frankrijk.nl

Bijzonder! Kunst in een bos in Les Landes

Sacha woont al jaren in Les Landes. Op haar blog verzamelt ze de leukste plekjes in dit departement in het Zuidwesten van Frankrijk. En daar zitten originele vondsten bij, zoals deze kunstwandeling in het grootste dennenbos van Europa.

In Les Landes verwacht je de oceaan, strand, duinen, meren en dennenbossen. Maar kunst? Midden in de natuur? Jazeker, in het Fôret des Landes, het grootste, aangelegde, bos van Europa (600.000 ha), staan metershoge kunstwerken. Op dit moment kan je er zo’n 20 kunstwerken bezichtigen, maar de bedoeling is dat het er over 10 jaar rond de 100 zijn, verspreid over tientallen kilometers. Deze kunstroute heet La Forêt d’Art Contemporain, ofwel het moderne-kunst-bos.

La Ghorfa Vert – Younès Rahmoun

Betoverend kunstbos

Een commissie kiest de deelnemende kunstenaars, die tijdens het maken van hun kunstwerk vaak in het bos verblijven om zich door de omgeving te laten inspireren. Dit concept dat in 2009 startte, heeft als doel om kunst en natuur te vermengen. En dat is volgens mij al prima gelukt! Extra mooi is dat je in deze kunstwerken kunt opgaan en er zelfs doorheen kunt lopen. Anders dan de meeste kunst in een museum, kun je deze werken ook aanraken, ruiken en betasten.

Vis mineralis – Stéphanie Cherpin

Je begeeft je echt even in een andere wereld midden in het bos van Les Landes. Sommige werken staan vlak bij de de weg of een dorp, voor andere moet je een paar kilometer het bos in lopen. Maar alle kunst is goed aangegeven, door dezelfde oranje borden. Op deze kaart staan ze allemaal: kaart downloaden

Les Landes bos kunstrouteLit transcendantal – Claire Roudenko-Bertin

Les Landes bos kunstrouteLes orgues des Landes – Séverine Hubard

Hello Apollo – Marine Julié

Les Landes bos kunstrouteLa Mule à cinq pattes – Jean-François Gavoty

Les Landes bos kunstrouteCoeur chaud bois d’Aquitaine – Emilie Perroti

LEES OOK:
Kamperen in Les Landes: familiecampings bij de meren
De mooiste badplaatsen van de Aquitaine

Tekst: Sacha Heit Fotografie CC/Lydia Palaric

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *