frankrijk.nl

7x slapen in de wijngaarden van Occitanië

De Fransen noemen het deftig ‘oenotourisme’, wij zeggen gewoon wijntoerisme. Vooral in de vroegere Roussillon zijn er veel mooie vakantieadressen waar wijn een centrale rol heeft. Hoe klinkt zwemmen met uitzicht op de wijngaard?  

Slapen bij een Franse wijnboer. Vroeger kwam je dan veelal terecht in een eenvoudige gîtes ergens achterop het erf. Stoel, tafel, bloemetjesbehang. Authentiek maar ook wel érg rustiek. Tegenwoordig kun je de sfeer van een wijndomein ook meepikken in veel luxere accommodaties. Vooral in de Languedoc-Roussillon, een van de meest vernieuwende Franse wijnstreken, zitten veel leuke hotels, B&B’s en vakantiehuizen.

chateau-hospitalet-wijndomein Occitanie Languedoc-Roussillon


Hotel eco-lodge Riberach (Aude)

De zalige witte en rode biowijnen van Riberach zijn bekend tot ver buiten Occitanië. Dit wijndomein in de buurt van Perpignan heeft ook een prachtig hotel-restaurant in de wijnopslag van een vroegere wijncoöperatie. Je slaapt hier dus letterlijk op de plek waar ooit vele duizenden liters wijn vloeiden, c’est bien ça! Meer info & reserveren

Hotel Riberach Perpignan Languedoc-Roussillon lounge-terras


Château l’Hospitalet (Aude)

In de buurt van Narbonne kun je terecht bij Château l’Hospitaet, een wijndomein dat op allerlei manieren wijnliefhebbers ontvangt. Je mag hier rondkijken in een klein wijnmuseum, deelnemen aan proeverijen, wandelen door de wijngaarden vol kunstwerken, wijn-spijscombinaties proeven in het restaurant én ter plekke overnachten in een van het dertigtal hotelkamers. Meer info & reserveren

wijnhotel-chateau-hospitalet-languedoc-roussillon-535x348


Château de Siran (Aude)

Rond het dorp Minerve in het noorden van de Hérault ligt de bekende AOC Minervois. Wijnliefhebbers zijn hier dagen zoet zijn met de diverse wijnroutes. Leuk slaapadresje te midden van dit alles is Château de Siran. De eigenaren van dit charmehotel zijn een lopende wijnencyclopedie en kennen alle proeverijen in de buurt. Meer info & reserveren

chateau-de-siran-roussillon-wijnadressen


Domaine Verchant (Hérault)

Dit heerlijke luxehotel in een 400 jaar oud bisschoppelijk paleis in de buurt van Montpellier is omringd door 17 hectare eigen wijngaard, met merlot-, cabernet- en grenachedruiven. Vanuit de mooie spa heb je al uitzicht op de wijnstokken en het tweede buitenzwembad ligt zelfs midden in een wijngaard. Meer info & reserveren

Domaine du Verchant Montpellier


Village Castigno (Hérault)

Een totaalbeleving voor wijnliefhebbers dit adres, want de eigenaren van Village Castigno hebben een heel wijndorp omgebouwd tot stijlvolle vakantiehuizen en leuke restaurants. De wijnen van hun gelijknamige wijndomein horen bij de toppers uit de streek en de gave moderne architectuur van de wijnkelder is ook een omweg waard! Meer info & reserveren

villa-castigno-vakantiehuizen-languedoc-roussillon


Château le Bouis  (Aude)

Ook dit wijndomein in het Massif de la Clape, vlak bij zee, heeft proeverijen en een leuk klein wijnmuseum. Je kunt er logeren in de B&B-kamers in het vroegere wijnplukkershuis met een klein zwembad ernaast. Er is ook een restaurant met een leuk terras waar je van het spectaculaire uitzicht op de wijngaarden kunt genieten! Meer info

B&B op wijndomein in de Aude


Abbaye Fontfroide (Aude)

Dit is het enige adres uit dit lijstje waar je niet ter plekke kunt blijven slapen, maar oh wat is Abbaye Fontfroide een bezoek waard! Echt een prachtig klooster net buiten Narbonne, omringd door de wijngaarden van de Corbières. In de 19e-eeuwse wijnkelder van het klooster zit bovendien  een wijnwinkel, waar je wijnen uit de omgeving kunt proeven. Meer info

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken van Occitanië
Slapen bij een Zuid-Franse oesterkweker
Romantisch overnachten in Franse kasteeltjes

Tekst: Nicky Bouwmeester. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cercle Prestige-Occitanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *