frankrijk.nl

Tijdelijk wonen in Parijs: de tips van Mirjam

De 63-jarige Mirjam Deckers uit Maastricht deed waar velen van dromen: voor even leven als Parisienne!  Ze huurde een appartement achter Place de la Bastille en genoot bijna drie maanden van het Parijse leven. Wij waren razend nieuwsgierig naar haar ervaringen!

Mirjam deed het gewoon. Ze hield al jaren van Parijs en besloot er een tijdje te gaan wonen. Ze huurde een appartement op de Boulevard Richard Lenoir, in het 11e arrondissement, vlak bij de Marais.

Hoe kwam je op het plan?

“Ik kom al jaren in Parijs en dan plan je al snel je dagen vol met dingen die je wilt zien en doen in de tijd dat je er bent. Ik wilde eens de rust ervaren van geen programma, geen tijdsdruk. Ik wilde de stad voelen en beleven als inwoonster, niet als toerist. Via een kennis vond ik dit gemeubileerde appartement en ik heb ja gezegd zonder het vooraf gezien te hebben!”

Wonen-in-Parijs-Mirjam-Deckers

Niet eng om alleen naar zo’n grote stad te gaan?

“Absoluut niet! Natuurlijk moet je opletten maar dat doe je in Nederland ook. Er zijn hier veel meer bedelaars in de stad maar op één opdringerige dame na heb ik daar verder geen hinder van gehad. Ik had zelfs mijn vaste zwerver bij mij op de stoep. En ik vond de Parisiens veel aardiger dan ik had verwacht. Ik spreek niet goed Frans maar als ik op een vriendelijke manier iets vroeg, dan was iedereen enorm bereidwillig. Dan merk je ook meteen hoe trots ze zijn op de stad. Wellicht speelt mijn leeftijd daarbij een rol plus het feit dat ik niet als een toeriste werd aangemerkt, maar het was voor mij de grootste verrassing. Oja, en wat mij opviel waren dat de kinderen heel beleefd waren. Het is misschien heel raar om te zeggen, maar ik heb me nog nooit zo relaxed gevoeld.”

Trap Blvd de Bonne Nouvelle

Wat vond je de grootste openbaring?

“Ik vond het geweldig om te zien hoe de Parijzenaars bezit nemen van de stad bij mooi weer. De parken zijn echt de achtertuinen van de inwoners en dan maakt rang of stand niets uit. Ook stuitte ik tijdens mijn vele wandelingen altijd wel op leuke of onverwachte ontdekkingen. Zoals de fraaie galeries, binnenplaatsen, gratis musea, een terrasje met Provence-uitstraling, de jachthaven achter de Bastille.. Ik heb mijn beste tips en adresjes opgeschreven, want ik deel ze graag!”

Wonen-in-Parijs-Miriam-Deckers

Heb je nog een handige tip?

“Ja, pak de bus in plaats van de metro! Je ziet veel meer en dan hoef je niet door die ellenlange donkere tunnels onder de grond. Vooral bus 69 is handig, die gaat echt van oost naar west. Als je dan toch met de metro gaat, zorg er dan voor dat je de metrokaartjes niet bewaart bij je telefoon of muntgeld. Dat beïnvloedt de werking van de magneetstrip op de kaart, zoals ik helaas heb ondervonden.”

Zou je het nog een keer doen?

“Oja, zonder meer, maar het leven in deze stad is niet goedkoop! Voor de dagelijkse boodschappen betaal je – zelfs op de markt – fors meer als dat wij in Nederland gewend zijn. Dus ik moet nog even sparen : -)”


INSIDERTIPS PARIJS van MIRJAM

RESTAURANTS & TERRASJES

Chez Paul, 13 rue de Charonne, (11e )
Een bekende bistro in een leuke straat vol restaurants en winkels. Eenvoudige keuken, grappige obers. Gewoon gezellig.

Chez Paul Paris Bistro

Croco du Marais, rue de Petit Thouars (3e)
Schuin tegenover cultureel centrum Le Carreau du Temple, in het historische gebouw van een vroeger overdekte. Terras met fijne stoelen (niet die wankele metalen) in een rustige straat. Eten is niet geweldig; hamburgers e.d., maar op die plek in de namiddag zitten met een wijntje is heerlijk. Er komen louter ‘locals’.  Er is veel te zien tijdens de modeweken in Parijs: het wemelt er dan van de modellen.

Chez Janou, rue Roger Verlomme. (3e)
Heerlijk om buiten te lunchen, in een rustige straat. Dit restaurantje met Provençaalse keuken is altijd druk. Vooral in het weekend is er vaak een rij, dus reserveren. Leuke, beetje maffe en soms slordige bediening. Lekker eten.

Louis Philippe, Quai de L’Hôtel de Ville, (4e).
Restaurant met een prettig terras, afgebakend met hoge begroeiing, wel zo prettig aan deze drukke weg langs de Seine. Je waant je in er in de Provence, mits de herrie van de auto’s er niet zou zijn. Met uitzicht op Ile Saint-Louis, op de torens van de Notre-Dame. Eten is wisselend. In het straatje achter Louis-Philippe zijn in een met trappen oplopend straatje, Rue des Barres, meer terrasjes en restaurantjes die er erg gezellig uitzien. Een bezoek aan de kerk aan het eind van het straatje is ook de moeite waard.

Ma Bourgogne, Places des Vosges (4e).
Bekend restaurant in het hart van de Marais, maar blijft een fijn adresje. Mooi terras, lekker eten.

Chez Lena et Mimile, rue Tournefort (5e) Prachtige ligging, hoog, rustig, mooi terras. Prima eten. Hoger segment.

Au Pied de Cochon, rue de Coquilliere (1e).
Geopend 24/7. Dat is wel heel bijzonder. Heerlijk rustig terras, tegenover het park van de Hallen,  dus er valt altijd iets te zien. Aardige bediening. Oesters, mosselen, escargots….

GALERIES & MUSEA

Atelier des Lumières, 38 rue Saint-Maur (11e).
Museum waar kunstwerken op de muren geprojecteerd worden in bewegende shows (redactie: nu tot 31 december 2019 projectie werk Vincent van Gogh)  In een voormalige, oude ijzergieterij van 3000 m2 en muren die 10m hoog zijn. Een ‘total Erlebnis’! Het was zo indrukwekkend, de hele atmosfeer; de ruimte, de kleuren en vooral in combinatie met de muziek. Die paste perfect bij het beeld. Wagner, Mahler, Glass, Lehar, Puccini etc. De bezoekers liepen langzaam rond of zaten op de vloer met hun rug tegen de muur, of liepen een trap op en konden vanaf deze hoogte naar de beelden kijken. Ik was overweldigd door al deze indrukken!

Tijdens mijn wandelingen door de Marais ben ik zoveel galeries binnengelopen. Soms valt het tegen, soms is het heel mooi maar steeds een ervaring. Deze twee zijn me het meest bijgebleven:

Galerie Rabouan Moussion, rue le Patourelle (3e).
Mooi gebouw, aardige galeriehoudster. Zij geeft graag toelichting bij de tentoongestelde kunst. Heeft o.a. werk van Erwin Olaf tentoongesteld.

Galerie Emmanuel Perrotin, 76 rue de Turenne (3e).
Prachtig historisch gebouw met mooie trap. In de cour is een kunstboekenhandel gevestigd: zeker een bezoekje waard!

Pavillon de L’Arsenal21 blvd Mouland (4e).
Architectuur en urbanisatie van Parijs. Prachtig gebouw. Toegang gratis. Leuk voor een zondagochtend in combinatie met een wandeling vanaf de Port d’Arsenal, (de plezierjachthaven). Beginnen bij La Bastille en dan via de Seine naar het museum. Na het museumbezoek doorlopen en lunchen bij bijv. Louis Philippe of Chez Julien, een van de restaurantjes in het nabijgelegen straatje Rue des Barres.

Port Bastille Parijs

Musée des Arts et Métiers, 60 rue Réamur (3e).
Museum met allerlei technische uitvindingen. En de slinger van Foucault. Geschikt voor kinderen die van techniek houden. Vandaar doorlopen naar Rue de Bretagne met al zijn restaurantjes en terrasjes. Een stuk drukker door het verkeer dan de omgeving van het Carreau de Temple. Vandaar dat Croco (zie boven) een van mijn favoriete terrassen was!

CULINAIR WINKELEN

De Gourmet-afdeling van Galerie Lafayette ++
Ongelooflijk wat een aanbod. En zover ik het kan beoordelen, een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Méert, 16 rue Elzevir (3e).
Hier kocht ik mijn gebak. Een prachtig oud zaakje met taartjes die er zo mooi uitzien dat het eigenlijk zonde is om ze op te eten. De patissiers van Maastricht en Luik halen dit niveau niet, wil zwijgen over de rest van Nederland J. En al is er maar één klant voor je aan de beurt, geduld is hier een schone zaak. Want het uitzoeken van een taartje voor de zondagmiddag is volgens een dame die voor mij werd geholpen ‘très compliqué’!

Patisserie-Meert-parijs

Maison Georges Larnicol, 14 rue Rivoli (3).
Niet zó verfijnd als Méert, maar ontegenzeggelijk erg lekker. Daar kocht ik allerlei lekkere dingen op de terugweg op een zondagochtend na het bijwonen van een Gregoriaanse mis om 10.00 uur in de Notre-Dame. Dat is trouwens een hele belevenis: priesters in toog die zich tussen de bezoekers bewegen en hen met armgebaren bewegen mee te zingen. Zeker na de verschrikkelijke brand van onlangs ben ik blij dat ik dit heb mogen meemaken.

SHOPPEN

Matières à Réflexion, Rue de Poitou (3e).
Heel de Marais is een winkelparadijs, maar dit was echt mijn favoriete winkeltje. Prachtige accessoires: hoeden, sieraden, schoenen, sjaals en zonnebrillen. Aardige eigenaar en verkoopster, die adviseren maar niks opdringen. Hebben ook een zaak in Montmartre, Rue Houdon, met behalve accessoires ook kleding.

Conceptstore Merci Paris, blvd. Beaumarchais (3e).
Grote zaak met kleding, woninginrichting en allerlei dingen voor huis, tuin en keuken. Eveneens eetgelegenheid. Om doorheen te lopen en je te verbazen over wat er allemaal gemaakt en gekocht wordt. Vond al die hebbedingetjes en zeker de kleding erg prijzig! Nu merk ik dat ik 63 ben!

BOEKWINKELS

Librairie Sully, 62 Rue Saint-Antoine (4e)
Gevestigd in Hôtel de Sully, een oude patriciërswoning. Alleen ’s middags open. Toegang via Rue Saint Antoine of via de ingang in de hoek van Place des Vosges. Gewoon leuk om op die plek rond te kijken en te snuffelen in een ruim aanbod boeken over Parijs en heel Frankrijk.

Librairie Galignani, 224 rue de Rivoli (1e).
Prachtige boekhandel met houten ladders voor de hoge boekenkasten. Een omweg waard! Engels- en Franstalige boeken.

Shakespeare and Company, 37 rue de la Boucherie (5e.).
Waarschijnlijk de bekendste boekhandel van Parijs, want het kwam voor in de film Before Sunset. Toeristisch

Boekhandel Shakespear & Co Parijs

LEES OOK:
20 tips voor de metro in Parijs
10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben
7 x doen in Parijs dit voorjaar

Leuke betaalbare hotelletjes in Parijs

Tekst: Josee Schouten & Mirjam Deckers. Beeld Mirjam Deckers

2 reacties op “Tijdelijk wonen in Parijs: de tips van Mirjam”

 1. Ien van Sint Fiet schreef:

  Wat leuk Dit wil ik ook gaan doen als ik 65 jaar ben. Roep dat al 10 jaar dat ik een paar maanden in Parijs wil gaan wonen als ik 65 jaar ben. (ben nu 61)
  Kan ik een keer contact met u opnemen om over bepaalde dingen te praten o.a. appartement huren.
  Hopelijk hoor ik iets van u

  Met vriendelijke groeten,

  Ien van Sint Fiet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *