frankrijk.nl

Beeldschoon: springtij in Bretagne

De Grandes marées zorgen de komende maanden weer voor spektakel in Bretagne. Vooral in de Baai van Mont Saint-Michel, die de grootste getijdenverschillen van Europa kent. Het verschil tussen eb en vloedbij kan bij piratenstad Saint-Malo zomaar oplopen tot 14 meter! 

springtij Bretagne Saint-Malo golven

De geografische ligging van Saint-Malo, in de Baai van de Mont Saint-Michel, maakt het tot het theater van de grootste getijdenverschillen van Europa. Zodra het getijde-coëfficient hoger is dan 90 spreken we van grandes marées, oftewel springtij. Het verschil tussen hoog- en laagwater kan dan oplopen tot meer dan 14 meter. Het meest spectaculaire uitzicht op de getijden is langs de dijk van Sillon en van Rochebonne (foto onder). Bij vloed is de kracht van de golven hier indrukwekkend, zeker als er een stevige noordwestelijke wind waait.

springtij Bretagne Saint-Malo golven

Voetvissen bij laagwater

Bij laagwater onthult de zee haar schatten: krabbetjes, garnalen, mosselen! Liefhebbers van la pêche à pied (voetvissen) hebben een uur de tijd om hun emmers te vullen voor het water weer begint te stijgen. De grote getijdenverschillen geven ook toegang tot gebieden langs de Bretonse kust die normaal gesproken niet te voet bereikbaar zijn, zoals de Baai van Saint-Brieuc en het gelijknamige natuurreservaat. Ook de kust bij Roscoff is tijdens springtij een bezoek waard. In dit uitgestrekte gebied is veel zeewier te vinden, dat handmatig wordt geoogst voor toepassingen in cosmetica, landbouw of voeding.

springtij Bretagne voetvissen

‘Wadlopen’ naar de Bretonse eilanden

Bretagne wordt omringd door bijna 300 eilanden. Veel van deze eilanden zijn met het land verbonden door wegen die alleen bij laagwater droogvallen. Het eiland Callot (foto) in de Baai van Morlaix, Berder in de Golf van Morbihan of La Comtesse in Saint-Quay-Portrieux zijn enkele voorbeelden van kleine eilanden die je alleen te voet kunt bezoeken  als de zee zich terugtrekt.

Data van de volgende Grandes marées:

9 – 13 maart 2020
7 – 11 april 2020
6 – 8 mei 2020

eiland Calot bij Carantec, Bretagne

Indrukwekkend dronefilmpje van een extreem hoge Grande marée in Saint-Malo.

springtij Bretagne Saint-Malo golven

Beeld: CRT Bretagne/Yannick le Gal (Saint-Malo 2x), MdT Baie de Morlaix (Ile Callot), CC/Marthe Lelièvre (voetvissen), CC/Alain Stoll (palen in water), CC/bpmm (golven).

BEKIJK OOK:
De 10 mooiste landschappen van Bretagne
Bretagne in spectaculair filmpje
Superleuke Bretonse slaapadresjes 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *