frankrijk.nl

Charmeadresje in de wijnstreek Minervois

Wijnkenners zullen beamen dat de Minervois een van de interessante wijngebieden is van Occitanië, de vroegere Languedoc-Roussillon. Pal tussen de wijngaarden ontdekten wij daar een charmehotel, Château de Siran.

De Minervois ligt in het noorden van de streek Hérault en ontleent zijn naam aan het dorpje Minerve. Het strekt zich uit van het Regionale Natuurpark van de Haut-Languedoc in het noorden, tot de steden Carcassonne, Béziers en Narbonne in het zuiden en oosten. Wijnbouw wordt hier al sinds de Romeinse tijd bedreven. De toekenning van een eigen appellation (AOC) in 1985 zorgde voor echte kwaliteitswijnen, hoofdzakelijk rood. Door de diverse terroirs zijn er zowel fris en fruitige als volle, krachtige rode wijnen. Opvallende outsider in deze wijnstreek is de Muscat de Saint-Jean-Minervois, een perfecte witte dessertwijn gemaakt van muskaatdruif.

wijngaarden van de Minervois rond Siran

Château de Siran: hotel in een eeuwenoud herenhuis

Echte wijnliefhebbers kunnen hier dagen zoet zijn met het rijden van de diverse wijnroutes. En dan is Siran een perfecte uitvalsbasis. Dit schilderachtige vestingdorpje dankt zijn oorsprong én naam aan de Romeinse generaal Siranus. Het ligt aan de voet van het natuurpark van de Haut-Languedoc en wordt volledig omgeven door wijngaarden. Het centrum is piepklein maar je vindt er een onvervalst Frans café met terras onder platanen en sinds kort de leuke wijnbar La Cave. Op 2 minuutjes hiervandaan runnen Nadège en Gerard Blet hun charmehotel Château de Siran, een 400 jaar oud herenhuis dat letterlijk tegen de vestingmuur van het dorp is aangebouwd.

Charmehotel cateau de Siran, charmehotel in de wijnstreek Muscat de Saint-Jean-Minervois

Wijnworkshops en wandelingen

De eigenaren kennen het wijngebied op hun duimpje en bieden wijnworkshops, organiseren wandelingen in de wijngaarden en regelen desgewenst ontmoetingen met de wijnboeren. Ook geven ze je net zo graag hun insidertips voor een bezoek aan de vestingstad Carcassonne, de mooie Abbaye de Fontfroide of een fietstocht langs het Canal du Midi.

Restaurant op Chateau de Ciran

The good life

Het hotel zelf biedt 11 grote lichte kamers en suites die allemaal verschillend zijn ingericht. Van Provençaals romantisch tot strak modern. Er is een fraaie binnentuin die tevens dient als ontbijtruimte en terras voor het diner, met een kaart die wordt bepaald door de lokale producten van het moment. En leuk: verstopt in een van de cours (binnenplaatsen) ligt een klein verwarmd zwembad met tegenstroom. Sinds mei dit jaar is het hotel uitgebreid met een wellnessruimte met sauna, hammam, ijsfontein en een aanbod van diverse massages en schoonheidsbehandelingen. Good wine, the good life..  Ja, ja hier komen alle dingen van het goede leven samen!

Charmehotel cateau de Siran, charmehotel in de wijnstreek Muscat de Saint-Jean-Minervois

Château de Siran,  1 Avenue du Château, kamers vanaf €125, suite vanaf € 205, ontbijt €17. Boek direct via hun eigen site dan krijg je 10% korting.

Zwembad van Chateau de Siran

Raar zeg…!

Oja, als je er dan toch bent, ga dan ook naar La Curiosité de Lauriole, een stukje weg niet ver van Siran, dat omhoogklimt en toch daalt. Een nog niet verklaard natuurfenomeen. Kijk maar!

Tekst: Josee Schouten Beeld: Chateau de Siran

LEES OOK:
Hippe vakantiehuizen rond een oud kasteel
Chic slapen tussen de druiven bij Montpellier
6 Nederlandse wijnboeren in Frankrijk

Reacties zijn gesloten.

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!