frankrijk.nl

Zuid-Franse beautygeheimen

Ja ga er maar eens goed voor liggen, want wat ze in Zuid-Frankrijk doen met oesters, olijfolie en pastel is pure verwennerij voor het lijf!

Slow cosmetics: mooi met pastel, oesters of olijf

Dit jaar lijkt alles wel slow te worden, want na de slow food en slow travel maakt nu ook de slow cosmetic zijn opmars. Deze trend naar natuurlijke, ecologische verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen is koren op de molen van Franse ‘agri- en ostréiculteurs’ in de diverse streken van de zuidelijke regio Occitanië. Zij weten natuurlijk allang dat hun waar een weldadige uitwerking heeft op het innerlijk en het uiterlijk van de mens. En nu de wereld daarvoor openstaat, vertaalt zich dat in allerlei nieuwe verwenproducten en behandelingen. Zoals deze!

Pastelotherapie in Toulouse: de heilzame werking van blauwe wede

Zeg pastel en je denkt: pastelblauw. Dat klopt want de blauwe kleurstof wordt gewonnen uit de bladeren van de pastel, bij ons bekend als de blauwe wede. Dit product en de daaruit voortvloeiende verfproductie zorgde tijdens de renaissance voor een ware bloei van de stad Toulouse en omgeving. Deze industrie is allang ter ziele maar de blauwe wede maakt een glorieuze comeback met haar andere ‘atout’, als medicinale plant.

Pastel Blauwe Pastelotherapie

Die heilzame werking voor de huid heeft geleid tot een complete lijn aan pastel-verzorgingsproducten die je nu kunt kopen én je kunt opteren voor een behandeling in een spa dat zich  toelegt op pastelotherapie. Dit ruim opgezette welnesscentrum Bleu de Toulouse – uiteraard in pastelblauw decor – biedt (schoonheids)behandelingen op basis van extracten van pastelbladeren, die rijk zijn aan omega 3 en geprezen worden om de anti-verouderingseffecten. En uiteraard kun je er ook relaxen in de aanwezige sauna’s, baden en hammams. Ja hoor, ik wil!

Terre de Pastel Spa Museum Toulouse

Lees wat wij hier al eerder over schreven. Meer info op Spa Bleu de Toulouse

Ostreotherapie: waar een oester al niet goed voor is

Het is wellicht niet iets wat je in je fantasie meteen een gelukzalig gevoel geeft, maar we willen het toch even genoemd hebben. De oester – ja, de delicatesse waar je zo ongeveer onze hele redactie midden in de nacht voor wakker mag maken – bevat vele actieve bestanddelen die zich uitstekend lenen voor cosmetische en therapeutische doeleinden.

Ostreotherapie Spa Tarbouriech Occitanie

Echt waar? Ja dus, want het inspireerde de familie Tarbouriech (al 3 generaties oesterkwekers en een begrip in Zuid-Frankrijk) tot de opening van een spa die zich volledig toelegt op ‘ostreotherapie’. Een mooi woord voor behandelingen met afgeleide producten van de oester, de algen en het parelmoer. Wij zijn nieuwsgierig en denken meteen aan een een-tweetje, want de spa bevindt zich op hun geweldige domein in Marseillan met schitterende kamers én een geweldige oesterbar. Wij zeggen: eerst proeven, dan smeren!

Spa Tarbouriech

Oleatherapie: doe maar een olijfje voor ons lijfje

Oleatherapie maakt gebruik van alle goede eigenschappen van de olijf. Die mogen dan al duizenden jaren bekend zijn bij alle beschavingen in het Middellandse Zeegebied, toch zien we dit product thuis toch het meest terug in de keuken. De tijd is er nu blijkbaar rijp voor en in het Zuiden leggen diverse olijfproducenten zich volledig toe op het maken van verzorgende olijfproducten voor het lichaam. De olijfbomen profiteren hier van een maximaal aantal zonne-uren en dat zorgt weer voor een olijf die rijk is aan oliezuur en vitamine E.

olijfolie voor de huid

En laat onze huid dat nou net nodig hebben als bescherming en hydratering. In Saint-Bonnet du Gard, vlak bij Pont du Gard, heb je de oliemolen van Domaine du Petit Olivier met tal van fijne producten. En in Saint-Privat in de Hérault vonden we Oléatherm: een prachtig domein met midden in de olijfgaard een smaakvol gerestaureerde boerderij, die nu dienstdoet als wellnessruimte. Je krijgt behandelingen met extracten van olijfoliën, spiruline en de granaatappel. Hoe gezond klinkt dat!

DIY Slow Cosmetics

DIY Slow cosmetic

Je kunt ook zelf aan de slag, want er zijn tal van fijne natuurproducten die je – zeker als je in Zuid-Frankrijk bent – makkelijk kunt vinden op de lokale markten. Zelf ben ik altijd weer helemaal blij als ik flesjes met etherische olie (huiles essentielles) kan scoren. Steevast lavendel en meestal ook mandarijn en jasmijn. Ik druppel die altijd door de flesjes amandelolie zonder parfum die ik koop bij de pharmacie en creëer daarmee mijn eigen bodylotion!

Zout erover

Zout staat bekend om zijn zuiverende werking. En wij weten wel waar je lekker zeezout kunt halen: in Aigues-Mortes, een 13e-eeuws vestingstadje in de Gard, direct aan zee. Net achter de stadsmuren zie je de roze zoutvelden al liggen en je kunt ze ook bezoeken. Op de markt, in de winkels, hier koop je zout voor allerlei toepassingen.

Zout slow cosmetique

En in het net heropende, superleuk opgepimpte Hotel Des Remparts in de oude stad is een spa waar je allerlei weldadige zout-behandelingen kunt krijgen, notabene met de volprezen roze alg, die groeit in de zoutbassins. Dus when in Aigues-Mortes… dan mag je zeker niet een zakje of potje fleur de sel vergeten. Dit exclusieve zout smelt meteen als je het op je eten strooit. Verrukkelijk op een stukje gebakken vlees of op knapperige groenten! Want ondanks al die gezonde trends blijven we wel (verantwoorde) lekkerbekken!

Zout Spa Hotel des Remparts

LEES OOK:
Boetiekhotel binnen de muren van Aigues-Mortes
Hippe strandtenten in de Languedoc-Roussillon
Verwennen tussen de druiven: spa-hotel Domaine du Verchant
De mooiste dorpen en stadjes van Occitanie

Tekst: Josee Schouten Beeld: Roberta Sorge (olijfolie), Naturaldyer (pastel blauwe wede), Spa Tarbouriech (Ostreotherapie), James Lee (olijfje), Chelsea Shapouri (etherische olie), Flo P (zout), Hotel des Remparts (spa).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button