frankrijk.nl

De kleuren van de brand: pageturner over Parijs in de jaren ‘30

De Franse schrijver Pierre Lemaitre trok veel aandacht met zijn prachtige epos ‘Au revoir là-haut’. Het vervolg daarop is al net zo’n meesterwerk, zegt onze gastblogger Ronald de Nijs. Topliteratuur én een echte pageturner. 

De kleuren van de brand

In de boekwinkel trok het omslag met de Eiffeltoren mijn aandacht. Evenals de goudkleurige sticker met daarop in witte letters ‘winnaar Prix Goncourt’. En alsof dat nog niet genoeg was, sierden ook twee rijen van vijf sterren deze sticker. Ik was om en liep met het boek naar de kassa. Eenmaal thuis begreep ik dat Pierre Lemaitre deze belangrijke Franse literatuurprijs al in 2013 heeft ontvangen voor zijn roman Au revoir là-haut (Tot ziens daarboven). En dat Kleuren van de brand, een vertaling van Couleurs de l’incendie, daarop een vervolg is. Maar het verhaal speelt zich inderdaad grotendeels af in Parijs, tijdens de jaren’30. En alle sterren op de sticker? Gewoon marketing natuurlijk. Maar na lezing wat mij betreft volkomen terecht!

Lees ook: Au-revoir là-haut, verfilming van een Frans meesterwerk

Pierre Lemaitre De Kleuren van de brand

Grappig, aangrijpend en meeslepend

De kleuren van de brand is dus een vervolg op Au revoir là-haut (in het Nederlands vertaald als Tot ziens daarboven). Maar ook zonder de voorkennis van dit eerdere boek is het prima te lezen. De roman is een echte pageturner: hij verraste me, liet me af en toe grinniken, deed mijn adem stokken – en ik wilde het dikke (448 pagina’s!) boek bijna niet neerleggen. Om deze fijne leeservaring niet te verpesten voor andere lezers wil ik hier niet het hele verhaal na te vertellen. Maar om toch iets over de inhoud prijs te geven citeer ik hier de flaptekst:

“Februari, 1927. De Parijse elite komt bijeen om de begrafenis van de gerespecteerde bankier Marcel Péricourt bij te wonen. Voor aanvang van de plechtigheid gebeurt er echter iets afschuwelijks, iets wat het leven van Madeleine Péricourt en haar 7-jarige zoontje Paul voorgoed zal veranderen.

Als erfgenaam is het aan Madeleine om de leiding van het financiële imperium van haar vader over te nemen. Zonder enig verstand van zaken komt ze terecht in een door hebzucht en corruptie gedomineerde wereld. Madeleine probeert met alles wat ze in zich heeft overeind te blijven, in een Frankrijk dat machteloos moet toezien hoe een volgende oorlog steeds dichterbij komt.

Lemaitre schrijft wederom een adembenemend epos over de val van het establishment en over de zoete wraak van een vrouw in een mannenwereld. Volg Madeleine en haar zoon in een majestueus en groots avontuur.”

 Meer zeg ik er niet over, ga snel naar de boekwinkel en lees ‘m zelf!

De Kleuren van de Brand meesterlijke franse roman

De kleuren van de brand, Pierre Lemaitre, Xander Uitgevers, mei 2019, ISNB 9789401610360, €22,99. Online bestellen.

LEES OOK:
Fijne Franse vakantieboeken 2019

Tekst: Ronald de Nijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.