frankrijk.nl

Cakerol met verse aardbeien en pistaches

Nu de zomervruchten volop verkrijgbaar zijn, kan Carole het gewoon niet laten om eens lekker te experimenteren met de Hollandse aardbeien in een traditioneel Frans jasje!

Biscuit roulé frais aux fraises et pistaches

Ingrediënten voor de basiscake :

100 g bloem 
100 g kristalsuiker
4 eieren
35 g zachte boter 
1 snufje zout
4 g bakpoeder

Ingrediënten voor de garnering :

250 g mascarpone
50 g of 5cl slagroom
60 g suiker
300g verse aardbeien
50 g ou 5cl amandellikeur ( bv. Amandine) of Amaretto)– optioneel !
50g ongezouten gepelde pistachenoten
2-3 muntblaadjes (facultatif)

aardbeien

Bereiding cake: (mag ook een dag van tevoren) :
– Verwarm de oven voor op 180 graden.

– Zet een grote lage vierkante siliconenvorm of een bakplaat met antiaanbaklaag op een ovenrooster maar plaats dit nog niet in de oven. Je kunt ook een gewone ovenplaat bedekken met bakpapier, maar dat blijft niet altijd mooi glad liggen (gebruik 2 of 3 lagen papier).

– Klop met een garde boter, suiker, 2 hele eieren en 2 eidooiers doorelkaar.

– Voeg het bakpoeder en de bloem toe en roer goed door.

– Klop de overgebleven eiwitten en een snufje zout met een mixer op tot ze stijf zijn. Voeg ook deze voorzichtig toe aan het mengsel.

– Verdeel het deeg gelijkmatig over de antiaanbakplaat en vorm een ​​rechthoek. Let op dat het deeg niet ‘wegloopt’, maar als het goed is, is het behoorlijk stevig.
– Zet 8 tot 10 minuten in het midden van de oven. Het deeg moet lichtbruin en sponsachtig zijn. Let op dat het helemaal gaar is, maar het mag ook weer niet te droog en hard worden.

– Neem een schone, vochtig gemaakte theedoek. Leg die op een schoon werkblad en leg daar een vel bakpapier bovenop. Bestrooi het papier met een beetje kristalsuiker.

– Haal de cake uit de oven en keer de siliconenvorm om boven het bakpapier. Of, als je een anti-aanbakplaat hebt genomen: leg het papier en de theedoek op de cake en draag de plaat daarna om.

– Rol de cake op samen met de theedoek (in de smalle richting), zie ook deze filmpjes

– Laat minimaal 2 uur tot 1 nacht/dag in de koelkast staan.

Bereiding garnering 

– Klop de mascarpone samen met de slagroom en de suiker los – liefst met een vork – totdat er een soepele en consistente massa onstaat. Houdt 100 gr apart voor de decoratie van de cake.

– Bewaar 4 tot 5 mooie aardbeien voor de garnering. Snij de rest in kleine stukjes.

Boomstam in elkaar zetten

– Rol de cake uit en verwijder het bakpapier en de theedoek

– Smeer de mascarpone gelijikmatig uit en verdeel hierover de stukjes aardbei. Sprenkel optioneel de amandine er overheen.

– Rol de cake op en druk goed aan. Als je de cake niet meteen serveert, doe er huishoudfolie omheen en druk eventueel nog strakker aan met wat aluminiumfolie. Leg het in de koelkast tot kort voor je wilt gaan serveren.

Voor het opdienen

– Haal het boomstammetje uit de koelkast. Verwijder huishoud- en aluminiumfolie. Leg de rol op een schaal en snijd de twee uiteinden recht af.

– Smeer de rest van de achtergehouden mascarpone-crème op de buitenkant met behulp van een spatel.

– Snij de apart gehouden aardbeien in de lengte en drapeer ze over de cake (zie foto). Verkruimel de pistachenoten en strooi het over de cake. Maak de garnering af met de muntblaadjes.

aarbeiencake Carole Recept

Heerlijk als zomergebakje of als dessert, waarbij je eventueel een coulis van rood fruit aan kunt toevoegen. De aardbeien kun je ook vervangen door of verrijken met een mix van zomervruchten.

Bon appétit!

Carole Goelitz Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.