frankrijk.nl

Napoleon gearriveerd in Haarlem!

Ruim 200 jaar geleden bracht Napoleon een bezoek aan het Teylers Museum in Haarlem. Dankzij een theatrale audiotour kun je nu beleven hoe de Franse keizer daar in 1811 langs de grootste pronkstukken werd geleid.

‘Op de druilerige ochtend van donderdag 24 oktober 1811, om iets voor half negen, rijdt keizer Napoleon Haarlem binnen. Hij zet linea recta koers naar Teylers Museum, het vermaarde kunst- en wetenschapsinstituut waar hij al zo veel over heeft gehoord. Museumdirecteur Van Marum en president-directeur Van Zeebergh van Teylers Stichting staan enigszins gespannen klaar om hem een rondleiding te geven. Grande apotheose is een demonstratie van de wereldberoemde Grote Elektriseermachine. Tenminste, dat is de bedoeling…’

Napoléon het Teylers Museum in Haarlem

Zo luidt de inleiding voor de audiotour die je gaat maken door het museum. Je luistert naar Van Marum en Van Zeebergh, die de keizer ontvangen en hem door het museum leiden. Napoleon blijkt vooral geïnteresseerd te zijn in de nieuwe technische snufjes. Zoals de snelkookpan, de zuil van Volta (voorloper van de batterij) en natuurlijk de enorme installatie die elektriciteit kan opwekken…

Napoléon electriseermarchine Haarlem Het Teylers Museum

Speurtocht voor kinderen

Het is een leuke manier om door de diverse zalen van het museum te lopen en uitleg te krijgen over een aantal van Teyler’s meest vermaarde stukken. De stemmen zijn van de bekende cabaretiers Owen Schumacher en Paul Groot. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen een speurtocht doen ‘Door de ogen van Napoleon’, die dezelfde route volgt.

Napoléon Het Teylers Museum in Haarlem

De audiotour is ook beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans en de expositie loopt tot 1 september 2019. Het Teylers Museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur). Prijs volwassenen €14, kinderen 6-18 jaar €2. Museumkaarthouders gratis.  Meer info: www.teylersmuseum.nl

LEES OOK:
7x in de voetsporen van Napoleon in Frankrijk

Tekst & beeld Josee Schouten Beeld linksboven: Teylers Museum Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button