frankrijk.nl

GROETEN UIT: Pézenas, relaxed stadje in de Hérault

De inwoners van Pézenas zijn net zo ontspannen als dit stadje in Occitanië mooi is. Dat heeft iets met Molière te maken, denkt Asjha, die een paar dagen verbleef in het oude centrum.

“Zou jij hier willen wonen?”, vraag ik aan mijn man, terwijl we door de smalle straatjes van Pézenas lopen. Hoewel we een heerlijk huis in de Dordogne hebben, stellen we elkaar die vraag bij elk bezoek aan een Frans stadje of dorp. Is het antwoord ja, dan begint het fantaseren over wat we daar allemaal gaan doen en het hopen op het winnen van de Staatsloterij. Want gek genoeg zijn die plannen vaak groter dan de portemonnee.

Pezenas moois stadje Langiedoc-Roussillon

Piscénois onder de Piscénois

We voelen ons al direct bijna-echte-Piscénois want we ‘wonen’ een paar dagen in een charmante, voor mij typisch Franse studio midden in het historische centrum.

Het appartement zit boven het atelier van edelsmid Julio, eigenaar van het 17e-eeuwse pand met een grote stenen trap waarop de slijtsporen van meer dan 300 jaar op en neer gaan duidelijk zichtbaar zijn. Julio is niet alleen supersympathiek, hij is ook bijzonder hulpvaardig en geeft ons tips over waar we heen moeten in Pézenas.

Pezenas Julia Airbnb eigenaar

Molière, Molière, Molière!

Rond 1647 strijkt Armand de Bourbon Conti, voor vrienden de Prince de Conti, met zijn gevolg neer in Château de la Grange des Prés in de buurt van Pézenas. Voor het vertier en vermaak van hemzelf en zijn 22 (!) maîtresses, nodigt hij schrijvers en kunstenaars uit. Onder hen de Parijse Jean-Baptiste Poquelin, beter bekend als Molière.

Hij maakt indruk met zijn komedies, de deur naar het Franse hof van Louis de Veertiende wordt geopend en de rest is geschiedenis. Daar zijn ze hier fier op, want zoals zij het zelf graag zeggen: Poquelin werd geboren in Parijs, maar de kunstenaar Molière zag het levenslicht in Pézenas. En dus is hier geen bakker, hotel, wijncave, restaurant, bioscoop, wijnbar, theater of chambre d’hôtes te vinden die niet Molière heet.

Pezans mooi dorpjes Occitanie

Très relaxed…

Het ongedwongen sfeertje van artiesten en kunstenaars hangt na al die eeuwen nog steeds in Pézenas. In bijna elk straatje zit wel een galerie en het ene pand is nog fotogenieker dan het ander. Ik koop een mand (want daar had er ik pas 5 van) en een paar gympen (durf het aantal dat ik in de kast heb staan niet te noemen) bij Stella die in haar winkeltje lekker languit in een zitzak een boekje zit te lezen. Maar niet alleen Stella, eigenlijk zijn alle winkeliers hier relaxt. En vriendelijk.

elke winkeltjes in Pezenas

Dineren onder de sterrenhemel

In de galerie van Julio hangt een poster waarop drie mannen nogal stoer de camera in kijken met daaronder de tekst ’20 ans, putain!’. “Is dat een film?”, vraag ik hem. Mais non! Het is een affiche van Les Palmiers, een restaurant verderop in de straat dat al meer dan 20 jaar bestaat.

restaurant Les Palmiers in Pezenas
Ik hoop dat ze hier nog 20 jaar zitten, denk ik als ik van het laatste hapje van een fantastisch voorgerecht met makreel, humus, flinterdun geroosterd brood en plakjes ingemaakte meiknol zit te genieten. Niet alleen het eten is geweldig, de zaak zelf ook. Het restaurant bevindt zich tussen twee middeleeuwse muren en heeft geen dak maar een open hemel. Twee enorme palmbomen zorgen voor beschutting.

Pezenas mooi stadje languedoc rousillon Les Palmiers restaurant

Veel brocante, van wijnvaten tot een oude huifkar

Pézenas lijkt de Franse hoofdstad van de brocante te zijn. Op de Avenue de Verdun zitten zeker 15 brocante- en antiekwinkels naast en tegenover elkaar. Van servies, schilderijen, wijnvaten, schoolmeubilair, tafellakens, lampen tot mooie verroeste tuinsets en zelfs oude huifkarren: ze hebben het allemaal. En anders vind je wel iets leuks op de markt, die elke zaterdag in het centrum plaatsvindt.

rieten manden Pezenas

Dagje strand, dagje Montpellier, dagje wijncave….

De ligging van Pézenas is redelijk briljant en daar maken we gebruik van. We gaan een dag naar Montpellier en slaan onderweg wat flessen wijn in bij een van de vele caves in de buurt. En we gaan naar het strand: Valras Plage ligt op een half uurtje rijden.

Pezenas mooi stadje languedoc roussillon Valras plage

Gezellige bistro

De laatste avond eten we bij Chez Hansi. Klinkt behoorlijk Duits voor een bistro, maar let op: Hans, de Franse eigenaar, komt uit de Elzas en is vernoemd naar zijn Duitse vader. ‘Hansi’ blijkt echter geen koosnaampje voor Hans te zijn, het is een verwijzing naar een bekende, Franse satirische cartoonist uit de Elzas, die in de eerste helft van de vorige eeuw subtiel maar venijnig de Duitse elite op de korrel nam. Venijnig is het hier zeker niet, want Chez Hansi is een prima bistro waar je voor een sympathiek bedrag een eerlijk en heerlijk driegangenmenu krijgt.

Pezenas centrum mooi straatje

Verkocht

Willen we hier wonen? Zeker wel! Pézenas is een fotogeniek Frans stadje. Met in het historisch centrum veel gezellige smalle straatjes, veel cafés met terrassen, een mooie kerk, brocantewinkels, ateliers en leuke restaurants. In de buurt zijn mooie wijnen te vinden en het ligt niet ver van verschillende stranden. Allemaal pluspunten maar het is vooral de relaxte sfeer die ons zo aanspreekt. Nu alleen nog dat winnende lot zien te scoren…

Pezenas moois stadje

Pezenas centrum mooi straatje

LEES OOK:
15 dingen die je gelukkig maken op het Franse platteland
De mooiste dorpen en stadjes van Occitanië
Hippe strandtenten in de Languedoc-Roussillon

ASJHA VAN DEN AKKER

Tekst en beeld: Asjha van de Akker Behalve foto’s balkon, straatje met gekleurde auto en fietsend jongetje: CC-BY Dunphasizer. For met bod Molière: CC-Josee Schouten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *