frankrijk.nl

Nîmes, het mooiste van deze Zuid-Franse stad

Sfeervol, elegant, historisch. Wie in de Gard of de Hérault op vakantie is, die wil zeker dagtripje plannen naar Nîmes, een heerlijke Zuid-Franse stad. En wel hierom.

1. Romeinse oorsprong

Nîmes wordt ‘Het Franse Rome’ genoemd omdat het de belangrijkste stad van het Romeinse Gallië was. Het heeft dus veel mooie overblijfselen uit die tijd. Zoals et spectaculaire amfitheater (les arènes), een kleinere kopie van het Colosseum. Ook de tempel La Maison Carré en de Tour Magne en zijn plekken die je niet wil missen. De bekende Pont du Gard, op 26 km van de stad, maakte overigens deel van het aquaduct dat Nîmes eeuwenlang van water voorzag.

Nimes binnenstad Romeinse tempel

2. Gloednieuw Musée de la Romanité

Als je van plan bent de prachtige Pont du Gard te bezoeken dan wil je ook zeker even naar dit nieuwe museum in Nîmes.  Met meer dan 5.000 Gallo-Romeinse voorwerpen en mozaïeken plaatst het de streek namelijk in historische context. Het Musée de la Romanité opende in 2018 vlak naast het amfitheater, in een modern gebouw met binnentuin en een dakterras met prachtig uitzicht op de stadIn 2019 is er een grote expositie over Pompeï.
Handig: boek online skip-the-line tickets

Musee de la Romanite Nimes

3. Vieux-Nîmes: elegante binnenstad

Vanaf het einde van de middeleeuwen kende Nîmes opnieuw een bloeiperiode, als welvarende textielstad. De naam van de stof ‘denim’ is dan ook een oude verbastering van ‘de Nîmes’! De historische binnenstad staat daardoor vol patriciërshuizen en er zijn prachtige geplaveide flaneerstraatjes. Mis ook niet de witte kathedraal en de mooie pleinen Place du Marché (met palmboom en krokodillenfontein) en Place du Chapitre (platanen en moderne fontein).

Nimes oude binnenstad

4. Goed eten: restaurants en Les Halles

Al die pleinen en straatjes zitten vol terrassen en restaurants. Er wordt goed gekookt in Nîmes, alle smaken van Occitanië komen hier samen! Dat zie je ook op de geweldige overdekte markt Les Halles. Met de mooiste kazen, verse vis, schalen vol olijven (vooral de lokale groene picholine) en natuurlijk brandade. Een groot plezier om hier rond te lopen, helemaal geen toeristische markt! De wijnen van de AOC Côstières de Nîmes kun je proeven in de vele wijnbarretjes in Nîmes en ook op Place de l’Abbé Pierre, waar lokale wijnmakers een feestelijke wijnproeverij organiseren op alle donderdagen in juli en augustus.

Nimes oude binnenstad

5. Mooie parken

Zoals gezegd is het fijn slenteren in Nîmes, ook op de Esplanade Charles-de-Gaulle die van de nieuwere stad naar de oude binnenstad leidt. Aangelegd als een modern park, met veel groen en moderne fonteinen. Het bekendste park blijft echter de Jardins de la Fontaine, een 18e-eeuws park op een heuvel in het oude centrum. Hier staat de Tour Magne en ook de mooie kleine tempel van Diane, uit de Romeinse tijd.

Jardins de la Fontaine

TIP! Hotel l’Imperator: een instituut in Nîmes

Recht tegenover de Jardins de la Fontaine bevindt zich een mythisch adres: Hotel l’Imperator. Hier kwamen vorige eeuw ontelbaar veel kunstenaars en filmsterren over de vloer. Hemingway, Picasso, Ava Gardner... Het grand-hotel is net compleet gerenoveerd door de hotelgroep Maison Albar Hotels en begin 2019 heropend. Wow! Prachtige modern interieur met een knipoog naar de art deco-stijl.

Hotel Imperator in Nimes

Het hotel heeft ruim 50 luxe kamers en suites, een binnentuin met zwembad en een grote spa. Ook zijn er twee restaurants, van gastronomisch en eentje van brasserie-niveau (met een terras onder een grote gingko bilbao). Erg mooi adres voor een luxe tussenstop à deux… En als logeren er niet inzit: stop tijdens een bezoek aan Nîmes dan in elk geval voor een cocktail in de Bar Hemingway!

 Maison Albar Hotel L’Imperator: informatie en reserveren

Hotel Imperator in Nimes

Hotel Imperator in Nimes

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken in Occitanië

Beeld: CC-BY Sean Gillies (Jardins de la Fontaine), CC-BY Frank Herbert (place du marché), CC-BY-Stelle Schmitt (luiken), Pexels (amfitheater en Maison carrée), CC/Musée de la Romanité, CC/Hotel Imperator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *