frankrijk.nl

Rouge d’été: rode wijn uit de koelkast

Nu het zomerweer zijn rentree maakt in ons land, grijpen we massaal naar de rosé en witte wijn. Maar wat als je nu een echte rode wijnliefhebber bent? Wijnkenner en gastblogger Camiel geeft hen hoop in warme dagen.

Het lijkt een ongeschreven wet: bij warm weer drink je wit of rosé. Maar ruilt een verstokte rouge-adept zijn vertrouwde kleur dan in voor een verkoelende glas wit of rosé? Of houdt ie vast aan een minder verfrissend glas rode wijn? Hoe doen ze dat eigenlijk in Frankrijk?

Chillen met rood, een zuidelijke gewoonte

Koel zomerrood Chillen met rood

Wat je in de Provence ziet is dat ze de rode wijn koelen. Ik hoor de notoire wijnliefhebber al verontwaardigd roepen: ‘rode wijn koelen? Een zonde! ’ Maar in het zuiden van Frankrijk is dit eerder gewoonte dan uitzondering. Met temperaturen die ’s zomer meestal boven de 30 graden reiken, zien de Fransen geen enkel probleem in het licht koelen van hun rode wijn.

Koel zomerrood met ongecompliceerde wijnen 

Zomerrood gekoelde rode wijn

Ga je aan de slag met een rouge d’été – zoals de Fransen dat noemen – weet dan dat je geen ingewikkelde wijn hoeft te nemen. Kies een rode die licht, aangenaam, fris, harmonieus, fruitig is en soepele tannines heeft; teveel geeft bij koeling een wat bittere smaak. Geschikte druiven zijn bijvoorbeeld de grenache, merlot en pinot noir. Koel gerust terug tot 11 graden. Schenk uit in een glas en langzaamaan komt de wijn op een heerlijke temperatuur.  Wil je rode wijn combineren met eten, weet dan dat zo’n rouge d’été het erg goed doet bij gegrilde vis als zwaardvis en tonijn of een kippetje met herbes de Provence.

Santé en geniet van de warme dagen!

P.S. In de webshop van Camiel staan een aantal wijnen die zeer geschikt zijn om koel te drinken, zoals de B. de Brégancon Rouge, Rouge de Leoube en Val d’Astier Rouge.

Chateau de Bregancon rode wijn koelen

Camiel Oosterwaal Gastblogger

LEES OOK:
Rosé en kunst op wijngaard bij Saint Tropez
Ice Tropez, nieuwe Zuid-Franse wijncocktail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *