frankrijk.nl

10 nieuwe vakantieboeken die in Frankrijk spelen

Niets fijner dan vakantie vieren en ondertussen genieten van een boek dat zich in Frankrijk afspeelt. En dan het liefste in de streek of stad waar jij bent. Hier een greep uit Frankrijk-boeken die onlangs verschenen en al op ons nachtkastje liggen!

Entre Nous (Languedoc-Roussillon)

Architecte Fenna betrapt haar overspelige echtgenoot en verliest daardoor in één klap man, huis en baan. Ze vertrekt voor een renovatie-klus naar een wijnkasteel in de Languedoc-Roussillon. In Collioure ontmoet ze een 88-jarige diva en een mysterieuze buurman. Intussen gaat haar keurige vriendin Anne-Fleur in Nederland de strijd aan met de minnares van haar echtgenoot. Terwijl haar andere vriendin Joyce, een kunstenares, maar wat druk is met haar vier 80-jarige schilderleerlingen. De vriendinnen proberen hun problemen op te lossen met niet-alledaagse methoden, wat leidt tot allerlei gebeurtenissen en een onverwacht weerzien in Frankrijk.

Dit vonden wij ervan: Entre Nous is een lekkere weglees-roman die je meteen in  Zuid-Franse sferen brengt. Het verhaal is voorspelbaar, hoewel er op het einde ook nog wel wat verrassende wendingen zijn. Maar als vakantieboek doet het wat het moet doen: je even lekker laten wegdromen!

Entre Nous Franse vakantieboeken 2019

Entre Nous, Ivonne Schoutens-Hoek, uitgeverij Heart for Books,  prijs €20.


Verdwenen woorden (Parijs)

De 16-jarige Joost gaat een week bij zijn vader in Parijs logeren. Maar als hij uit de trein bij Gare du Nord stapt, is zijn vader nergens te bekennen en vindt Joost alleen diens aktetas terug in de stationshal. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de verdwijning van zijn vader, een historicus aan de universiteit, te maken heeft met een verloren gewaande drukproef van de beroemdste encyclopedie ooit.

Dit vonden wij ervan: Verdwenen woorden is een een tienerboek dat zich afspeelt in hedendaags Parijs, gebaseerd op historische feiten en personen. Dat maakt het een boeiende geschiedenisles, waarvan je wilt weten hoe het afloopt. De taal is redelijk populair en het verhaal ontvouwt zich dankzij een reeks spannende gebeurtenissen die af en toe wel heel toevallig in elkaar overlopen. Leuk is het gegeven dat aan dit boek een website is gekoppeld: verdwenenwoorden.com, waarop alle locaties uit het boek en bijbehorende tips van de hoofdpersonen zijn weergegeven. Eén ding weten we zeker: een bezoek aan Parijs wordt 10x leuker voor je tienerzoon of dochter na het lezen van dit boek!

Franse vakantieboeken 2019 Verdwenen Woorden

Verdwenen Woorden, Monique de Heide, Clavis Books, prijs €17,95


Et voilà! Verhalen uit de Dordogne 

TV-maakster Asjha van den Akker schreef een verhalenbundel over haar tweede huis in de Dordogne en de inwoners van haar kleine dorpje. Ontmoet de buurvrouw met een grenzeloze belangstelling voor eigenlijk alles. Maak kennis met de bakkersvrouw die geen man aan haar versiertrucs laat ontsnappen. Lees hoe er een traantje wordt weggepinkt bij de Tour de France en er wordt gelachen en stevig gedronken aan de lange tafels tijdens het dorpsfeest.

Dit vonden wij ervan: Leuk! Van den Akker vertelt op een vrolijke en vlotte manier over dingen die haar opvallen en gelukkig maken op het Franse platteland. Zoals sterrenkijken in de tuin, keuvelen met de buurvrouw, het plezier van boodschappen doen met een rieten mand of een gegrilde kip scoren op de markt. De korte hoofdstukjes kun je in één dag aan het zwembad al uitlezen, want ze staan vol grappige anekdotes en veel is herkenbaar.

Franse vakantieboeken 2019 Et Voilà

Et voilà! Verhalen uit de Dordogne, Asjha van den Akker, Brave New Books, prijs €18,90


Trocadéro (Parijs)

Na de belangrijkste sollicitatie van zijn leven neemt Julian Perceval de trein naar Parijs, om een oude belofte in te lossen. Hij ontwikkelt daar een band met zijn buurmeisje en met twee Nederlandse studenten. Het contact met een van hen, tegen de achtergrond van een explosief en woelig Parijs, neemt echter verontrustende vormen aan. Zodanig zelfs dat alles wat Julian lief is op het spel komt te staan en een verlies onvermijdelijk lijkt. Klinkt als een goed boek en het ligt klaar voor onze eerstvolgende Thalys-reis naar Parijs!

Franse vakantieboeken 2019 Trocadero

Trocadéro, Johan-Alexander Janssen, De Arbeiderspers, prijs €19,99


Nice (Côte d’Azur)

Een nieuwe thriller met de ronkende ondertitel ‘De duistere kant van het zonnige Zuid-Frankrijk’, tja, die moet wel mee op vakantie toch? Het rustige Delftse leventje van Jacky wordt verstoord als haar zus Christine van een balkon valt en in coma raakt. Halsoverkop vliegt Jacky naar haar geboorteplaats Nice, waar Christine een makelaarskantoor runt. Wakend bij haar zus beseft Jacky dat ze hun mysterieuze familiegeschiedenis niet langer kan negeren. Zeker wanneer blijkt dat er mogelijk opzet in het spel was…

Nice, Kiki van Dijk, uitgeverij Xander Uitgevers, prijs €15,99

Franse vakantieboeken 2019 Kiki van Dijk Nice


Franse zomers (Zuidwest-Frankrijk)

Tijdens de jaren ’70 brengt een jongen vijf zomers door in het zuidwesten van Frankrijk, in een huis dat zijn vader van een tante heeft geërfd. Elk hoofdstuk van deze literaire roman beschrijft één zomer. Na de zorgeloosheid en opwinding van de eerste zomer, als de jongen 11 jaar is, volgen het verlies van onschuld, geborgenheid en vertrouwen. 

vakantieboeken zomer 2019

Franse zomers, Jan Posman, Aquazz, prijs €19


Chocolat (Zuidwest-Frankrijk)

Er is een nieuwe paperback-uitgave van de bestseller van Joanne Harris, Chocolat, die verfilmd is met Juliette Binoche en Johnny Depp. Erg fijn boek voor de vakantie, want het Zuid-Franse dorpje waar de chocolademaakster neerstrijkt, komt in geuren en kleuren tot leven! De film werd overigens grotendeels opgenomen in Flavigny, in de Bourgogne, maar het boek speelt zich af in de Haute-Garonne.

vakantieboeken zomer 2019

Chocolat, Joanne Harris, De Fontein, prijs €8,99


Het dubbele leven van de familie Lessage (Provence)

1989. In het kleine dorp Piolenc, in de Vaucluse, verdwijnen Solène en Raphaël, de elfjarige tweeling van de familie Lessage. Drie maanden later wordt een van de twee dood gevonden. Dertig jaar later verdwijnen er opnieuw kinderen in het dorp en de nachtmerrie uit het verleden begint weer. Alle aanknopingspunten wijzen naar de oude zaak en alle betrokkenen lijken hun onschuld te verliezen.

vakantieboeken zomer 2019

Het dubbele leven van de familie Lessage, Sandrine Destombes, Uitgeverij Xander, prijs €21,99


Pain au chocolat (Auvergne)

Nadine en Mark vertrekken met hun vier dochters naar de Auvergne. Voor de verbouwing van de kleine camping die ze hebben overgenomen, vragen ze mensen te komen helpen tegen kost en inwoning. Dat levert een gezellige groep op, totdat zich een nieuwe vrijwilliger meldt en Nadine zich doodschrikt. Ze kent hem en weet waarvoor hij komt. Het gaat om een gebeurtenis die ze altijd voor Mark heeft verzwegen. En dat wil Nadine graag zo houden…

vakantieboeken zomer 2019

Pain au chocolat, Ellen de Vriend, Karakter Uitgevers, €15,99


Het meisje en de nacht (Côte d’Azur)

La jeune fille et la nuit, weer een gigantisch succes voor de Franse bestseller-auteur Guillaume Musso, heeft een Nederlandse vertaling. Het verhaal speelt zich af aan de Franse Rivièra en begint op een ijskoude nacht in de winter van 1992. Terwijl de campus van een elitaire kostschool geteisterd wordt door een sneeuwstorm, verdwijnen de 19-jarige modelleerling Vinca en de filosofieleraar met wie zij een geheime relatie had. Niemand zal het meisje ooit nog terugzien. 

vakantieboeken zomer 2019

Het meisje en de nacht, Guillaume Musso, A.W. Bruna uitgevers, prijs €17,99


Op zoek naar een boek dat zich afspeelt in jouw vakantiestreek?

Er bestaat een nieuwe website, frankrijkboeken.nldie vertalingen van Franse literatuur en boeken over Frankrijk verzamelt en indeelt naar het gebied waar ze over gaan. Je kunt op de kaart van Frankrijk klikken voor een overzicht van romans, thrillers en reisgidsen per vakantiestreek. Ook fijn: het aanbod op deze website van geschiedenisboeken en biografieën over Franse coryfeeën zoals Karl Lagerfeld en voetballer Mbappé.

Vakantieboeken Frankrijk

Bonnes vacances et bonne lecture!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *