frankrijk.nl

Nîmes, het mooiste van deze Zuid-Franse stad

Sfeervol, elegant, historisch. Wie in de Gard of de Hérault is, die wil zeker een slinger maken langs Nîmes: een heerlijke Zuid-Franse stad. En wel hierom.

1. Romeinse oorsprong

Nîmes wordt ‘Het Franse Rome’ genoemd omdat het de belangrijkste stad van het Romeinse Gallië was. Het heeft dus veel mooie overblijfselen uit die tijd. Zoals het spectaculaire amfitheater (les arènes), dat een kopie is van het Colosseum. Ook de tempel La Maison Carré en de Tour Magne en zijn plekken die je niet wil missen. De Pont du Gard, op 26 km, was overigens onderdeel van het aquaduct dat Nîmes eeuwenlang van water voorzag.

Nimes binnenstad Romeinse tempel

2. Gloednieuw Musée de la Romanité

Als je van plan bent ook de beroemde Pont du Gard te bezoeken dan wil je zeker even naar dit nieuwe museum in Nîmes. Het plaatst de geschiedenis van de streek in Gallo-Romeinse context via meer dan 5.000 voorwerpen en mozaïeken. Het Musée de la Romanité opende in 2018 vlak naast het amfitheater, in een modern gebouw met binnentuin en een dakterras met prachtig uitzicht op de stad. In 2019 is er een goede expositie over Pompeï.

Musee de la Romanite Nimes

3. Vieux-Nîmes: elegante binnenstad

Aan het einde van de middeleeuwen ontwikkelde Nîmes zich tot een welvarende textielstad. De naam van de stof ‘denim’ is zelfs een oude verbastering van ‘de Nîmes’! De historische binnenstad staat daardoor vol elegante patriciërshuizen en een witte kathedraal. Er zijn prachtige flaneerstraatjes geplaveid met witte steen en gezellige pleinen met palmbomen of platanen, zoals het mooie Place du Marché en Place du Chapitre.

Nimes oude binnenstad

4. Goed eten: restaurants en Les Halles

Al die pleinen en straatjes barsten van de terrassen en restaurants. Er wordt goed gekookt in Nîmes, alle smaken van Occitanië komen hier samen! Dat zie je ook op de geweldige overdekte markt Les Halles. Met bakken vol olijven (vooral de groene picholine), de mooiste kazen, verse vis en natuurlijk brandade. Een groot plezier om hier rond te lopen, helemaal geen toeristische markt! De wijnen van de AOC Côstières de Nîmes kun je proeven in de vele bodegas en ook op Place de l’Abbé Pierre, waar lokale wijnmakers een feestelijke wijnproeverij organiseren op alle donderdagen in juli en augustus.

Nimes oude binnenstad

5. Mooie parken

Zoals gezegd is het fijn slenteren in Nîmes, ook op de Esplanade Charles-de-Gaulle die van de nieuwere stad naar de oude binnenstad leidt. Aangelegd als een modern park, met veel groen en moderne fonteinen. Het bekendste park blijft echter de Jardins de la Fontaine, een 18e-eeuws park op een heuvel in het oude centrum. Hier staat de Tour Magne en ook de mooie kleine tempel van Diane, ook uit de Romeinse tijd.

Jardins de la Fontaine

TIP! Hotel l’Imperator: een instituut in Nîmes

Recht tegenover de Jardins de la Fontaine staat een mythisch adres: Hotel l’Imperator. Hier kwamen vorige eeuw ontelbaar veel kunstenaars en filmsterren over de vloer. Van Hemingway en Picasso tot Ava Gardner. Het grand-hotel is compleet gerenoveerd door de hotelgroep Maison Albar Hotels en begin 2019 heropend. Wow! Prachtige modern interieur met een knipoog naar art deco.

Hotel Imperator in Nimes

Het heeft ruim 50 luxe kamers en suites, een binnentuin met zwembad en een grote spa. Ook zijn er twee restaurants, van gastronomisch en eentje van brasserie-niveau (met een terras onder een grote gingko bilbao!). Erg mooi adres voor een luxe tussenstop à deux… En als logeren er niet inzit: stop tijdens een bezoek aan Nîmes dan in elk geval voor een cocktail in de Bar Hemingway!

Meer informatie over Maison Albar Hotel L’Imperator: www.maison-albar-hotels-l-imperator.com

Hotel Imperator in Nimes

Hotel Imperator in Nimes

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken in Occitanië

Beeld: CC-BY Sean-Gillies (Jardins de la Fontaine), CC-BY Frank Herbert, CC-BY-Stelle Schmitt (luiken), Pexels (2x), CC/Musée de la Romanité.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button