frankrijk.nl

De nieuwe vegan-adressen van Parijs

Verrassend: zelfs in Parijs is de opkomst van veganistische cafés, bistro’s, kledingwinkels en zelfs concept-stores niet meer te stuiten. Er bestaan trips waarbij enthousiaste gidsen je in 4 dagen langs de hipste vegan-spots in Parijs leiden. Leuk gedaan!

Nieuwe eettrends

Voor vegetariërs was het aanbod in Parijs tot een jaar of twee geleden nog om te huilen. Ja, je kon je bankrekening slopen bij driesterren-groentespecialist Alain Passard van Michelinrestaurant L’Arpège. Maar op de gemiddelde bistrokaart moest je met een loep op zoek naar gerechten zonder vis of vlees. Vegans bevonden zich al helemaal in no-mansland, tussen alle charcuterie, kazen en luxe lederwaren. Maar toen kwam de biologische mode. De glutenvrije mode. En beide masseerden de Franse hoofdstad naar nieuwe manieren van eten en consumeren.

vegan restaurants Parijs

‘Veggie Town’ achter Place de la Bastille

Et ça y est: inmiddels kun je in veel moderne koffiebars in Parijs café crèmes met sojamelk of havermelk bestellen. De eerste patisseriewinkels bakken taartjes zonder zuivel en eieren. Compleet veganistische restaurants openen hun deuren. Dankzij een groene reisorganisatie kwamen we erachter dat de wijk achter Place de la Bastille al de bijnaam ‘Veggie Town’ draagt. Rond straten als Rue de Charonne, Avenue Ledru-Rollin en zelfs Rue Paul-Bert (juist bekend door oerklassieke veel-vlees-bistro’s) borrelt en bruist het nu met nieuwe adresjes die laten zien dat het veganisme z’n geitenwollensokken-aura al lang kwijt is.

Vegan stedentrip Parijs

Met France écotours, die zich al 12 jaar sterk maakt voor duurzaam toerisme, kun je deze onverwachte kant van Parijs ontdekken tijdens een 4-daagse trip. En nee, daarvoor hoef je zelf niet veganistisch of vegetarisch te zijn, iedereen die het interesseert is welkom. Op het programma staan kooklessen, lunches en diners in hippe vegan-restaurants, een rondje door Veggie Town en zelfs een bezoek aan de moestuin van Versailles, waar tegenwoordig geëxperimenteerd wordt met permacultuur. Een superleuk en vol programma, waarbij een gids jou en anderen (max. 16 pers.) ’s ochtends ophaalt bij het hotel en je daarna een groot deel van de dag rondleidt.

vegan patisserie Parijs Patisserie zonder zuivel of eieren

Meet the locals

Tijdens deze wandelingen door Parijs ontmoet je veel jonge Franse ondernemers met een missie. Zoals Raphaël, oprichter van Aujourd’hui Demain, de eerste vegan concept-store in Parijs. Hij wilde alles onder één dak bieden: vegan en ethische levensmiddelen, dierproefvrije cosmetica, tassen en gympen zonder leer, sweat-shopvrije jeans en T-shirts, een lunchbar… “Deze plek is zo laagdrempelig mogelijk, we willen dat mensen hier spontaan binnenvallen en iets nieuws ontdekken.”

Boekweitnoedels uit de Pyreneeën

Een andere inspirerende ontmoeting is met Olivier, een boer die in de Pyreneeën biologische boekweit verbouwt. Daarvan maakt hij tegenwoordig noedels in Japanse stijl, soba. In zijn ateliertje midden in Veggie Town kun je de vers gesneden noedels kopen, proeven en zelf leren maken. En helemaal verbluffend, is de kennismaking met de eigenaren van Jay & Joy, een ‘crèmerie végetale bio’ ofwel een plantaardige kaasmakerij. ‘Camembert’ waar geen koe aan te pas komt? Jawel, die bestaat!

Vromage: plantaardige Franse ‘kaasjes’

Het jonge bedrijfje maakt 19 verschillende soorten ‘vromages’ van onder andere amandelmelk, zonnebloemolie en gefermenteerde cashewnotenpasta. Je mag ze ter plekke proeven en verdomd: dat levert heel aardige nep-kazen op. Ze lijken op blauwschimmelkaas, geitenkaasje met een aslaagje of met pepers uit Espelette… De textuur klopt en ook de smaak komt dicht in de buurt. Door het gebruik van schimmels en bacteriën hebben sommige vromages zelfs dezelfde lichte champignonsmaak die echte Franse witschimmelkaasjes ook hebben. Bijzonder zeg!

France écotours & vegan-reizen

Bij al deze adressen en ontmoetingen kregen we erg leuke aanvullende informatie van onze gidsen Katell en Yasmine van France écotours, die heel goed in het onderwerp zitten en Frans, Duits en Engels spreken. Behalve de vegan-trip naar Parijs, kun je via deze organisatie ook fietsen langs bio-wijnmakers in de Elzas, op vegan-culireis in Bretagne (koken met algen!) of op vegan-kookcursus in de Aude, in het Land van de Katharen. En zoals gezegd hoef je helemaal geen vegan of vegetariër te zijn om deel te nemen aan deze reizen, gewoon geïnteresseerd zijn is genoeg. De trips zijn overigens ook heel geschikt om in je eentje te doen, omdat je overdag (naast de vrije uren) dus veel dingen samen doet met de groep. Meer informatie

Dit is een verslag van Nicky’s deelname aan de Vegan Travels Paris-trip van France écotours.

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
De leukste winkelstraten in Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *