frankrijk.nl

15 leuke dingen om te doen in Bordeaux

Bordeaux is geweldig: wát een leuke Zuid-Franse stad. We zijn er nu een paar keer geweest en telkens zijn we weer verrast. Zo veel te zien, zo veel te doen, zulke mooie winkels, fijne restaurants, hippe adresjes… Dit zijn onze 15 favoriete ervaringen!

1.  Pak de fiets!

Bordeaux is vlak, overzichtelijk en fietsvriendelijk. Bovendien krijg je al fietsend snel een goede impressie van de verschillende wijken en hotspots van de stad. Maar sightseeing met een tuktuk of met een segway. Lees alle mogelijkheden op een rij in ons artikel: Roll over, Bordeaux!

Fietsen in Bordeaux

2. Place de la Bourse en de Miroir d’Eau bezoeken

Deze twee bekende plekken in Bordeaux MOET je gewoon gezien hebben. Smaak te pakken? Gastblogger Karen beschreef de UNESCO-wandeling die je langs alle monumentale hoogtepuntjes van Bordeaux brengt: aanrader! Ook leuk: je kunt met een Greeter, een inwoner van Bordeaux, een wandeling maken.

Miroir-d'eau-bordeaux

3. Binnengluren bij het museum voor hedendaagse kunst

Het CAPC, het museum voor hedendaagse kunst in Bordeaux, is ondergebracht in de oude entrepotdokken. Er zijn hier regelmatig wisselende exposities, maar het gebouw alleen al is de moeite waard! 

CAPC Bordeaux

4. Koffie drinken in de kantine van Darwin

Een oud vervallen industrieterrein is een van de hippe hang-outs van Bordeaux geworden. We bedoelen Darwin, aan de overkant van de rivier de Garonne. Maar er zijn nog veel meer leuke opkomende plekken, zie hier 4 hippe wijken in Bordeaux waar wij blij van worden!

Koffie drinken bij Darwin

5. Bordeaux proeven in een gezellige wijnbar

Duh, naar Bordeaux gaan en dan geen wijn proeven? Vergeet het maar! Deze stad is het epicentrum van talloze superieure wijnen uit de Médoc, Saint-Emilion en andere bekende AOC’s van de Bordeaux. Een leuk voorproefje krijg je tijdens de Urban Wine Trail, een downloadbare wandelroute voor je smartphone die langs diverse wijnbars (bars à vin) in het stadscentrum voert.

wijnproeven in wijnbars in centrum Bordeaux

6. Kinderlijk plezier hebben in La Cité du Vin

Andere smaakmaker is La Cité du Vin, een werkelijk fantastisch vormgegeven museum waar je op een interactieve manier door de wereld van de wijn reist. Je kijkt niet alleen je ogen uit, ook je andere zintuigen worden prettig geprikkeld. Ken je dat gevoel, dat je als een kind nieuwsgierig uitkijkt naar wat je nu weer ziet, hoort of ruikt? Nou, dat dus… Lees er meer over in: La Cité du VIn, het Guggenheim van de wijn

Cite du Vin-Bordeaux

7. Naar antieke koopjes speuren in Village Notre-Dame

Hou je van antiek en brocante? Bezoek de wijk Chartrons en slenter door de straatjes nabij Place de Langalerie. Op de hoek met de Rue Notre-Dame vind je Village Notre-Dame, een historisch gebouw waarin allerlei antiekwinkels zijn gevestigd. Zien hoe de aristocratie van Bordeaux in vroegere tijden leefden? Bekijk de nog originele woon-, slaap- en eetkamer in het Musée des Arts Décoratifs (39 rue Bouffard, open van 14.00 tot 18.00 uur).

Chartrons vintage Bordeaux

8. Ga lekker winkelen in de wijk Saint Pierre

Wil je gewoon een weekendje shoppen? De langste en belangrijkste winkelstraat is de Rue Sainte-Cathérine in de wijk Saint-Pierre. Dit jaar nog eens uitgebreid met een fraai overdekt shoppingcenter waar vele grote merken zijn ondergebracht. Voor de chique winkels ga je naar de Cours de l’Intendance. Vintage & designershops vind je onder andere in de Rue du Pas Saint-Georges en Rue des Remparts. En op zondag en/of feestdagen kun je naar de outletwinkels van Quai des Marques, aan de kade.

Shoppen winkeladresjes in Bordeaux

LEES OOK: Shoppen in Bordeaux, de leukste winkels

9. Picknicken in het Vondelpark van Bordeaux

De zuidelijke ligging van Bordeaux belooft veel zon en een lekker temperatuurtje. Doe zoals de locals en ga op zo’n warme dag naar het Jardin Public, het grootste park in het centrum. Stokbroodje, kaas erbij en je hebt de perfecte picknickplek. En dit is slechts een van de vele groene adresjes die we je aanbevelen in Bordeaux!

Jardin Publique picknick in het park Bordeaux

10. Terrasje pakken!

In de wijk Saint-Pierre heb je leuke pleintjes zoals Place C. Julian, Place Saint-Pierre of Place du Parlement. Plof neer op de loungebanken van l’Ombrière of pak een cocktail bij Le Parlement. Ook aan de kade bij de Quai de Marques is het een aaneenschakeling van trendy tenten. In het weekend is de kekke bar of het dakterras van hotel Mama Shelter in de wijk Saint-Pierre momenteel de hotspot voor jong en ouder om de avond af te sluiten.

Terrasje pakken in Bordeaux

11. Echte cannelés en Dune Blanche proeven

Je kent ze vast wel: de cannelé is een bekend lokaal cakeje met een vleugje rum erin (lees hier het recept). Volgens de bordelais (red. inwoners van Bordeaux) worden de lekkerste canelés gemaakt door Baillardran op 55, Cours de l’Intendance. Nog zo’n streekspecialiteit – uit Cap-Ferret – is Dune Blanche: een zalig roomsoesje volgens geheim recept. De winkel vind je in Rue de la Vieille Tour.

Canelle proeven en Dune Blanche eten

12. Chillen in het zand bij Les Chantiers de la Garonne

Schuin tegenover Darwin vind je een oude loods, met een hippe bar en daar vielen wij voor een gaaf terras in het zand met meubilair van steigerhout, direct langs het water. Je hebt een fraai uitzicht op de kade van Bordeaux aan de overkant.

Chantiers de la Garonne zandterras Bordeaux

13. De zondagmarkt op Quai des Chartrons bezoeken

Foodies mogen dit absoluut niet missen! Elke zondagochtend staan langs de kade zo’n 60 kramen met eten. Véél eten! Van groente, fruit, brood, kaas tot een enorm aanbod van vis, oesters en ter plaatse bereide gerechten. Verser dan hier krijg je het niet en het mooie is: je kunt het op de provisorische terrasjes meteen opeten. Kost bovendien 3x niks! Markt tot 13.00 uur, eten tot 15.00 uur.

Eten op de zondagsmarkt in Bordeaux

14. Ambachtelijk bier drinken bij Les Vivres de l’Art

Als je nét even doorfietst of loopt na je bezoek aan Cité du Vin, dan zie je aan je rechterhand het culturele mini-wijkje Les Vivres de l’Art. Een mooi project waarbij oude monumentale gebouwen zijn opengesteld voor kunstenaars, die hier een nieuwe wereld creëren. Als expositieruimte, atelier, of brouwerij waar je het enige echte PIP-bier (Pression Imparfaitement Parfait) kunt bestellen!

PIP bier drinken in Les Vivres de l'Art

15. James Bond-ervaring op het wijndomein Les Carmes Haut-Brion

Het dichtstbijzijnde wijndomein ligt nét buiten de stadsgrenzen van Bordeaux (wij fietsten er naar toe) en is een regelrechte aanrader. Les Carmes Haut-Brion is niet groot maar bijzonder. Hier bevindt zich namelijk de hypermoderne chai (wijnschuur&kelder), ontworpen door Philippe Starck. Wow, wow, wow! Zo strak, zo clean, zo tot in de puntjes uitgewerkt. Alsof je door een James Bond-decor loopt! En de wijnproeverij is ook een hoogtepuntje want hier worden alleen maar grand cru’s afgeleverd! Prijs bezoek en proeverij vanaf €20. Het Office du Tourisme organiseert dagelijks diverse dagexcursies naar de omliggende wijnstreken, vanaf €40 p.p.

Carmes Haut Brion Wijndomein met chai Philip Starck

Ook bijzonder: Wij maakten een rit door de Médoc-streek met de Memosine. Een klein, kittig en opvallend autootje met ingebouwde navigatiesysteem dat je (als het goed werkt) vanuit de stad in een halve dag langs diverse wijndorpen, wijnkastelen en heel, heel veel wijngaarden in de Médoc-streek stuurt. Leuke DIY-ervaring en inclusief wijnproeverij bij wijnkasteel. Halve of hele dag, vanaf €79 p.p.

autootje huren voor wijntoer Bordeaux

Dussss … we kunnen alleen maar zeggen, ga het zelf ontdekken! Zie hier een impressie van ons laatste Bordeaux-bezoek!

Lees ook onze diverse tips en reviews voor leuke, bijzondere en trendy hotels en B&B’s in Bordeaux en onze favoriete eetadresjes.

Praktisch: easyJet vliegt in de zomer dagelijks en in de wintermaanden 2x per week naar Bordeaux, vanaf €33. Vanaf de luchthaven kun je met de smet de airportbus (€8 ‘navette’) of de gewone stadsbus (lijn 1) frequent naar het treinstation in het centrum (€1,70) reizen. Vanaf het station vertrekken diverse bussen en trams.

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Karen Kommer-De Graaf, CC/Anthony Lazaro (CAPC)

LEES OOK:
Leuke eetadresjes in Bordeaux
Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling
Darwin, culturele hotspot in Bordeaux
De leukste parken en groene lunchadressen van Bordeaux
3 heerlijke hotels in Bordeaux

7 reacties op “15 leuke dingen om te doen in Bordeaux”

 1. peter schreef:

  Ik ga komend weekend, bedankt voor de info, ga zeker veel van jullie advies opvolgen

 2. Pauline schreef:

  Goede tips!
  Ik woon al een aantal jaar in Bordeaux en ben het helemaal met jullie eens!
  Maar… de beste canelés zijn toch echt van La Toque Cuivrée 🙂

 3. Steden bekijken schreef:

  Nooit geweten dat er zoveel te beleven is in Bordeaux. Ik ga dit onthouden voor onze volgende stedentrip!
  Groetjes,
  Julia Koning

 4. Nicky schreef:

  Ik vind de Base sous-marine in Bordeaux een leuke plek. In een bunker waar duikboten werden gebouwd tijdens WOII zijn regelmatig mooie kunst- en fotoexposities. Heel bijzondere sfeertje in dat ruige gebouw! http://www.bordeaux.fr/ebx/LinkResolverServlet?classofcontent=lieu&id=223

 5. Karen schreef:

  Leuk artikel! Een andere tip voor fietsen in Bordeaux en iets dat wij zelf altijd doen is huren voor €7/dag (t/m 19 uur terugbrengen) bij Cool Bike op de Quai de Chartrons: http://coolbik2.wix.com/bordeaux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button