Ongeacht het moment van de dag, een maaltijd zonder brood is niet compleet in Frankrijk. Dat verklaart ook waarom er in Frankrijk jaarlijks 6 miljard stokbroden worden verkocht! Maar wat hoor je eigenlijk wel en niet te doen met stokbrood? Hier de regels van de Baguette-etiquette!
1. Zoveel stokbrood vragen als je wilt in een restaurant?
Ja hoor, in Frankrijk is het heel gebruikelijk om een refill van het broodmandje te vragen. Brood is een belangrijk onderdeel van de maaltijd, dus geen ober die vreemd opkijkt als je ergens halverwege voorgerecht en kaasplank een leeg mandje omhoog houdt. En ook dat tweede mandje kost niets extra, brood is in principe inbegrepen bij het couvert. Maar let wel, Fransen eten brood tijdens de maaltijd en niet ervoor. Dus al een mandje vragen en dat opschransen nog voordat je besteld hebt, dat staat best een beetje gek in Frankrijk.
2. ‘Saucer’ – done of not done?
Vrijwel alle Fransen doen het: met een stukje brood de resten saus van hun bord opvegen en dat opeten. Absoluut geen schande in alledaagse kringen. Maar mocht je ooit in het Élysée zijn uitgenodigd, de Franse etiquetteboekjes zijn er heel duidelijk over: saucer hoort eigenlijk niet.

3. Breken of snijden?
Als je bij Franse vrienden thuis bent voor een maaltijd à la bonne franquette (informeel dinertje of een lunch), dan kan het voorkomen dat het stokbrood onaangesneden op tafel ligt. In dat geval breekt iedereen zijn eigen stuk af, gewoon met de blote handen. Ook voor het stukje brood dat je tijdens de maaltijd naast je bord legt, hoef je nooit je mes te gebruiken.
4. Aiai, nooit met de korst naar beneden leggen
Jongere generaties geloven er niet meer in, maar op het platteland kunnen oudere Fransen nog oprecht ongelukkig kijken als je een stokbrood omgekeerd op tafel legt. Een enkeling slaat dan zelfs een kruisje. Waarom? Volgens oud Frans bijgeloof is dat de Duivel verzoeken. En volgens sommigen gaat het terug op een gebruik uit de middeleeuwen.
Lees ook: 10 verschillende broodsoorten in Frankrijk
5. Het puntje afbreken tijdens de boodschappen
Kijk maar rond op straat: lang niet alle vers gekochte baguettes redden het ongeschonden tot huis. Een wijdverbreide Franse habitude (door schrijver Philippe Delerm al eens een van de grootste kleine geluksmomenten genoemd) is onderweg al het kontje (le quignon) van het stokbrood afbreken. In Frankrijk kijkt niemand raar op als je die verleiding niet kunt weerstaan. Maar als er thuis gasten op je wachten, dan staat het natuurlijk wel weer gek om met een aangebroken brood binnen te komen.
6. Een halve bestellen bij de bakker
Het lijkt onbeleefd, maar heus, net zoals wij een halfje bruin bestellen in Nederland, kan een Fransman om een ‘demi-baguette‘ vragen. Die snijdt de bakker dan voor zijn neus in tweeën of hij geeft een halve die er nog ligt. En dat kost precies de helft van de prijs van een heel stokbrood. Een enkele bakker wil dit alleen doen bij de gewone baguettes en niet bij de betere en duurdere baguette tradition (die je wat ons betreft overigens altijd moet hebben, want zoveel lekkerder. Lees ook: 10 manieren om brood te bestellen in Frankrijk).
7. Half stokbrood in je koffie laten verdwijnen
Nog zo’n opvallende Franse gewoonte: bij het ontbijt een stuk brood inclusief boter en jam in de koffie dopen. Vandaar dus dat de meeste café au lait-koppen zo groot zijn als een soepkom. Ook hiervoor geldt: zolang je niet tegenover de president of een strenge Franse schoonmoeder zit, kun je gerust mee-soppen als je Fransen dit ziet doen.
LEES OOK:
Franse viennoiserie: ken jij deze 10 soorten zoete broodjes?
Wijnbluffen tegen een Fransman
Top 7 grootste kaasplank-missers
7 dingen die je nooit tegen een Fransman moet zeggen
Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl (2014-2025) Beeld: Jason Hutchens en N. Wang, Ivan Y Long (Pexels), Bas Peperzak (UNPL)
                                                                        
                                    
                                    
                                    
Geen reacties