frankrijk.nl

Zomerrecept: Provençaalse groenteschotel

Carole maakt een Provençaalse ‘tian’ met ingrediënten van de Franse markt. Aubergine, courgette, tomaten, kruiden en olijfolie! Erg lekker bij vis of de barbecue. En zelfs koud, als lunchgerecht.

Recept voor Tian provençal of confit Nimoîs

Ingrediënten:

– 1 aubergine
– 1 courgette
– 4 à 5 mooie tomaten
– verse kruiden naar keuze (tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook, salie of gedroogde Provençaalse kruiden)
– 2 à 3 knoflooktenen
– zout & peper
– 3 eetlepels olijfolie (ik gebruikte La Lieutenante, olijfolie uit de vallei van Baux de Provence, die is lekker licht en fruitig!)

recept tian provençal groenteschotel

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.

– Snijd de courgette en aubergine in dunne plakjes.

– Gooi deze in een saladekom en schep de plakjes om met de olijfolie, peper en zout.

– Vet een ovenschaal in met olijfolie.

– Snijd de tomaten in dunne plakjes.

– Leg om en om een plakje courgette, aubergine en tomaat in de schaal (in rijen of in een cirkel bij een ronde schaal).

– Pers de knoflookteentjes uit (of snij het fijn) en verdeel dat over de groente.

– Als de courgette of aubergine heel dik zijn, dan moet je de rondjes eventueel doorsnijden tot een halve maan. Anders steken ze te hoog uit boven de tomaten.

– Snijd eventueel wat eventueel extra groente bij totdat de schaal vol is (maar niet vergeten de plakjes opnieuw te marineren met olie en kruiden).

– Giet nog wat extra olie over de schaal en strooi de gehakte verse kruiden erover.

– Stoof 1,5 uur of 1 uur en driekwartier in de oven (op 180 graden) tot de groente zacht en lichtbruin is.

recept tian provençal groenteschotel

LEES OOK:
Hippe Franse aperitieven
Pissaladière, pizza uit de Provence
Top 8 markten in Zuid-Frankrijk
Tomates farcies, lekker makkelijk!

Recept & foto’s: Carole Goelitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button