frankrijk.nl

10 dingen die verraden dat je een Nederlander bent

Niet alleen de Fransen, maar ook Nederlanders herkennen hun landgenoten op vakantie makkelijk door deze dingen! 

1. Meteen neerploffen op een terrasje. In Nederland heel gewoon, maar in Frankrijk is het gebruikelijk om eerst even oogcontact te zoeken met de bediening.

2. Tussen 12 en 14 uur door een bloedheet, uitgestorven dorpje lopen terwijl alle Fransen aan tafel zitten. (Want je had toch al laat ontbeten…? En warm lunchen is zo duur).

3. Vragen of je een plakje kaas mag proeven bij de Franse kaasboer. Heel soms biedt de fromager een stukje comté of tomme aan, maar omdat er in Frankrijk vooral veel losse kaasjes bestaan (per stuk verkocht) is proeven in de kaaswinkel niet gebruikelijk.

4. Om 18.30 uur willen reserveren in een restaurant. Tja, een bekende. Fransen gaan meestal pas om 20 uur aan tafel. Of vooruit, om 19.30 uur op het platteland, maar echt niet veel eerder, dan zijn veel restaurants nog gesloten.

5. Naar koffiemelk zoeken in de supermarkt. Die kennen de Fransen niet, hooguit gewone melk in kleine plastic cupjes.

Lees ook: 10 dingen die (die gekke) Fransen nét even anders doen

6. Hard praten! Op straat, in winkels, in de trein. Onze volumeknop staat van nature een stukje hoger dan die van Fransen en daar schijnen ze ons dan ook rap aan te herkennen.

7. In een restaurant mayonaise bij de friet vragen. Franse kindertjes eten eigenlijk alleen ketchup. En dan ook echt op de frietjes, zelden bij het vlees.

8. Brood met kruidenboter vragen voordat het eten er is. Stokbrood krijg je in Frankrijk zoveel je wilt maar in principe bij het eten, niet vooraf als gratis borrelhapje. En kruidenboter zie je in Frankrijk zelden in combinatie met het broodmandje.

9. Op Crocs of teenslippers (en een hele korte short) een grote Franse stad bezoeken, terwijl er op geen kilometers afstand een strand te vinden is.

10. Bonjour zeggen als je weggaat. Sympathieke Nederlandse tik: want bonjour klinkt voor ons (ook) als dag-zeggen. Fransen gebruiken het echter alleen bij aankomst. Bij vertrek zeggen ze au revoir, à bientôt of, als je iemand een fijne dag wilt wensen: bonne journée!

Beeld: CC/Bas Boerman (zonnebloemveld) en CC/NickyB (supermarkt en bord).

LEES OOK:
Column: vakantie op z’n Frans of Nederlands?
Franse stokbrood-etiquette
10 do’s & don’ts in een Frans restaurant

3 reacties op “10 dingen die verraden dat je een Nederlander bent”

  1. marc Verlooy schreef:

    domme ,domme Peter, je weet niet wat he mist aan andouillettes! Ik ben er vorig jaar speciaal voor naar Reims gereisd!

  2. marc Verlooy schreef:

    zó’n oerhollandse reactie terwijl andouillettes nou net zo lekker zijn ! Ze verspreiden geen stank,maar een geur! proef het zelf eens..

  3. Tip: laat in restaurants in Frankrijk vooral merken dat je Nederlander bent. Verstop het niet! Een beetje ervaren ober weet dan dat hij je geen andouillettes voor moet schotelen. Zijn delicatessen, volgens de Fransen, maar de stank is een voorbode van de smaak…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *