngaarden van Frankrijk. Wat let je even af te wijken van die péage? Je hebt maar een uur of een halve dag nodig! En misschien kun je vakantie met een dagje verlengen bij een van deze slaapadressen in de Bourgogne. Ook vanwege de authentieke dorpen en het schitterende landschap is de streek een tussenstop zeker waard.

Zoveel wijnboeren in de Bourgogne, waar moet je zijn?

Pommard, Meursault, Gevrey-Chambertin, Beaune… Inderdaad, de duurste wijnen ter wereld ‘groeien’ in de Bourgogne. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen goedkope wijnen kunt vinden!

Landschap van de Bourgogne

Lees ook: 8x waarom de Bourgogne zo’n mooie streek is

Als je drempelvrees hebt, ga dan naar de wijnhuizen, die geopend zijn voor het publiek en waar personeel klaarstaat om je te ontvangen. Bijvoorbeeld bij Ropiteau Frères in Meursault of Caves des Hautes Cotes in Beaune, je vindt daar wijnen in alle prijsklassen. Kleine wijnboertjes zijn vaak bezig in de wijngaard, dus je vindt op die domeinen lang niet altijd iemand thuis voor rechtstreekse verkoop.

In het zuiden van de Bourgogne zitten de meeste coöperatieve wijnboeren, die hebben vaak een interessante prijs-kwaliteitverhouding. Zoals de Vignerons van Prissé in de buurt van Macon of de Vignerons van Buxy. Ook daar kun je makkelijk even binnenlopen zonder je opgelaten te voelen.

Wijn kopen in de Bourgogne

Welke wijnen moet je kiezen als je niet al te dure Bourgogne wilt?

Vraag naar de ‘appellation régionale’, dat zijn de eenvoudigste en goedkoopste Bourgognes (60% van de productie van de streek). Iedere wijnverkoper weet wat je hiermee bedoelt. Ze bestaan in het rood, wit en soms zelfs in rosé en de meeste kosten minder dan een tientje. Zo heb je aligoté en chardonnay. En ook de bekende lokale bubbelwijn: crémant de Bourgogne. Lees hier waarom crémant zo’n goed alternatief voor de duurdere champagne!

Wijn uit de Bourgogne

Lees ook: 7 Nederlandse wijnboeren in Frankrijk

Algemene tips bij het wijnproeven en kiezen:

– Proef en bedenk ‘wat vind IK lekker’ (en niet: wat hoort er lekker te zijn)

– Ga af op je smaak en niet op de prijs (denk niet: die wijn van €10 zal wel beter zijn dan die van €5: proef en beslis zelf).

– Let niet te veel op het wijnjaar: goede wijnen kun je ook in ‘minder goede jaren’ vinden en slechte wijnen in ‘goede wijnjaren’. Ga ook hierbij puur af op je eigen smaak.

Eenmaal thuis:

–  Drink de gekochte wijn na een lange reis niet kort daarna op, maar laat hem een tijdje rusten (een week of 2).

– Toch zijn deze goedkopere Bourgogne-wijnen natuurlijk geen bewaarwijnen, dus te lang wegzetten in de kelder of de kast is ook niet aan te raden.

– En dan de temperatuur, drink ook rode wijnen niet te warm! Vooral eenvoudige wijnen zijn vaak lekkerder als ze wat kouder gedronken worden, zeker in de zomer.

Houd globaal dit aan: rosé en crémant drink je goed koud (6-8°), chardonnay en aligoté koud (8-10°), lichte rode wijnen op keldertemperatuur (14-16°) en zware rode wijnen op kamertemperatuur (16-18°).

LEES OOK: 
8 redenen voor een tussenstop in de Bourgogne
Even lachen….: wijnbluffen tegen een Fransman
Bubbels uit de Bourgogne: waarom créamnt top is
Door het Bourgondische platteland met een pipowagen

Monica Van Der Stap GastbloggerTekst: Monica van der Stap Beeld: Nicky Bouwmeester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *