frankrijk.nl

Zuid-Bretagne: de mooie omgeving van Quimperlé

Een bijzondere plek om te ontdekken in de Finistère? Het gebied rond het onbekende Quimperlé! Rond dit oude Bretonse provinciestadje –  tussen land en zee – liggen charmante vissersdorpen, prachtige stranden en andere mooie bezienswaardgheden.

Quimperlé moet je niet verwarren met Quimper, de grote Bretonse stad in het hart van Zuid-Finistère. Quimperlé ligt dichter bij de kust en verder naar het oosten, tussen Pont-Aven en Lorient. In het land van de ‘rias’, voormalige riviermondingen waar de zee nu tot diep het land binnenstroomt.  De kust is hier iets zachter en groener dan het westen en noorden van de Finistère.

platte oesters in BelonFines claires en platte oesters proeven in Belon

5 redenen om dit relatief onbekende deel van Bretagne op je reislijst te zetten:

1. Charmante haventjes en oesters

De rias zorgen voor fotogenieke inhammen in de kust, met beschutten baaien en charmante kleine vissersplaatsen, zoals Brigneau, Merrien, Rosbras en Bélon. Stuk voor stuk sfeervolle haventjes met groen-witte vuurtorens, dobberende vissers- en zeilbootjes. En oesterliefhebbers opgelet: uit Bélon komt de beroemde platte oester, le bélon. Zo lekker!

ria van Belon Zuid-Bretagne QuimperléRia de Belon

2. Fijne stranden en leuke watersport

De kust is hier een aaneenschakeling van mooie zandstranden en verscholen kreekjes. En de kleur van de zee: tropisch blauw…! Zonde om hier de hele dag op een handdoekje te blijven liggen. Je kunt zeilen, kajakken, SUP-boarden… Mogelijkheden te over om de kleine eilandjes voor de kust, die droogvallen bij eb, te bereiken. Erg leuk om te zien ook: de vele locals die bij laagwater op zoek gaan naar schelpdieren (la pêche à pied). Het sportiefste strand is hier trouwens Plage du Kérou, een hotspot voor surfers, SUP-boarders en beachvolleyballspelers.

surfen Zuid-Bretagne Plage de KerouPlage du Kérou

3. Wandelen over het douanierspad GR34 en door valleien

Mooi wandelen ook, in de omgeving van Quimperlé. In het binnenland loop je door groene valleien en bijzondere natuur, zoals Les Roches du Diable, opvallende rotsen in een rivier.

Langs zee kun je 80 km lopen van het beroemde Bretonse douanierspad GR34, dat bestaat sinds de Franse Revolutie. Zo prachtig! De steeds wisselende kleuren van de zee, heide, rotsen… Zorgt dat de batterij van je telefoon vol is, want je schiet al snel honderden foto’s tijdens zo’n wandeling!

wandelen Bretagne douanierspad GR34GR34 bij de ria de Laïta

4. Quimperlé,  middeleeuws stadje

Quimperlé zelf is een mooie plaats met een lange historie. Het bloemrijke stadje ligt op de plek waar drie rivieren samenkomen. Hoewel Quimperlé niet direct aan zee ligt, is er dus toch een haven. Je kunt er heerlijk aan het water zitten en rondslenteren in de oude binnenstad met enkele vakwerkhuizen, diverse kerken en een klooster.

Quimperlé Bretons stadje met vakwerkhuizen

5. Meer moois in deze streek

Rondom Quimperlé is er meer te zien, zoals hunebedden, oude wasplaatsen en kerkjes. Twee culturele highlights zijn het Maison-Musée du Pould, met plafond- en muurschilderingen van Paul Gauguin. De schilder woonde een tijd in het naburige kunstenaarsdorp Pont-Aven. Ook de moeite waard: Le Manoir de Kernault, een landgoed met wel honderd verschillende soorten appelbomen. Als die appels zijn goed voor de cider, die je er kunt proeven! Want ook in dit deel van Bretagne is dat hét drankje bij crêpes en galettes.

quimperle-bezienswaardigheden-cider-gauguin

Hier vind je nog meer bezoektips voor Quimperlé en omgeving: www.quimperle-terreoceane.com 

Slaaptips! B&B in Tremeven, betaalbaar hotelletje in Quimperlé, een bubbeltent, een camping op 3 km van zee, gîtes op een klein vakantiedomein met zwembad.

strand van Kerou bij QuimperléPlage du Kérou

haventje van DoelanHet haventje van Doelan

LEES OOK:
Spectaculair filmpje van Bretagne
De 10 mooiste landschappen van Bretagne
Uitwaaien in Bretagne: fijne vakantiehuizen aan zee

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Le Pays de Quimperlé.

Kaartje: Clarisse Sivry Beeld: CC-Franck Betermin/Quimperlé (ria de Belon opening, oesters, rotsen) Behalve Quimperlé (Yannick Derennes), hunebedden (V. Brod), manoir (D. Olivier), huis Paul Gauguin (Mairie de Clohars-Carnoët), surf (Damien G.- E.S.B Kloar).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *