frankrijk.nl

Louis de Funès-museum in Saint-Raphaël

Na Saint-Tropez is er nu ook in Saint-Raphaël een museum ter ere van de beroemdste ‘gendarme’ van Frankrijk. Je kunt er 350 voorwerpen zien uit het leven van acteur Louis de Funès, die in ruim 140 films speelde.

Generatie-overstijgend grappig

Laat een paar oude filmfragmenten met Louis de Funès zien en oudere én jonge mensen schieten nog altijd in de lach. Bijzonder, als je erover nadenkt. Humor die na ruim 50 jaar nog steeds werkt! De Funès is generatie- overschrijdend grappig en in Frankrijk wordt hij nog altijd veel geciteerd en geïmiteerd. Opvallend genoeg gaat het daarbij zelden om scènes uit de bij ons in Nederland zo succesvolle gendarme-films. Veel vaker refereren de Fransen aan het dansje uit Les avontures de Rabbi Jacob. Of hoor je citaten uit Le Corniaud en natuurlijk Le Grand Vadrouille, een van de succesvolste Franse films allertijden.

Saint-Raphaël, in de Provence

Op 31 juli 2019 was het de 105ste geboortedag van de komiek die in 1983 overleed. Mooie datum voor de officiële opening van een gloednieuw Louis de Funès-museum in Zuid-Frankrijk. Sinds enkele jaren heeft Saint-Tropez al het Musée de la Gendarmerie et du Cinéma de Saint-Tropez, in de voormalige politiepost waar veel van de films uit de bekende cyclus zijn opgenomen. Als hoofdrolspeler van die films komt De Funès uiteraard ook in dat museum aan bod. Maar nu is er een nieuw museum in Saint-Raphaël dat voor 100% gewijd is aan De Funès.

Louis de Funes museum Cote d'Azur Saint-Raphael

350 stukken uit de familieverzameling

Het gaat om de privé-collectie van de familie De Funès: de zoon en kleindochter van de komiek hebben dit nieuwe Musée Louis De Funès geopend. Je kunt er 350 voorwerpen zien, zoals brieven, affiches, foto’s, filmclips en persoonlijke eigendommen van de acteur die in 140 films speelde. Ook voor de expositie geldt: alle generaties worden er blij van, want kinderen kunnen zich uitleven met allerlei grapjes en spelletjes.

Musée Louis De Funès, rue Jules Barbier, 83700 Saint-Raphaël, dagelijks van 10.00-19.00 uur (op donderdag zelfs tot 21.00 uur).

nieuw museum Louis de Funès

Louis de Funes museum Cote d'Azur Saint-Raphael

LEES OOK:
Het Gendarme-museum in Sant-Tropez
De leukste Louis de Funès-fragmenten
Villa Marie, droomhotel in Saint-Tropez
Top 8 mooiste markten van Zuid-Frankrijk

Beeld: CC/Ville de Saint-Raphaël (fotografen Justine Delmotte, Michel Johner)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *