frankrijk.nl

Familietripje Toulouse? Goed idee!

Toulouse is heel leuk voor een tussenstop van een dag of twee, als je in het Zuidwesten van Frankrijk op vakantie gaat. En zelfs rechtstreeks vanuit Nederland kun je plaats makkelijk bereiken dankzij een nieuwe rechtstreekse vliegverbinding. Ook leuk als citytrip met kinderen? Josee zocht het uit.

Toulouse: La ville rose

Als vierde grootste stad van Frankrijk had ik me ingesteld op heel veel wandelkilometers, maar wat blijkt? De authentieke binnenstad – met alle musea, shops, terrasjes – is heerlijk compact. Ideaal om je met opzet te verdwalen in  de vele kleine straatjes. En perfect voor de combi shoppen-museum/abdij/kerk bekijken-terrasje pakken. Wil je het toch wat voortvarender aanpakken, of is het te warm om te lopen, dan kun je gebruik maken van het fietsleensysteem, dat net zo werkt als in Parijs. Fiets dan vooral  de eeuwenoude brug Pont-Neuf over of blijf langs de oevers van de Garonne rijden. Bijvoorbeeld naar het prachtige botanische park Jardin des Plantes.

Oevers van de Garonne in Toulouse

Geschikt voor families?

Toulouse leent zich prima voor een vriendinnentrip, ik heb er een gemaakt, maar hoe is het voor families? Als Franse luchtvaartstad bij uitstek (Airbus) ligt het voor de hand dat de grootste familie-attractie Cité de l’Espace, het themapark over de ruimte en ruimtevaart is. Hier kunnen kinderen letterlijk in de huid kruipen van astronauten: er is een levensgrote replica van de raket Ariane 4, je kunt ervaren hoe het is om gewichtsloos te zijn, hoe het astronautenvoedsel smaakt en zelf door het heelal reizen dankzij de 3D-films in het IMAX-theater. Dit jaar staat het uitgebreid stil bij het 50-jarig jubileum van de eerste mens op de maan, Neil Armstrong. En kun je ontdekken hoe de huidige astronauten (zoals Thomas Pesquet, de Franse André Kuipers) worden getraind.

TIP: Vermijd de wachtrij en boek vooraf je tickets voor het Cité de l’Espace!

Cité de l’Espace, het themapark over ruimte en ruimtevaart

Luchtvaartmuseum en Airbus-fabriek

Wannabee-piloten (groot/klein) kunnen ook nog een bezoek brengen aan Musée Aeroscopia, het luchtvaartmuseum direct naast de luchthaven. Hier kun je je vergapen aan tal van militaire en passagierstoestellen die hier ooit zijn gemaakt, zoals de Concorde (dat dit jaar zijn 50e verjaardag viert) en de eerste Airbus A300B. Vanaf het museum is het ook mogelijk een begeleid bezoek te brengen aan het paradepaardje van de luchtvaartindustrie van Toulouse: de Airbus-fabriek (wel reserveren!).

Luchtvaartmuseum en Airbus-fabriek Aeroscopia in Toulouse

Concorde 50 jaar 2019

Nieuwe attractie in 2019: La Halle de la Machine, bizarre mechanische reuzen

Dit jaar heeft Toulouse er nog een familie-attractie bij. Op een groot terrein buiten Toulouse (langs de snelweg) is Halle de la Machine verrezen. Hier ‘wonen’  reuzengrote, mechanisch voortbewogen poppen. Zoals de Minotaurus en een gigantische spin, beide zo’n 13 meter hoog. In november 2018 liepen ze voor het eerst door Toulouse. En als bezoeker kun jij ook zo’n tochtje meemaken op de rug van de Minotaurus!

la Halle des Machines Toulouse

De hal ligt in het nieuwe gebied ‘La Piste des Géants’, waar ook een nieuwe expositie is over het avontuur van de Aeropostale, de eerste postvliegtuigen die vanaf Toulouse de hele wereld overvlogen: L’Envol des Pionniers.

Cité de l’Espace is dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur (tot 19.00 uur in het weekend). €21 (of €19,50 p.p. bij min. 4 personen). Vervoer per bus/metro vanaf centrum.

Aeroscopia is dagelijks geopend van 9.30 tot 18.00 uur (tot 19 uur tijdens schoolvakanties). €12,50 volw, €10 kinderen. Fabriekstour €23/€19.

Halle de la Machine3 avenue de l’Aérodrome de Montaudran, 31400 Toulouse (afslag 20 op de snelweg), geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur. In hoogseizoen ook avondopenstellingen. Alleen toegang € 9 vol, € 4,50 kinderen. Inclusief tochtje op rug minotaurus € 16 volw, € 8 kinderen.

PLUS+
– Met een Pass Tourisme, van het Office du Tourisme van Toulouse, heb je gratis of met korting toegang tot het openbaar vervoer en diverse attracties (bijv. 15% korting op het Cité de l’Espace en 10% korting op Aeroscopia).

LEES OOK:
Leuke slaapadresjes in het centrum van Toulouse
GROETEN UIT… Toulouse
Shoppen in Toulouse: de leukste winkelstraatjes
Lunchen in de overdekte markthallen van Toulouse

Tekst: Josee Schouten Beeld: ODT Toulouse en Atout France (Concorde, Garonne) (linksboven: bar du Matin-CC/P.Nin, klooster van de Jacobins-CC/Patrice Thebau, Place Daurade-CC-D.Viet), Aeroscopia, La Halle des Machines: Atout France. Opening: CC/Guillaume Groult-UNPL.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *