frankrijk.nl

Châteauneuf, kasteeldorpje als tussenstop in de Bourgogne

Vlak langs de autoroute A6 tussen Parijs en Beaune ligt Châteauneuf-en-Auxois, een prachtig dorpje met de ideale afmetingen voor een korte tussenstop op weg naar het Zuiden óf op weg naar huis! Alleen al voor de sfeer is wil je hier zijn; het is er ronduit idyllisch.

Elke keer als we over de A6 naar de Bourgogne of de Franse Alpen reden zagen we het liggen. Een eenzaam kasteel boven op een heuvel, een sprookjesachtig en intrigerend beeld. Tot we onlangs hoorden achter dat ‘alleenstaande’ kasteel een heel dorpje verscholen gaat. Châteauneuf nota bene! Een van les plus beaux villages van de Côte d’Or!

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Vlak langs de Route du Soleil

Toen we vorige week op weg waren naar Beaune, besloten we eindelijk eens te stoppen. Een topidee bleek al snel, want Châteauneuf is echt een pareltje. Heel handig als tussenstop bovendien, want je hoeft bijna niet om te rijden. Vanaf de snelweg rijd je in 10 minuten tussen koeien en korenvelden omhoog naar het dorp. En daarbij steek je ook nog het Canal de Bourgogne over.

LEES OOK: 5 leuke overnachtingsadresjes in de Bourgogne

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Aangekomen in Châteauneuf kom je vanzelf bij het centrale pleintje uit. Met aan de ene kant het pittoreske terras van de Auberge du Marronnier en aan de overkant het kokette stadhuis met driekleur op de gevel. Een ansichtkaart kortom. Of zelfs een reclame, want dit plein had in 2016 een hoofdrol in de geestige tv-commercial van Tele2, waarbij het oer-Franse dorpje ineens een Nederlandse enclave wordt. Inclusief Zeeman en kroketten.

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Net als in de film

Een ervaring waar de 80 dorpsinwoners flink van genoten hebben, vertelt de antiekverkoopster van La Malle aux Chimères ons even later, als we halt houden bij haar mooie Chinese potten die tot op straat staan. Met een grote glimlach vertelt ze: “Onze burgemeester wilde aanvankelijk niet meewerken aan die reclame, maar we hebben hem onder druk gezet hoor! We kregen er een leuk bedrag voor den het was enig om te doen. We hebben erg gelachen tijdens de voorbereidingen!”

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Verder doen de dorpsbewoners er juist alles aan om het massatoerisme buiten de deur te houden. Er is expres geen grote parkeerplaats gemaakt in het dorp zodat touringcars geen plek hebben. En ook zijn er bijna geen winkels in het dorp, zelfs geen bakker. Maar een wandeling door het piepkleine Châteauneuf is er niet minder idyllisch door. Integendeel. Enkel mooi gerenoveerde huizen en – nu in het voorjaar – opvallend grote rust. Aan de zuidkant van het dorp kijk je tussen jaloersmakende tuintjes uit richting de toppen van de Morvan. Aan de andere kant is er uitzicht op het romantische platteland van de Auxois: heuvels, weilanden, heggen, witte Charolais-koeien en plukken bos.

Lees ook: De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelweg

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Ook heeft Châteauneuf een beeldschoon kerkje, de Saint-Jacques et Saint-Philippen en natuurlijk het chateau – dat verre van neuf is – de donjon dateert zelfs uit de 12e eeuw. Een charmant kasteeltje om te bezoeken, met krakende houten vloeren, mooie schilderijen en vooral een prachtig uitzicht, waar bij de A6 nog maar een smal lintje in het landschap is.

Lees ook: handige tips als je wijn gaat kopen in de Bourgogne

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje kasteel

Lunchen bij l’Orée du Bois

Daarna hebben we geluncht op een terrasje. Vrienden hadden me gewaarschuwd dat de fotogenieke Auberge du Marronnier weliswaar een oergezellige en uiterst hartelijke patron heeft, maar dat het eten er zeer matig is. De opmerkingen op Tripadvisor over dat adres zijn inderdaad hilarisch om te lezen. We kozen dus voor L’Orée du Bois, 50 meter verderop, en dat was uitstekend. Lekkere salade voor ons, kindermenuutje voor de kinderen inclusief ambachtelijk ijs toe. Vlak ernaast zag ik de B&B ‘Au Bois dormant, wat me in elk geval qua ligging een zalig overnachtingsadresje lijkt. Een volgende keer testen!

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje kerk

Praktische tips
– Châteauneuf ligt zo’n 34 km voor Beaune, vlak naast de A6 (letterlijk op 10 minuten van de autoroute). Wil je de plaats in je GPS zetten kies dan voor ‘21320 Châteauneuf’ of ‘Châteauneuf-en-Auxois’ want er zijn meerdere dorpen die Châteauneuf heten in Frankrijk.
– Als je wilt lunchen in Châteauneuf dan is het slim om van te voren te reserveren want er zijn maar 3 of 4 restaurants in het dorp. Wij vonden restaurant-crêperie  L’Orée du Bois de leukste en waarschijnlijk de beste optie. In een mooi oud dorpshuis met een uitgebreide kleine kaart zoals crêpes, rillettes met toast en salades. Er is een klein terras, maar binnen ziet het er ook leuk uit en op een bloedhete dag lijkt me dat nog prettiger dan buiten.
– Het kasteel van Châteauneuf is alle dagen geopend behalve maandag. Entree volwassenen €5, kinderen onder 12 jaar gratis toegang. Beschrijvingen ook in het Nederlands!

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
De mooiste dorpen van de Bourgogne
8 redenen om te stoppen in de Bourgogne!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *