frankrijk.nl

Sterren kijken op de camping

Op zwoele avonden met een glas wijn achterover hangen voor de tent. Jaja, in de zomer worden we allemaal even amateur-sterrenkijker. Hoe kun je er optimaal van genieten? En in welke delen van Frankrijk zijn de nachten extra donker?

Je bent een stuk zuidelijker. Het weer is er vaak mooier en de luchten dus helderder. En in landelijke gebieden heb je gewoon een stuk minder last van lichtvervuiling. Voilà, 3 redenen waarom je tijdens de zomervakantie in Frankrijk vaak van die verpletterend mooie sterrenhemels kunt zien. Heerlijk tijdverdrijf op de camping, waar je je hoofd maar uit de tent hoeft te steken om het spektakel te bewonderen.

camping Millau

Een paar tips om er deze zomer optimaal van te genieten:

1. Zoek het donkerste plekje van de camping (het parkeerterrein, tussen de bomen o.i.d.), hoe minder omgevingslicht hoe meer jij kunt zien.

2. Blijf minstens een kwartier staan kijken, vooral hoogzomer zie je dan ten minste één vallende ster.

3. Elke zomer komt de meteorenzwerm Perseïden voorbij. Hoogtepunt van de zwerm is dit jaar in de nacht van 12 op 13 augustus 2019 maar dan is het bijna volle maan, wat het zicht vermindert. Maar ook in de nachten ervoor (van 9 en 10 augustus) moet je meer vallende sterren dan gewoonlijk kunnen zien!

4. Even indruk maken op de anderen? Cassiopea is altijd makkelijk te vinden, dat is het W-vormige sterrenbeeld, bestaand uit 5 opvallend heldere sterren.

5. Om meer sterrenbeelden te herkennen kun je een draaibare sterrenkaart bestellen, zoals de Vakantie Planisfeer voor Zuid-Europa (€11,95) bestellen. Daarmee  kun je voor elk moment van het jaar kunt zien wat er aan de Franse hemel te zien is. Een handig boekje voor gezinnen is: Sterrenkijken voor kinderen.

6. Ook zijn er veel goede apps voor Sterrenkijken, zoals  Skyview (iPhone/Android), Star Chart (iPhone/Android) of Skysafari (iPhone/iPad).

7. De sterrenhemel fotograferen? Dat kan alleen met een camera waarvan je de sluitertijd kunt bepalen en een statief. Maar dan heb je ook al snel een heel mooi plaatje! Kwestie van lange sluitertijd kiezen (30 sec.) en een diafragma van F5.6 of lager. In dit artikel staan nog meer handige tips voor het fotograferen van vallende sterren!

kamperen zomervakantie sterren kijken Frankrijk

En als je er zelfs je vakantiebestemming op wilt afstemmen: dit zijn 5 Franse natuurcampings waar sterrenliefhebbers blij van worden.

Huttopia Font Romeu

Huttopia Font Romeu Camping tenten bergen

Deze camping ligt op 1800 meter hoogte in de Pyreneeën, een gebied dat bekend staat om zijn heldere hemels. Het is zelfs, Vandaar ook dat de Pic du Midi, de grootste sterrenwacht van Frankrijk gevestigd is, een stukje verder naar het westen. Dat deel van de Pyreneeën is zelfs een weinige ‘Dark Sky Reserves’ ter wereld! Deze camping in Fort Romeu heeft werkelijk prachtige locatie en mooie faciliteiten, zoals een verwarmd zwembad. Meer info

sterrenkijken Font Romeu

Huttopia Millau

Ook de Aveyron is een departement met weinig grote steden (=lichtvervuiling) en des te meer natuur, zoals het beschermde berggebied van de Grandes Causses. Deze camping in de buurt van het beroemde viaduct ligt op een bosrijk terrein tussen twee riviertjes, zeer idyllisch. Meer info

camping Millau

Huttopia Lanmary

Prachtig uitgevoerde en ruim opgezette natuurcamping (noem het gerust een kampeerDORP!) midden in een bos in de Dordogne. Unieke plek waar mooie paalhuisjes en canvastenten verdekt zijn opgesteld in de natuur. Je kunt al van de sterrenhemels genieten vanaf het campingterras, dat net als het zwembad op hoogte tussen de bomen ‘hangt’. Meer info

Huttopia Lanmary Dordogne

Lees ook: 7 Franse campings met spectaculair uitzicht

Huttopia La Plage Blanche

Ook in de Jura zit je goed wat betreft frisse lucht en donkere nachten. Deze natuurcamping langs een riviertje ligt aan de rand van de hogere delen van de Jura, dus ook een mooi startpunt voor wandelingen in de streek. En net als bij de andere campings uit dit rijtje vind je hier mooie glamping-accommodaties. Meer info

camping Jura

Huttopia Beaulieu sur Dordogne

In de Corrèze (Limousin) is het genieten bij deze camping op een eilandje midden in de rivier Dordogne. Je kampeert hier met uitzicht op de daken van een charmant middeleeuws stadje (Beaulieu). Maar het blijft ook een plek waar je echt midden in de natuur zit en de zwoele nachten spectaculair mooi kunnen zijn. Beaulieu ligt namelijk vlak naast de Causses de Query, een gebied dat ook wel de ‘zwart driehoek’ genoemd wordt, omdat er vrijwel geen lichtvervuiling van steden is. Meer info

Camping Huttopia Beaulieu-sur-Dordogne (kruispunt Correze/Lot/Dordogne

Huttopia is een Franse keten van duurzame campings die de oorspronkelijke natuur op hun terreinen zo veel mogelijk respecteren. Je vindt er bijna geen asfalt en ook is er relatief weinig buitenverlichting. Dat gecombineerd met de locaties in ongerepte Franse streken maakt dat je er vaak erg goed zit als je houdt van van sterren kijken. 

Meer informatie over deze en andere natuurcampings van Huttopia vind je op de Nederlandstalige website: europe.huttopia.com/nl.

LEES OOK:
15 handige apps voor de vakantie
Sfeervolle campings midden in de natuur
6 mooie Franse natuurcampings aan een meer

Beeld: Flickr/CC Matty Ring (openingsbeeld VW-busje), Flickr/CC Pixagraphix, Flickr/CC LJ42 (sterrennacht), Huttopia.

In samenwerking met Huttopia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!