frankrijk.nl

Da Vinci herleeft in de Loire: 500 jaar renaissance

In 2019 viert de Loirevallei  500 jaar renaissance tot grote bloei kwam in de streek. Met dank aan een beroemde immigrant: Leonardo Da Vinci. Tot november zijn er in diverse tuinen en kastelen bijzondere evenementen.

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed. Hij bracht zijn laatste levensjaren door in het Franse stadje Amboise in de Loirestreek en is begraven in de kapel van Château d’Amboise. Als schoolvoorbeeld van de renaissance-stroming wordt hij herdacht in de vorm van diverse tentoonstellingen, activiteiten en andere evenementen.

Chateau d'AmboiseChâteau d’Amboise

Da Vinci begraven in Amboise

Leonardo da Vinci is 64 jaar als hij in 1516 Amboise arriveert, op uitnodiging van koning Frans I. Die is onder de indruk geraakt van zijn kennis en kunde en neemt hem aan als ‘hoofdschilder, ingenieur en architect des konings’. Hij mag verblijven op Château du Cloux, het huidige Clos Lucé, op steenworp afstand van het Château d’Amboise. Koning Frans I betaalt hem een prinselijk inkomen, wat Da Vinci in staat stelt om naar hartenlust te creëren.

Chateau_Clos-LuceChâteau du Clos Lucé

Hij houdt zich bezig met activiteiten als schilderen, architectuur, filosofie en scenografie en is het brein achter en de organisator van grootse koninklijke feesten met complexe scenografie, bewegende decors, tableaux vivants, machines en speciale licht- en geluidseffecten. Ook weet hij zich als architect en stadsplanner te wijden aan het ideale stadsproject dat gevestigd moet worden in Romorantin (op 70 km van Amboise). Slechts 3 jaar na aankomst in Amboise, in 1519, overlijdt Leonardo da Vinci op zijn kamer op Clos Lucé. Hij wordt begraven in de collegiale kerk Saint-Florentin van kasteel Amboise, maar na de brand van deze kerk in 1808 wordt het graf verplaatst naar de huidige locatie, de Saint-Hubert kapel, ook bij Château d’Amboise.

Ronddwalen in mooie kasteeltuinen

De komst van de renaissance betekende een revolutionaire wending in de tuinkunst van weleer. De ommuurde tuinen van de vele Loire-kastelen transformeerden in weidse ruimtes met veel perspectief, geometrische bloemperken, fonteinen en decoratieve watervallen. Aan deze Italiaanse tuintrend van 500 jaar terug heeft de Loire-vallei nog altijd zijn naam ‘tuin van Frankrijk’ te danken. Mooie voorbeelden daarvan vind je nog steeds in de tuinen van kasteel Chambordkasteel Amboise.en de prachtige tuinen van Villandry (online kaartje kopen is aan te raden!)

 

Chateau de VillandryChâteau de Villandry

Uiteraard zijn er naast deze klassiekers ook heel moderne voorbeelden van tuinkunst. Tot 3 november 2019 kun je je ogen uitkijken naar alle creaties tijdens het Internationale Tuinfestival ‘Jardins de Paradis’ op het landgoed van Chaumont-sur-Loire (met ook diverse Nederlandse inzendingen). Ook de moeite waard zijn de eigentijdse kasteeltuinen van Blois en Cheverny, veelal opgesierd met beeldhouwwerken of gigantische elementen. Een echte aanrader voor met kinderen is Château du Rivau met zijn reuzenlaarzen in de tuin!

chateau du Rivau Loirekasteel mooie tuinen met kinderen

 

Evenementen 500 jaar renaissance in de Loirevallei

Er zijn tot eind 2019 veel exposities, lichtspektakels, optredens en meer in het kader van 500 jaar renaissance, in vrijwel alle Loirekastelen en steden als Blois, Orleans, Tours en Chartres. Het gehele programma is te vinden op vivadavinci2019.fr

Nawoord redactie januari 2020: gezien het grote succes zal er van februari tot november 2020 een aangepast vervolg komen op dit thema: Nouvelles Renaissances. We houden je op de hoogte! 

Chateau_Clos-Luce

LEES OOK:
15 mooie Franse kastelen in de herfst
Groeten uit Villandry

Beeld: Atout FR, Clos Lucé en Tours Ginguettes ©LdeSerres

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *