frankrijk.nl

Made in Occitanië: oude merken, hip spul!

Mooi om te zien: ambachtelijke Franse familiebedrijven die meegaan met hun tijd. Met eeuwenoud savoir-faire maken ze producten die (weer) helemaal in de mode zijn. En nee, die bedrijfjes zitten niet alleen in de omgeving van Parijs. Ook op het platteland van Occitanië!

Atelier Tuffery, stokoud jeansmerk uit de Cevennen

Solex Causse Atelier Tuffery

Al sinds 1892 maakt Atelier Tuffery spijkerbroeken in de Cevennen, aan de rand van de rivier de Tarn. In deze streek werd in de 18e eeuw de stof denim (‘de Nîmes’) uitgevonden, oorspronkelijk een mix van wol en lokale zijde. De familie Tuffery maakte als eerste werkbroeken voor spoorarbeiders van de toen goedkope stof. Vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de coupe steeds modieuzer. Bijzonder: ook nu worden de spijkerbroeken van Tuffery nog altijd voor 100% in Frankrijk gemaakt.

Maison Fabre, leren handschoenen uit de Aveyron

handschoenen Aveyron Occitanie
Leren handschoenen met touchscreen vingertop

Marie-Antoinette, Karl Lagerfeld, Daft Punk, Brigitte Macron… Een lange en zeer diverse verzameling van beroemdheden droeg en draagt de handschoenen van Maison Fabre. Het is geweldig om te zien hoe deze gemaakt worden in het atelier in Millauk. Het luxe leer wordt heen en weer getrokken en bijna gemasseerd tot het zo zacht en soepel mogelijk is. En dat zorgt inderdaad voor kekke handschoentjes. Oorspronkelijk waren die bedoeld voor paardrijden, maar nu zijn ze een geliefde accessoire in de mode en filmwereld. Overigens was Millau lange tijd de ‘hoofdstad van de handschoen’, eind 19e eeuw zaten er 20 ateliers in de stad.

Zakmessen van Le Liadou in de Aveyron

zakmes le liadou

Diverse sterrenchefs in de Aveyron hebben vleesmessen van Le Liadou op tafel. Dit merk is een lokale concurrent van de bekende messen uit Laguiole en Nontron. Ook Le Liadou voert terug op een oude traditie: het mes heeft de vorm van het zakmes dat wijnboeren in al eeuwen gebruiken in Vallon de Marcillac (tussen Conques en Rodez). Het mes heeft een extra groot blad om de wijnstokken te kunnen opbinden met riet. En na het werk kwam dit zakmes natuurlijk ook tevoorschijn bij de casse-croûte, de snelle lunch in het veld!

Maison Bleu de Chauffe tassen uit Millau

Maison Bleu de Chauffe tassen Occitanie

Net als de spijkerbroeken hierboven nam ook Bleu de Chauffe de outfit van de arbeiders als inspiratiebron. Specifieker, die van de spoorwegwerkers die hier in 19e eeuw aan het rails voor de stoomtrein werkten. De tassen van dit merk hebben dus stoere vormen en extra veel zakken. Sinds 10 jaar maakt een jong bedrijfje de tassen van leer geverfd met natuurlijk pigment. De locatie van hun werkplaats is uniek: kijk uit het raam en je ziet het Viaduct van Millau in de verte!

Le Collégien: sloffen uit de buurt van Albi

Franse Sinterklaascadeaus

Bijna alle inwoners van Briatexte in de Tarn hebben wel een familielid dat werkt of gewerkt heeft in de textielfabriek van hun dorp. Lang leverde de fabriek kousen voor schooluniformen, maar 10 jaar geleden kwam een lid van alweer de vijfde generatie van de fabriekseigenaren met een nieuw idee. Onder de katoenen en wollen sokken liet hij een rubberen zool smelten. Zo creëerde hij een slof die soepel en slijtvast is. De motieven op de sloffen zijn bovendien zo grappig en modern, dat Le Collégien al jaren een begrip is in hippe kinderkledingwinkels in Parijs (en inmiddels ook in Nederland).

LEES OOK:
Bijzondere verzorgingsproducten uit Zuid-Frankrijk
De 10 mooiste plekken in Occitanië

Beeld: copyright bovengenoemde merken. Linksboven en handschoenen in artikel: Maison Fabre © Thomas Behuret.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!